Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου: Αν δεν τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα θα παραιτηθούν όλοι οι καθηγητές

Ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (24 Ιανουαρίου) συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που «υποβιβάζει τις τριετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου».
Ο Σύλλογος διεμήνυσε πως αν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις ότι θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου, οι διδάσκοντες και διδάσκουσες θα υποβάλλουν την παραίτησή τους.
Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη της Δραματικής Σχολής, με κίνδυνο σε λίγες εβδομάδες να χαθεί οριστικά το έτος σπουδών.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι καθηγητές, η μεγάλη κινητοποίηση ολόκληρου του καλλιτεχνικού κόσμου και οι προσπάθειες των φορέων να ανοίξουν διάλογο με τους αρμόδιους της Πολιτείας υπήρξαν άκαρπες:

«Μια σχολή σε κατάληψη δεν είναι κάτι ευχάριστο. Δεν είναι κανονικότητα. Οι συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι επώδυνες. Ωστόσο, στην καρδιά των σπουδαστών μας είναι τόσο μεγάλη η αίσθηση αδικίας, απαξίωσης και περιφρόνησης από μέρους της Πολιτείας, που δεν μπορούμε παρά να τους συμπαρασταθούμε, εφόσον αυτή την αδικία τη διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σημειώνοντας ότι γνωρίζει πως για να επιλυθεί η εκκρεμότητα της διαβάθμισης των δραματικών σπουδών οι διαδικασίες μπορεί να είναι χρονοβόρες. «Χρειάζεται όμως η πολιτική βούληση γι’ αυτή την επίλυση, καθώς και σαφή δείγματα ότι θα ξεκινήσουν επιτέλους οι διεργασίες» προσθέτει.

«Οι αρμόδιοι υφυπουργοί απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι “δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν”, και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκόπιμα διαδίδουν ότι “οι καλλιτέχνες, με τριετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ”. Πρόσφατα μάλιστα φτάσαμε σε σημείο αρθρογράφοι να αποκαλούν “κοινωνικό συντηρητισμό και αναχρονισμό” τη σημασία που δίνουν οι καλλιτέχνες στους τίτλους σπουδών τους. Και δεν διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως υποκινούμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης» επισημαίνουν οι καθηγητές και σημειώνουν ότι τα ζητήματα που θα ανακύψουν αφορούν στο δικαίωμά των καλλιτεχνών στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη, ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους από ιδρύματα του εξωτερικού, ότι θα υπάρξει μείωση των αποδοχών των καλλιτεχνών, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι Λυκείου και θα αποδυναμωθεί η επαγγελματική τους θέση όσο θα βυθίζονται σε εργασιακή ανασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κατάληψη της σχολής, ο Σύλλογος αποφάσισε μια σειρά από ενέργειες:

1) Ζητά την άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22, και την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).
2) Απευθύνει αίτημα ακρόασης προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς.
3) Στέκεται αλληλέγγυος στην κίνηση των ιδιωτικών δραματικών σχολών να προσφύγουν δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
4) Σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου, επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
5) Καλεί σε διάλογο τους καθηγητές της Σχολής του ΚΘΒΕ και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών τους.
6) Με δεδομένη την ανακοίνωση συμπαράστασης εκ μέρους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και των Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ της Αθήνας ζητά να ξεκινήσει έναν διάλογο με όλα τα τμήματα θεατρικών σπουδών για τη δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
7) Η κατάληψη της Δραματικής Σχολής συνεχίζεται, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος, με κίνδυνο σε λίγες εβδομάδες να χαθεί οριστικά το έτος σπουδών.

«Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι εάν μέχρι τις 8/2 -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου όπως αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα:

«Σήμερα, Τρίτη 24.1.2023, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου διοργάνωσε συνέντευξη τύπου στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Πειραιώς 52, στο Μοσχάτο. Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών δημοσιογράφων από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποτέλεσε αναμφίβολα μια πολύ σημαντική στιγμή στον αγώνα που διεξάγουμε: Μια τρανή απόδειξη πως όλο το δυναμικό της σχολής μας, σπουδαστές και καθηγητές, αγωνιζόμαστε ενωμένοι ενάντια στον παραλογισμό του Προεδρικού Διατάγματος που ισοπεδώνει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική μας πορεία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων προβαίνοντας σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή υπενθύμισε πως το 1981 οι καλλιτεχνικές σχολές πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επισήμανε, ακόμη, πως μετά το 2003, με την κατάργηση της ανώτερης εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε την ισοτίμηση των διπλωμάτων. Όπως γνωρίζουμε, με το Προεδρικό Διάταγμα 85 που υπογράφηκε στις 17.12.2022, τα πράγματα επιδεινώθηκαν ραγδαία, εφόσον για πρώτη φορά επινοήθηκε «Δ.Ε» αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, υποβιβάζοντας έτσι τις τριετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου.

Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μας, αναγνωρίζοντας τα αδυσώπητα προβλήματα που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική μας εξέλιξη, στην αναγνώριση των σπουδών μας από ιδρύματα του εξωτερικού, στη μισθολογία και ευρύτερα στο εργασιακό καθεστώς που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα μας, απαίτησαν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος στην κατηγορία Τ.Ε. και δήλωσαν πως θα υποβάλουν σύσσωμοι την παραίτησή τους εάν μέχρι τις 08.02.2023 δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις για την θετική έκβαση της υπόθεσης.

Ως Σύλλογος Σπουδαστών/Σπουδαστριών του Εθνικού Θεάτρου δηλώνουμε περήφανοι για το διδακτικό προσωπικό της σχολής μας και πιστεύουμε ακράδαντα πως η στάση τους αυτή έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία ως σπουδαία πράξη στήριξης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και των καλλιτεχνών στη χώρα μας. Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μας δεν μας διδάσκουν μόνο θέατρο αλλά επίσης μας διδάσκουν ήθος, αξιοπρέπεια, αντίσταση ─ όπως κάθε εκπαιδευτικός οφείλει. Για όλα τα παραπάνω τους είμαστε ευγνώμονες και δηλώνουμε πως τους χρειαζόμαστε σταθερά στον αγώνα μας. Αναμένουμε την αποφασιστική στήριξη τους στα σημαντικά μας αιτήματα για σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές, ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών ─και όχι ανωτατοποίηση της δικής μας σχολής. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους δασκάλους μας, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις ενδυναμωμένοι και απαντάμε στην υποβάθμιση που μας πλήττει με συλλογικότητα, ανθεκτικότητα, δίκαια αιτήματα και επιμονή, μέχρι να νικήσουμε».

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +