back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα Ζηλανδία: Ο Κρις Χίπκινς εξελέγη επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος και νέος πρωθυπουργός της χώρας

Διαβάστε επίσης

Το κυβερνών Εργατικό κόμμα της Νέας Ζηλανδίας εξέλεξε σήμερα τον Κρις Χίπκινς για να αντικαταστήσει τη Τζασίντα Άρντερν στην προεδρία του και κατά συνέπεια γίνεται ο 41ος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο 44χρονος Χίπκινς ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση και η εκλογή του από το κόμμα σήμερα ήταν κυρίως μια τυπική διαδικασία, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση την Πέμπτη της Άρντερν ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Εργατικών.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο προνόμιο και η μεγαλύτερη ευθύνη της ζωής μου», δήλωσε ο ίδιος. «Νιώθω μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό από τις προκλήσεις που έχω μπροστά μου», πρόσθεσε.

Ο Χίπκινς επέλεξε την Κάρμελ Σεπουλόνι ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, την πρώτη γυναίκα με καταγωγή από τον Ειρηνικό που αναλαμβάνει τη θέση.

Γνωστός με το παρωνύμιο «Τσίπι», ο Χίπκινς έγινε γνωστός χάρη στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 και ήταν ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Άρντερν που μπορούσε να αντιμετωπίζει καλύτερα τα προβλήματα που προέκυπταν.

Εξελέγη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2008, αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως το πρόσωπο της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας. Διορίστηκε υπουργός Υγείας τον Ιούλιο του 2020, προτού γίνει υπουργός αρμόδιος για τη διαχείριση της covid στο τέλος του ίδιου έτους.

Η 46χρονη Σεπουλόνι έχει καταγωγή από τη Σαμόα, την Τόνγκα και τη Νέα Ζηλανδία και ζει στο Όκλαντ, ενώ έχει διατελέσει υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ζητημάτων Αναπηρίας, όπως και υπουργός για τις Τέχνες, τον Πολιτισμό και την Κληρονομία.

Ο Χίπκινς επεσήμανε ότι το υπόλοιπο υπουργικό του συμβούλιο θα ανακοινωθεί αργότερα.

Προτού γίνει πρωθυπουργός ο Χίπκινς, η Άρντερν θα επιδώσει την παραίτησή της στην εκπρόσωπο του βασιλιά Καρόλου στη Νέα Ζηλανδία, στη γενική κυβερνήτρια Σίντι Κίρο, η οποία θα διορίσει τον Χίπκινς.

Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας αναμένεται την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα