back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σ. Σέρμπος: Κυρίαρχο σενάριο να μην προχωρήσει η Τουρκία σε θερμό επεισόδιο, πάντα βέβαια υπάρχει ρίσκο

Διαβάστε επίσης

«Δεν θα κάνει κάτι που θα ξεφύγει από όλα αυτά που κάνει τόσο καιρό, πάντα βέβαια υπάρχει ένα ρίσκο, αλλά δεν είναι αυτό το κυρίαρχο σενάριο» δήλωσε ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ενόψει των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο Σωτήρης Σέρμπος ανέφερε ότι πλέον «η μεγαλύτερη ζημιά για τον τούρκο πρόεδρο έχει έρθει από το φάκελο οικονομία ενώ όσον αφορά τα εξωτερικά της πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα με τη Συρία».

Και πρόσθεσε:
«Ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι ακόμα και εάν δεν κερδίσει στις εκλογές συσπειρώνει την εκλογική του βάση. Επίσης έχει χτίσει ένα προφίλ που θέλει να το κρατήσει ως μια δικλείδα ασφαλείας για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας, ότι είναι ένας πολύ μαχητικός πρόεδρος που στέκεται ως ίσος προς ίσο απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις και θα διεκδικεί και θα κατακτά μεγαλύτερη αυτονομία, για να παίξει με αυτόν τον τρόπο το ρόλο που θέλει».

Σχετικά με τα F-16 o κ. Σέρμπος εκτίμησε ότι «είτε τα έπαιρνε είτε όχι, θα έβρισκε τρόπο να το χρησιμοποιήσει πολιτικά και να το εκμεταλλευτεί».

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα στο θέμα των οπλικών συστημάτων, ο κ. Σέρμπος σημείωσε: «Το βασικό για τη χώρα μας είναι -για όσο διάστημα η Τουρκία δεν αλλάζει μυαλά- να διατηρήσει έναν τεχνολογικό και αμυντικό μηχανισμό που θα μεταφράζεται ως μια ισορροπία ισχύος ευνοϊκή για την χώρα μας»

Τέλος αναφερόμενος στις επισκέψεις που προγραμματίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν το Φεβρουάριο σε Λευκωσία Αθήνα και ‘Αγκυρα, ο κ. Σέρμπος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, μέσω του διατλαντικού δεσμού ,να μην βλέπει την Τουρκία μόνο ως απειλή -που είναι- αλλά να την βλέπει και ως ευκαιρία να ξαναμπούμε στο χάρτη ως ένας βασικός παράγοντας ισορροπίας δυνάμεων»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα