14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το Βερολίνο αποφάσισε την αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη λάβει απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A6 στην Ουκρανία , έπειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων και υπό το βάρος έντονης κριτικής που ασκήθηκε τόσο από τους συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό σε βάρος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Το Βερολίνο αναμένεται να επιτρέψει και σε όσους διαθέτουν τα εν λόγω γερμανικής κατασκευής άρματα να τα διαθέσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Der Spiegel και των εφημερίδων BILD και Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανία θα αποστείλει άμεσα μία ίλη – 14 άρματα – στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, θα εγκρίνει την αποστολή αρμάτων Leopard – συνήθως παλαιότερου τύπου 2 Α4 – από άλλες χώρες, καθώς η προϋπόθεση συγκατάθεσης της Γερμανίας για τη μεταπώληση ή τη διάθεσή τους σε τρίτους περιλαμβάνεται στους όρους πώλησης των αρμάτων. Νωρίτερα σήμερα σχετικό αίτημα υπέβαλε στο Βερολίνο η πολωνική κυβέρνηση, ενώ, όπως επισημαίνει το Spiegel, ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και στις σκανδιναβικές χώρες.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο (Τετάρτη), μια ημέρα κατά την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην «ώρα του καγκελάριου» στην Bundestag, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ZDF.

Νωρίτερα απόψε, μεταδίδει η BILD, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί η παράδοση αρμάτων μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία. Το Βερολίνο είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θα συντονίσει τις σχετικές αποφάσεις του με αυτές της Ουάσινγκτον, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δηλώσει ευθέως ότι «θα μας διευκόλυνε πολύ εάν οι ΗΠΑ ελάμβαναν αντίστοιχη απόφαση». «’Αρματα μάχης μόνο μαζί», φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την BILD.

Η επικεφαλής της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), χαιρέτισε νωρίτερα απόψε την απόφαση της κυβέρνησης. «Ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη», σημείωσε και έκανε λόγο για «ανακουφιστικά νέα για τον ουκρανικό λαό». Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μιας αθώας χώρας, πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν και τόνισε ότι «με την πολύ μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να προσφέρει από κοινού με τους εταίρους της, σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο επιστροφής στην ελευθερία και στην ειρήνη – δεν θα εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα