back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την συνθήκη New START για τα πυρηνικά όπλα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για την επανάληψη των επιθεωρήσεων βάσει της συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START αναμενόταν να διεξαχθούν τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία πλευρά δεν όρισε νέα ημερομηνία για συνάντηση.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σημείωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για νέες συνομιλίες για τη συνθήκη, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών της κάθε πλευράς.

“Η κατάσταση, ειλικρινά μιλώντας, δεν επιτρέπει τον ορισμό νέας ημερομηνίας (…) λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την τάση κλιμάκωσης τόσο στην ρητορική όσο και στις ενέργειες των ΗΠΑ”, ανέφερε ο Ριαμπκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Οι ήδη κακές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας οξύνθηκαν περισσότερο πέρυσι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της να απαντήσουν με ένα μπαράζ κυρώσεων κατά της οικονομίας της Ρωσίας.

Μολονότι έχουν υπάρξει περιστασιακά διπλωματικές επιτυχίες, περιλαμβανομένων ανταλλαγών κρατουμένων, όπως με τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ Τρέιβορ Ριντ και την σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σπάνιες είναι οι υψηλόβαθμες απευθείας επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ματαιώσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις επιθεωρήσεις βάσει της συνθήκης New START, η ισχύς της οποίας εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2026.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα