back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Σαραντάκος: Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Διαβάστε επίσης

 

20-01-2023

Μια συζήτηση για τις λέξεις, τα σημάδια της γλώσσας, τις σημασίες τους και άλλα …δαιμόνια έκανε στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 984 η Μαργαρίτα Μυτιληναίου με τον συγγραφέα και μεταφραστή Νίκο Σαραντάκο.

Ακούραστος κυνηγός των λέξεων στην καθομιλουμένη και στην καθαρεύουσα, έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα κείμενα, στα σημαίνοντα και στα σημαινόμενα, στην ανίχνευση της προέλευσης των λέξεων, στην παράθεση των διαφορετικών ορισμών τους…

«Ο άνθρωπος αν ξεχωρίζει σε κάτι απο τα άλλα έμβια όντα είναι επειδή αναζητεί τις αιτίες και τις αρχές» λέει εισαγωγικά υπογραμμίζοντας τη προσωπική του βούληση να το κάνει με τις λέξεις και τις φράσεις.

Και επειδή στη χώρα μας λείπει μια επίσημη λεξικογραφική αρχή και τα υπάρχοντα γλωσσικά ληξιαρχεία λειτουργούν πλημμελώς, ανοίγεται ο δρόμος για τη μελέτη της γλώσσας και της ιστορίας των λέξεων από ερασιτέχνες, σαν την αφεντιά του, όπως αυτοπροσδιορίζεται. Γιατί είναι αλήθεια ότι ασχολήθηκε µε θέματα στα οποία υπάρχει σημαντικό βιβλιογραφικό κενό.

Η αγάπη του Νίκου Σαραντάκου για τις λέξεις –και δη τις χαµένες– φαίνεται μέσα από τα βιβλία του, το µπλόγκ του και από τις παρεµβάσεις του μέσα από έντυπα.

Επειδή ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι …«οι λέξεις έχουν δική τους ιστορία» έδωσε τον συγκεκριμένο τίτλο στο ιστολόγιό του για τη γλώσσα τη λογοτεχνία και άλλα ζητήματα…

Ο αγώνας του για την αναζήτηση της προέλευσης της ρίζας κάθε λέξης χρονολογείται απ0ό το 2009.
«Μόνο το ιστολόγιο ταξιδεύει εδώ και 14 χρόνια.Η αναζήτηση όμως είναι παλαιότερη» αναφέρει γυρνώντας πίσω στο χρόνο.

Το πρώτο του βιβλίο για τις ιδιωματικές εκφράσεις κυκλοφόρησε το 1997 και ακολούθησαν το 2013 από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου τα «Λόγια του αέρα», μια επαυξημένη έκδοση του προηγούμενού του πονήματος.

«Η αποδελτίωση όμως ξεκίνησε από το 1990. Διότι εάν θέλει κανείς να δει τις προηγούμενες μορφές λέξεων πρέπει να ανατρέξει σε παλαιότερα γραπτά που μπορεί να είναι θεατρικά ή λογοτεχνικά κείμενα ή και εφημερίδες»

Πως αλλιώς άλλωστε, αφού δεν υπήρχε η μηχανή αναζήτησης της Google…

Ο Νίκος Σαραντάκος ανάμεσα σε άλλα ετυµολογεί σπάνιες λέξεις που βρίσκονται σε κείµενα της εποχής του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία παραθέτοντας σχετικά αποσπάσµατα και συγκροτεί ένα υποδειγματικό οδηγό λημμάτων για τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να αναζητήσει γνώση σε πρωτότυπα κείµενα των απαρχών του 19ου αιώνα.

«Με αυτό τον τρόπο» συνεχίζει «έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή και γευτούμε ολοζώντανα δείγματα λόγου τα οποία μεταφέρουν και μια εποχή όπως πχ εκείνη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».

Αντικείμενα της προσοχής και τη έρευνάς του έχουν γίνει επίσης τα ιδιώματα και η λαϊκή γλώσσα παρά τον κίνδυνο παρερμηνειών και αλλαγής σημασίας.

Όπως επισημαίνει «η έκφραση «αυτός χρωστάει της Μιχαλούς», για πολλούς μπορεί να σημαίνει -με σημερινούς όρους- ότι χρωστάει σε πολλούς, δηλαδή σε όποιον μιλάει ελληνικά. Στην πραγματικότητα όμως η παλαιότερη σημασία, είναι ότι δεν έχει σώας τα φρένας και δεν πάει καλά στα μυαλά του. Υποτίθεται ότι αυτή έκφραση γεννήθηκε επειδή γύρω στο 1830 ζούσε στο Ναύπλιο μια ιδιοκτήτρια ταβέρνας που κυνηγούσε ανελέητα όποιον της χρωστούσε».

ΣΣ Ο Νίκος Σαραντάκος είναι συγγραφέας, λογοτέχνης και μεταφραστής. Δημοσιεύει τα κείμενά του στο blog http://https//sarantakoswordpress.com .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα