back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το μικρό βήμα πίσω του Βερολίνου σε σχέση με τα βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία και οι λόγοι που το ζήτημα αυτό «διχάζει» το ΝΑΤΟ, η γαλλο-γερμανική Σύνοδος στη «σκιά» των προβλημάτων Βερολίνου – Παρισιού, η εκτίναξη του αριθμού Κινέζων ταξιδιωτών και ο «πονοκέφαλος» για τον Μπάιντεν των απόρρητων εγγράφων που συνεχίζουν να εντοπίζονται στα αρχεία του είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ουκρανία – όπλα: Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε χθες η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου, η οποία αρνείται να δώσει η ίδια τα βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία που τα ζητά επίμονα, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, υπό την πίεση των συμμάχων της, αναφέρει η DW.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα συνέβαινε εάν η Πολωνία έστελνε τα άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς την έγκριση της Γερμανίας, η Μπέρμπορκ είπε: «Προς το παρόν το ερώτημα δεν έχει τεθεί, αλλά αν μας το ζητούσαν δεν θα στεκόμασταν εμπόδιο». Λίγο νωρίτερα ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε δηλώσει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, επιμένοντας ουσιαστικά στην άρνηση να αποστείλει η ίδια η Γερμανία Leopard 2 στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τους όρους των εξαγωγικών συμβάσεων, απαιτείται η έγκριση του Βερολίνου εάν άλλες κυβερνήσεις θέλουν να δωρίσουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, σχολιάζουν οι FT. Η Γερμανία έχει περίπου 350 δικά της Leopard 2, αν και δεν είναι σαφές πόσα από αυτά είναι πλήρως λειτουργικά. Ο Μπόρις Πιστόριους, ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο στρατός θα ξεκινήσει τεχνικές αξιολογήσεις για την ετοιμότητα του στόλου των αρμάτων μάχης εν αναμονή της τελικής απόφασης για το αν θα τα στείλει. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανησυχεί ότι, επειδή οι προμήθειες δεξαμενών Leopard στο Κίεβο στην πραγματικότητα εξαρτάται από την υποστήριξή του, οποιοδήποτε πράσινο φως θα θεωρηθεί από τη Μόσχα κλιμάκωση από την ηγεσία του Βερολίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Σολτς θέλει οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να στείλουν τανκς πριν δώσει την έγκρισή του.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ αναφέρει ότι θέλει τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προκειμένου να ρευστοποιήσουν τους «παγωμένους» λογαριασμούς Ρώσων ολιγαρχών στις χώρες τους, ποσό που υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 300 δις δολάρια προκειμένου να βοηθήσει η Ε.Ε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Μιλώντας στους FT είπε ότι είδε «πραγματικό πολιτικό ενδιαφέρον, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα… και να υλοποιηθούν αντίστοιχες δεσμεύσεις».

Στο μεταξύ, ο Βρετανικός Τύπος ασχολείται με το ταξίδι χθες στο Κίεβο του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Η Daily Express αναφέρει ότι ο κ Τζόνσον είναι ξανά στο προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον πρωθυπουργός. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να επαναλάβει τη δέσμευση ότι η Βρετανία στηρίζει την Ουκρανία «όσο καιρό χρειαστεί» προκειμένου να ηττηθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση δωροδοκίας και το BBC.

Για Μακρόν – Σολτς: «Το μέλλον της Ευρώπης βασίζεται στη γαλλογερμανική ατμομηχανή» είπε χθες ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων που σφράγισε τον δεσμό μεταξύ των άλλοτε εχθρικών χωρών, οι οποίες σήμερα αποτελούν πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρει το Politico. Μαζί με τον Σολτς έφθασε στη γαλλική πρωτεύουσα ολόκληρο το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο. Περίπου 300 βουλευτές και από τις δύο χώρες συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης σε μια εκδήλωση για την περίφημη συνθήκη. «Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία των χωρών μας, ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης» τόνισε ο Σολτς, ο οποίος είπε ότι ο «γαλλογερμανικός κινητήρας» επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως οι δύο χώρες «επειδή άνοιξαν τον δρόμο της συμφιλίωσης, οφείλουν να γίνουν πρωτοπόροι για την επανίδρυση της Ευρώπης μας». Μετά τις συνομιλίες τους έγινε γνωστό ότι η Γερμανία θα πάρει μέρος σε σχέδιο κατασκευής νέου αγωγού υδρογόνου μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Στην Πολωνία: Νομοσχέδιο επεξεργάζεται η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας, το οποίο θα διευρύνει σημαντικά τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών από τις διωκτικές αρχές, δίνοντας πρόσβαση ακόμη και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπόπτων και σε μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει το Politico. Το 2021, οι πολωνικές αρχές αποδέχθηκαν 1,82 εκατ. αιτήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και ηλεκτρονικών δεδομένων. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αποθήκευση μηνυμάτων email σε διακομιστές εταιρειών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, να παραδίδουν δεδομένα για τον συντάκτη του μηνύματος, τη διεύθυνση email του και το περιεχόμενο του μηνύματος. Το νομοθέτημα θα επιτρέπει επίσης την πρόσβαση των Αρχών σε εφαρμογές ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Messenger.

Στην Κίνα: Ένα 80% του κινεζικού πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει με COVID-19, οι πιθανότητες λοιπόν μίας μεγάλης αναζωπύρωσης ή ενός δεύτερου επιδημικού κύματος μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες είναι «μικρές», εκτίμησε το Σάββατο ο Γου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρουν οι FT. Και εν τούτοις, ουρά περίπου ενός χιλιομέτρου είχαν σχηματίσει χθες, ανήμερα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, έξω από τον ναό του Λάμα στο Πεκίνο, τον σημαντικότερο βουδιστικό ναό εκτός του Θιβέτ, άνθρωποι που ήθελαν να προσευχηθούν για τους αγαπημένους τους, ευχόμενοι να φέρει η Χρονιά του Λαγού «υγεία σε όλους». Οι κινεζικές αρχές έχουν καταγράψει επισήμως 73.000 θανάτους στα νοσοκομεία της χώρας λόγω COVID-19 ή επιπλοκών της από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν χαλάρωσαν αιφνιδιαστικά, έπειτα ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων, την πολιτική της «μηδενικής COVID-19». Και εκτιμούν πως το κύμα της επιδημίας έχει ήδη κορυφωθεί. Η βρετανική εταιρεία ιατρικών αναλύσεων Airfinity, ωστόσο, θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από όταν ήρθησαν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα στην Κίνα έχει ξεπεράσει τους 640.000 – και προειδοποιεί ότι αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια της μεγαλύτερης ετήσιας αργίας στη χώρα, ίσως να χάνουν τη ζωή τους από COVID-19 έως και 34.000 άνθρωποι καθημερινά.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά μετά το 2019 που οι απλοί Κινέζοι, και δη τα εκατομμύρια των εργαζόμενων εσωτερικών μεταναστών, μπορούν να διασχίσουν σύνορα και να γιορτάσουν τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, που είναι γνωστή και ως Φεστιβάλ της Ανοιξης, μαζί με τις οικογένειές τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο μεταναστευτικό κύμα: το υπουργείο Μεταφορών της χώρας εκτιμούσε πως οι κινέζοι πολίτες θα πραγματοποιήσουν συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια ταξίδια. Σύμφωνα με την Trip.com, το μεγαλύτερο διαδικτυακό πρακτορείο ταξιδιών της Κίνας, τα ταξίδια εκτός μητροπολιτικής Κίνας, από το Μακάου, το Χονγκ-Κονγκ και την Ταϊβάν μέχρι την Ταϊλάνδη, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, και τις ΗΠΑ, παρουσιάζουν αύξηση 540% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι

Στις ΗΠΑ: Σε μαρτύριο της σταγόνας για τον Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται η υπόθεση του εντοπισμού διαβαθμισμένων εγγράφων στο σπίτι και στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ αναφέρει ο Guardian. Σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο σπίτι του Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουεαρ, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο προσωπικός δικηγόρος του, Μπομπ Μπάουερ, ακόμα έξι διαβαθμισμένα έγγραφα. Τα τελευταία ήρθαν να προστεθούν στα διαβαθμισμένα έγγραφα που είχαν βρεθεί στις 2 Νοεμβρίου σε γραφείο που διατηρούσε άλλοτε ο Μπάιντεν σε ένα think-tank στην Ουάσιγκτον, στον «μικρό αριθμό των εγγράφων» που είχε βρεθεί στις 20 Δεκεμβρίου στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινγκτον και στις συνολικά έξι σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων που είχαν εντοπιστεί στις 11 και 12 Ιανουαρίου σε χώρο δίπλα στο γκαράζ που περιγράφηκε ως προσωπική βιβλιοθήκη του.

Ολες οι προηγούμενες ανακαλύψεις όμως είχαν γίνει από τους δικηγόρους του αμερικανού προέδρου – η τελευταία ήταν η πρώτη που έγινε στο πλαίσιο έρευνας 12 και πλέον ωρών από τις Αρχές, με τη σύμφωνη γνώμη και παρόντων των δικηγόρων του Οπως έγινε γνωστό, ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του βρίσκονταν το Σαββατοκύριακο στην κατοικία τους στο Ρεχόμποτ Μπιτς του Ντέλαγουεαρ. Επιπλέον, όλα τα προηγούμενα διαβαθμισμένα έγγραφα που είχαν εντοπιστεί προέρχονταν από τη θητεία του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ 2009 και 2017, ενώ σύμφωνα με τον Μπομπ Μπάουερ τα τελευταία προέρχονται από δύο φάσεις της πολιτικής ζωής του, από τη θητεία του ως αντιπροέδρου του Ομπάμα καθώς και από τη μακρά του καριέρα ως γερουσιαστή του Ντέλαγουεαρ, μεταξύ 1973 και 2009.

Ο στόχος του Λευκού Οίκου είναι ξεκάθαρος: να διαχωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την υπόθεση αυτή από εκείνη του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ελέγχεται επειδή πήρε μαζί του στην κατοικία του στη Φλόριντα πολλά κουτιά με επίσημα έγγραφα και αρνιόταν να συνεργαστεί με τις Αρχές μέχρι την έρευνα που πραγματοποίησε στο Μαρ-α-Λάγκο το FBI τον Αύγουστο. Θέλοντας να αντικρούσει οποιαδήποτε υπόνοια μεροληψίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναθέσει και τις δύο έρευνες σε ειδικούς εισαγγελείς.

Στη Βρετανία: Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ΄ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου στο αβαείο του Ουέστμινστερ, ανακοινώθηκε χθες, ενώ θα ακολουθήσει διήμερο γιορταστικών εκδηλώσεων, αναφέρουν οι Times. Ο 74χρονος Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του, η οποία απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί επέτρεψε τόσο την τήρηση πένθους στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ όσο και την οργάνωση της τελετής. Στέμμα θα φορέσει και η βασιλική σύζυγος Καμίλα, όπως έχει γίνει γνωστό. Την Κυριακή θα διοργανωθεί μεγάλη συναυλία στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο Δυτικό Λονδίνο, με τη συμμετοχή αστέρων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα