back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Να διαγράψει την εταιρεία της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ επιχειρεί η Μανταλένα Καϊλή

Διαβάστε επίσης

Η αδελφή, της υπό κράτηση Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καιλή , Μανταλένα  προσπαθεί σύμφωνα με το Politico να διαγράψει τα πεπραγμένα της την εταιρεία της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ με στόχο να κάνει μια νέα αρχή ενώ η αδελφή της παραμένει στην φυλακή για το σκάνδαλο Qatar Gate.

Το Politico υπενθυμίζει ότι η μη κερδοσκοπική εταιρεία MADE Group την οποία ίδρυσε ο Μανταλένα Καϊλή σε συνδυασμό με την αναρρίχηση της αδελφή της στην αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ασχολούνταν με projects που αφορούσαν αυτά που προωθούσε η Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις που οργάνωνε η μικρότερη αδερφή της.

Το Politico υπενθυμίζει επίσης ότι το MADE Group διεκδίκησε και κέρδισε διαγωνισμούς της ΕΕ, ενώ μία φορά έλαβε 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις Βρυξέλλες γράφει το Politico, η Μανταλένα Καϊλή ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια του ELONtech, οργάνωσης που η ίδια χαρακτηρίζει «παρατηρητήριο » τεχνολογιών, του οποίου οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ομιλήτρια την Εύα Καϊλή.

Μετά το ξέσπασμα του Qatargate στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να γίνει «αόρατη», αφαιρώντας όλες τις αναφορές στο όνομα «Καϊλή» και λέγοντας στους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών», σύμφωνα με email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που ήρθε σε γνώση του Politico.

Ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί την άσκηση πίεσης στην Ένωση. Μάλιστα, η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα.

«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONTECH, Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συν-ιδρύτρια», έγραψε η Μανταλένα Καϊλή σε ένα email στις 30 Δεκεμβρίου στο LobbyFacts.eu, το οποίο επίσης ήρθε σε γνώση του Politico.

«Αυτά έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτήν την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι», υποστηρίζει η αδερφή της Εύας Καϊλή.

Η Βίκι Κάν, μία από τις ακτιβίστριες που διαχειρίζεται το LobbyFacts.eu, το οποίο διευθύνεται από τα Corporate Europe Observatory και Lobby Control, δήλωσε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε πολλά ακόμα email ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech.

Η Καν πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα έχουν ληφθεί «από το Μητρώο Διαφάνειας του λόμπι της ΕΕ, επομένως όλες οι πληροφορίες που δείχνουμε προέρχονταν από εκεί και είχαν δηλωθεί από τον ίδιο που τα είχε καταχωρίσει».

Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Politico σχετικά με την πιθανότητα η ELONtech να έχει προστεθεί στο μητρώο από κάποιον εκτός του οργανισμού.

 

Πηγή: Politico.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα