back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σαρωτικές ανατροπές στην κυβέρνηση της Ουκρανίας: Μπαράζ παραιτήσεων και απομακρύνσεων λόγω διαφθοράς

Διαβάστε επίσης

Πέντε κυβερνήτες περιφερειών της Ουκρανίας και τέσσερις υφυπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω σαρωτικών αλλαγών στην ουκρανική κυβέρνηση έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς στον στρατό, την ώρα πουη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τον Ταράς Μελνιτσούκ, εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία), του Κιέβου, του Σούμι (βόρεια Ουκρανία), της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Ο υφυπουργός Αμυνας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Προηγουμένως, την παραίτησή του είχε ανακοινώσει ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση από την θέση του του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξιι Σιμονένκο.

Οι αλλαγές προσωπικού σε κυβερνητικές θέσεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιδρά σε μια “βασική δημόσια απαίτηση”, η δικαιοσύνη να εφαρμόζεται σε όλους, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

“Οι αποφάσεις του Ζελένσκι για το προσωπικό μαρτυρούν τις βασικές προτεραιότητες του κράτους (…) Ο πρόεδρος βλέπει και ακούει την κοινωνία. Και ανταποκρίνεται άμεσα σε μια βασική δημόσια απαίτηση –δικαιοσύνη για όλους”, σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Πολλοί υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους στον απόηχο καταγγελλόμενης υπόθεσης διαφθοράς . Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που ξεσπάει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας  και τις πρώτες αλλαγές προσωπικού που γίνονται σε αυτήν την έκταση σε διάφορες υπηρεσίες του ουκρανικού κράτους. Οι παραιτήσεις έρχονται μετά από διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που συνταράσουν σχεδόν καθημερινά το Κίεβο.

Μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που υπέβαλαν παραίτηση –η οποία έγινε αμέσως δεκτή– βρίσκονται ο υφυπουργός Άμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, που ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Κίριλο Τιμόσενκο, και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε από τη γενική εισαγγελία απομακρύνθηκε από τη θέση του “σύμφωνα με δική του επιθυμία”.

“Μολονότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες”, η αποχώρηση του Σαποβάλοφ “θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των διεθνών εταίρων, όπως και να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα” των προσπαθειών να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή, βεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται μετά την απομάκρυνση από τις αρχές του υφυπουργού Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι, ο οποίος είναι ύποπτος ότι δωροδοκήθηκε με 400.000 δολάρια για να “διευκολύνει” την αγορά γεννητριών σε φουσκωμένες τιμές, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές.

Ο Τιμόσενκο, ενός από τους ελάχιστους συνεργάτες του προέδρου που παρέμενε στη θέση του μετά την εκλογή του Ζελένσκι στην προεδρία το 2019 και ο οποίος επέβλεπε κυρίως τα σχέδια ανοικοδόμησης των εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα, εμπλέκεται σε αρκετά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια και πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο κατηγορήθηκε κυρίως ότι χρησιμοποιούσε όχημα παντός εδάφους που δόθηκε στην Ουκρανία από την General Motors για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Τιμόσενκο ανακοίνωσε ότι μετέφερε το όχημα σε περιοχή κοντά στην γραμμή του μετώπου.

Ο Σιμονένκο παράλληλα κατηγορήθηκε από το έγκριτο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukraïnska Pravda ότι έφυγε πρόσφατα για διακοπές στην Ισπανία την ώρα που τα ταξίδια στο εξωτερικό, με εξαίρεση για επαγγελματικούς σκοπούς, απαγορεύονται συνήθως για τους άνδρες που είναι σε ηλικία μάχης.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, αυτός πήγε διακοπές με αυτοκίνητο που ανήκε σε Ουκρανό επιχειρηματία και συνοδεία σωματοφύλακα του τελευταίου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι  χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι σειρά αξιωματούχων θα αποχωρούσαν από τη θέση τους.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ στο κυνήγι της  διαφθοράς – Οι αποκαλύψεις για το υπ. ‘Άμυνας 

Στις 21 Ιανουαρίου, το ουκρανικό πρακτορείο ZN (Mirror Weekly) αποκάλυψε μια καταγγελλόμενη απάτη με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας οι οποίοι χρησιμοποίησαν ψεύτικη  εταιρεία για να υπερτιμήσουν τα τρόφιμα για τον στρατό που μάχεται κατά των Ρώσων.  Η είδηση της εφημερίδας βασίστηκε σε μια διαρροή από πηγή εντός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τίμημα της σύμβασης ήταν 13 δισεκατομμύρια χρίβνια ( Hr),  περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα διεξήχθη από τον δημοσιογράφο Γιούρι Νικόλοφ, συνιδρυτή της διαδικτυακής πλατφόρμας ειδήσεων Nashi Groshi, γνωστή για τη διερεύνηση της παράνομης κατανομής δημοσίων πόρων. Σύμφωνα με το ZN,  η ιδιωτική εταιρεία που εμπλέκεται στην απάτη λειτουργούσε στην αγορά χωρίς άδεια από την κρατική φορολογική υπηρεσία της Ουκρανίας.

«Τα πιο κοινά προϊόντα αποδείχτηκαν υπερτιμημένα δύο έως τρεις φορές», ισχυρίζεται η ZN. «Πιθανότατα πρόκειται για μια ψεύτικη εταιρεία που δημιουργήθηκε από επαγγελματίες που προμηθεύουν προϊόντα για τον στρατό». «Αυτή η εταιρεία είχε ήδη μικρές κρατικές παραγγελίες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα οι δραστηριότητες της πήραν νέες διαστάσεις ».

Το υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε  ως ανυπόστατες τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις  ανακοίνωσε έρευνα για τη διαρροή των στοιχείων .

Στις 23 Ιανουαρίου, ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η σύμβαση που διέρρευσε στη ZN είχε «τεχνικό λάθος». Δήλωσε επίσης ότι αυτός που το διέρρευσε «θα αντιμετώπιζε ευθύνες ». Οι εξελίξεις προκάλεσαν μεγάλη νευρικότητά στο προεδρικό επιτελείο για το οποίο η μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί πολιτική προτεραιότητά που οδήγησε στην εκλογή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) ανέφερε ότι διερευνώνται πιθανές καταχρήσεις του Υπουργείου Άμυνας στην αγορά τροφίμων για στρατιωτικούς στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, οι οποίες κινήθηκαν ακόμη και πριν από τη δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα στην ανακοίνωση του Γραφείου υπογραμμίζεται : «Σας ενημερώνουμε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται [για πιθανές καταχρήσεις] είναι γνωστές στη NABU και στη SAPO [Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς] και διερευνώνται στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών που κινήθηκαν σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία, πριν δημοσιευτούν στα μέσα ενημέρωσης », αναφέρει η έκθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Άμυνας έρχεται στο προσκήνιο στην υποτιθέμενη περίπτωση υπερτιμολόγησης των τροφίμων και άλλων προϊόντων για την AFU. Το 2021 η Ukrainska Pravda ανέφερε ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας εμπλέκεται σε απάτη που αφορούσε την αγορά πυρομαχικών , καταγγελία που είχε απορρίψει το υπουργείο Άμυνας.

Το Σαββατοκύριακο που ο Νικολόφ δημοσίευσε την ιστορία του σχετικά με την υποτιθέμενη διαφθορά στο Υπουργείο Άμυνας, η NABU ανακοίνωσε συλλήψεις λόγω της έρευνας για διαφθορά στο Υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με το NABU, το καλοκαίρι του 2022, το Υπουργικό Συμβούλιο διέθεσε 1,68 δισεκατομμύρια χρίβνια (περίπου 42 εκατομμύρια δολάρια) για την αγορά γεννητριών και λοιπού εξοπλισμού. «Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, μια σειρά από στελέχη κεντρικών και περιφερειακών εκτελεστικών οργάνων αποφάσισαν να ιδιοποιηθούν μέρος των κρατικών πόρων. Για να γίνει αυτό, συνωμότησαν με μια ομάδα μεσάζοντες και εξασφάλισαν τη σύναψη συμβάσεων ανέφερε η NABU σε δήλωση.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrainska Pravda, ένας από τους υπόπτους αυτής της απάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Vasyl Lozynsky, συνελήφθη από αξιωματικούς της NABU.

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι ο Λοζίνσκι έλαβε 400.000 δολάρια για την άσκηση πίεσης στα συμβόλαια για την αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων σε διογκωμένες τιμές.

Το ίδιο βράδυ ένας από τους συνεργούς στο φερόμενο έγκλημα, ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει από την Ουκρανία, συνελήφθη από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ , Nashi Groshi

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα