back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ν. Κεραμέως για τα πτυχία των καλλιτεχνών: Σύντομα θα βρεθεί λύση

Διαβάστε επίσης

Δεν έχει αλλάξει κάτι με τα πτυχία των καλλιτεχνών τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α) στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο υπουργείο το μεσημέρι της Δευτέρας. Η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αδιαβάθμητη, αλλά σύντομα θα βρεθεί λύση στο ζήτημα των πτυχίων των καλλιτεχνών διαβεβαίωσε η κ. Κεραμέως.

Οι καλλιτέχνες που πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας αντιδρούν στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο όπως λένε τα πτυχία τους ουσιαστικά καταργούνται. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, το πτυχίο Δραματικής Σχολής εξισώνεται με το απολυτήριο λυκείου και στο προσοντολόγιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατάσσεται στη βαθμίδα ΔΕ, όπου κατατάσσεται και ένας απόφοιτος λυκείου χωρίς άλλες σπουδές. Στο παρελθόν βέβαια δεν υπήρχε θεσμοθετημένο προσοντολόγιο για τους καλλιτέχνες του οποίους θεωρούσε κάτι σαν απόφοιτους ΤΕΙ. Με την κατάργηση των ΤΕΙ το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια καθώς οι καλλιτέχνες δεν είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και για αυτό προσωρινά διατηρήθηκαν σε καθεστώς «τεχνικής εκπαίδευσης».

Με το Προεδρικό Διάταγμα οι καλλιτέχνες δεν περιλαμβάνονται στη διαβάθμιση ΤΕ (Τεχνικής Εκπαίδευσης) ή ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και υποβαθμίζονται σε ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Ως εκ τούτου οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να διοριστούν στο δημόσιο σχολείο ως καθηγητές στα θεατρικά εργαστήρια, ούτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους με ένα μεταπτυχιακό αφού δεν θεωρούνται απόφοιτοι πανεπιστημίου.

Οι καλλιτέχνες διεκδικούν άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, την επαναφορά των επαγγελμάτων αυτών στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε) και την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

«Δεν υπάρχει διαβάθμιση πτυχίων στην καλλιτεχνική Παιδεία» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στην ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Το Προεδρικό Διάταγμα δεν άλλαξε τη νομοθεσία αλλά αποτύπωσε την υπάρχουσα κατάσταση που εκκρεμεί εδώ και 35 χρόνια» πρόσθεσε η κ.Μενδώνη και διαβεβαίωσε με τη σειρά της ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο θέμα που αφορά τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και εκκρεμεί εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια.

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, εκτός από καλλιτέχνες, έδωσαν το «παρών» μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων και σπουδαστές δραματικών σχολών, ωδείων κλπ.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα