back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους το 2024 προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη θεματική συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία και την Ανάπτυξη. Τόνισε ότι “τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει” κι ότι “θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση”, ενώ ξεκαθάρισε ότι “η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών”. “Επιστρέψαμε στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο Αλέξης Τσίπρας”, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, προσθέτοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πλέον στα 39 δις ευρώ και δεν είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής φορολόγησης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, τέλος, ότι αν οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά την κυβέρνηση της ΝΔ, τότε θα είναι θέμα χρόνου η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

“Ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε μετά από έναν χρόνο αισχροκέρδειας και μείωσης εισοδημάτων να μιλήσει για μισθούς”, σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Πρόσθεσε ότι επί των ημερών Μητσοτάκη, “τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη το 20% της αγοραστικής του δύναμης”. “Για μία ακόμη φορά, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε την επικοινωνιακή διαχείριση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι. Η γιγάντωση των ανισοτήτων στη χώρα φέρει την υπογραφή του”, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ρεκόρ κερδών, ο λαός “πληρώνει” τα ρεκόρ στον πληθωρισμό, την ενεργειακή φτώχεια, τη φοροληστεία, την εκμετάλλευση, τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και “ανταμείβεται” με τα pass της κοροϊδίας, με τα προεκλογικά επιδόματα της εξαγοράς και με τα ψίχουλα σε μισθούς και συντάξεις”, τονίζει το ΚΚΕ.

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από καφενείο στο Αιγάλεω. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός περιέκοψε την 13η σύνταξη, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει, και δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αθροιστικά οι περικοπές αυτές αγγίζουν ήδη τα 6,5 δις και έως τον Μάιο θα φτάσουν 7,5 δις ευρώ. Δεσμεύθηκε, επίσης, για επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών, αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά και μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. “Ασέβεια και εξαπάτηση των συνταξιούχων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που πετσόκοψε τις συντάξεις, και οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και απόδοση των συντάξεων”, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε η Ελλάδα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022, αν και ταυτόχρονα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Eurostat, το χρέος ανήλθε στο 178,2% του ΑΕΠ, ενώ κατέγραψε μείωση κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ολοκληρώθηκε, εδώ στην Τεχνόπολη, η σημερινή πρώτη μέρα της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40, την Προεδρία του οποίου ανέλαβε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Τις λεπτομέρειες μας δίνει η Μάγδα Μπουλούκου…

“Οι αναχρονιστικές και αναθεωρητικές μεθοδεύσεις, οι μικροπολιτικές και τα λαϊκίστικα αφηγήματα δεν εκφράζουν τους λαούς των Βαλκανίων. Πόσο μάλλον δεν τούς εκφράζουν τα «νταϊλίκια» και οι απειλές”, τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Τεχνόπολη. “Οι πολιτισμοί πρέπει να συνεργάζονται και όχι να συγκρούονται¨, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. “Όσο κοιτάω στα Βαλκάνια δεν βλέπω σουλτάνους και βασιλιάδες, μόνο ένα δημοκρατικό αύριο” τόνισε ο κ. Ιμάμογλου, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει άλλη περιοχή από την Αθήνα που να είναι κοιτίδα πολιτισμού”. Παράλληλα, ζήτησε “να καταδικάσουμε του λαϊκισμούς που απειλούν τη δημοκρατία και φέρνουν μίσος“.

“Η δημοκρατία είναι το οξυγόνο που αναπνέουμε. Είναι θεμιτές οι πολιτικές αντιθέσεις αλλά σε καθεστώς Δημοκρατίας. Όμως, ότι είναι δεδομένο για την Ελλάδα, δεν σημαίνει πως είναι για όλους”, τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Αθήνα 9.84, ερωτηθείς για την πρωτόδικη καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης σε πάνω από δύο έτη φυλάκισης και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ενόψει των τουρκικών εκλογών.

“Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία μάλιστα αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα πριν από το τέλος του έτους”, δηλώνει υπό καθεστώς ανωνυμίας Έλληνας αξιωματούχος στους Τimes του Λονδίνου. Ο ίδιος αξιωματούχος πρότεινε ως μία από τις πιθανές λύσεις, την ίδρυση ενός νέου παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Διεκόπη για αύριο η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η διαδικασία ξεκίνησε, με τους 12 κατηγορούμενους να αρνούνται ότι χτύπησαν τον 19χρονο Άλκη. Οι 12 νεαροί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα, επίθεσης και κατοχής αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, καθώς και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Συγκλονιστική η κατάθεση της Ελένης Παπαποστόλου σήμερα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η κ. Παπαποστόλου περιέγραψε το πώς έμεινε στη θάλασσα περίπου 4 ώρες μαζί με τους γονείς της, με τον ιερέα πατέρα της να πεθαίνει μέσα στο νερό. Η μάρτυρας ανέφερε ότι η μητέρα της και εκείνη έδεσαν με το ράσο του παρέρα της τη σορό του στα σώματά τους, μέχρι να καταφέρουν να βγουν στο λιμάνι της Ραφήνας.

Αύριο, Τρίτη, η πολιτική κηδεία του Νίκου Ξανθόπουλου – στη 1:00 μμ τρισάγιο στη μνήμη του στο Α’ Νεκροταφείο. Επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στο “Σπίτι του Ηθοποιού”.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Ανοίγουν αύριο, στις 12:00 το μεσημέρι οι εγγραφές για συμμετοχή στον 11ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2023, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 19 Μαρτίου. Ο αγώνας φέτος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Και ο καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι από το βράδυ βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου – 16 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα