back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο φόνος μιας πιλοποιού»

Διαβάστε επίσης

Η προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Ο φόνος μιας πιλοποιού» [“Murder of a Hatmaker”] της σκηνοθέτριας Κατρίν Μπέρνσταϊν θα προβληθεί διαδικτυακά από την thebasketgallery την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η ταινία, που είναι εναρμονισμένη με τη θεματολογία την τρέχουσας έκθεσης της γκαλερί, ερευνά τη ζωή και τον θάνατο της Φανί Μπερζέ, (πραγματικό όνομα Οντέτ Μπέρνσταϊν), μιας Γαλλίδας πιλοποιού και σχεδιάστριας μόδας.

Ως αποτέλεσμα των νόμων κατά των Εβραίων, η Φανί Μπερζέ είδε την επιχείρησή της στο Παρίσι να «Αρειοποιείται». Κάποιος κύριος Νερό, τοποθετημένος από το Γαλλικό Γενικό Επιμελητήριο Εβραϊκών Υποθέσεων, ανέλαβε αρχικά την εποπτεία και στην συνέχεια την πώληση του μαγαζιού της. Η ίδια υποχρεώθηκε να φορέσει το κίτρινο αστέρι βλέποντας τους φίλους, τα μέλη της οικογένειάς της και άλλους Εβραίους να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται στην Πολωνία. Όταν προσπάθησε να αποδράσει, πιάστηκε και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Ντρανσί στο Παρίσι. Την 8η Ιουλίου του 1943, η Φανί Μπερζέ στάλθηκε στο Άουσβιτς. Αυτή είναι η μια από τις δύο φωτογραφίες της ως ενήλικα που μας έχουν σωθεί.

Ο σύνδεσμος της ταινίας θα είναι διαθέσιμος για όλη τη διάρκεια της 27ης Ιανουαρίου

Το ντοκιμαντέρ είναι στα Γαλλικά με Αγγλικούς υποτίτλους

 

Η Κατρίν Μπέρνσταϊν είναι σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ γεννημένη στη Γαλλία. Ανάμεσα στα πιο γνωστά φιλμ που έχει σκηνοθετήσει και γράψει είναι μεταξύ άλλων το «Να σώσουμε τα παιδιά» [“Sauvons les enfants” (2021)], «Η Εθνική Εταιρία Σιδηροδρόμων κατά τη διάρκεια της Κατοχής» [“The SNCF under the Occupation” (2019)], “Knizharyat” (2015), «Γυμνή» [“Nue” (2009)] και μια τριλογία γυρισμένη στη Γερμανία: «Οι απόντες», «Τα πράσινα σταφύλια» [“Les Raisins Verts” (1998)] και “Oma” (1997).

Η Φανί Μπερζέ ήταν αδελφή της γιαγιάς της.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://docsforeducation.com/Hatmaker.php
https://historyonyourhead.com/fanny-berger-the-jewish-milliner/
https://www.parismuseescollections.paris.fr/fr/palais-galliera/oeuvres/bibi-0#infos-principales
https://fr.wikipedia.org/wiki/Catherine_Bernstein#cite_note-6
https://www.un.org/en/outreach-programme-holocaust/page/2023

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα