back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φαρμακαποθηκάριοι: Ομαλοποιείται η φαρμακευτική αγορά – Ελλείψεις ακόμα σε παιδιατρικά σιρόπια

Διαβάστε επίσης

Στις αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων και στον υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, αναφέρθηκαν τα μέλη του προεδρείου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισαν τα εξής:

1ον. Η κατάσταση σήμερα στην φαρμακευτική αγορά, σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα.
Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία.
Δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.

2ον. Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία 5ετία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο σύλλογος των φαρμακαποθηκαρίων προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιριών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας.

3ον. Τεράστιας σημασίας είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσίδας.
Η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων ζητά την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων αναφέρθηκε και στις διάφορες “κατηγορίες” εναντίον των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών και εξήγησε τα εξής:

ΜΥΘΟΙ

1. Οι φαρμακαποθήκες εξάγουν τα φάρμακα και αφήνουν τους ασθενείς χωρίς τα φάρμακα τους.
Απάντηση: Οι νόμιμες παραλληλες εξαγωγές – ενδοκοινοτική διακίνηση φαρμάκων, πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση αφορούν μόνο προϊόντα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ.

2. Μόνο οι ιδιώτες φαρμακέμποροι κάνουν εξαγωγές.
Απάντηση: Πέραν των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών εξάγουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι συνεταιρισμοί οι οποίοι πωλούν φάρμακα στους ιδιώτες εξαγωγείς. Εξάλλου είναι αδύνατον με το υπάρχον ποσοστό κέρδους να επιβιώσει η φαρμακαποθήκη.

3. Στην Ελλάδα γίνονται μόνο εξαγωγές γιατί τα φάρμακα είναι πιο φθηνά.
Απάντηση: Εξαγωγές πραγματοποιούνται από όλες τις χώρες της Ευρώπης (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαρμάκων είναι η Γερμανία) και αντίθετα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία παρακωλύονται οι παράλληλες εισαγωγές. Έτσι η μόνη φαρμακαποθήκη που τελικά δύναται να εισάγει, είναι το ΙΦΕΤ.

4. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις.
Απάντηση: Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό. Η εφημερίδα «Corriere della Sera» πρόσφατα δημοσίευσε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ιταλία στις 3/01/23 ήταν 3198 αυξημένες κατά 67 σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

5. Ελλείψεις υπάρχουν, ενώ οι εξαγωγές αυξάνονται.
Απάντηση: Οι νόμιμες εξαγωγές το 2021 ήταν 400εκατ. μειωμένες κατά 66,6% σε σχέση με τις εξαγωγές προς 15ετίας.

6. Οι φαρμακαποθήκες αρνούνται τον έλεγχο.
Απάντηση: Ούτε τον αρνούμαστε ούτε μπορούμε να τον αρνηθούμε. Πρόσφατα μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τα αποθέματα φαρμάκων που είναι σε έλλειψη σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ. Το κάναμε αμέσως !Τελικά είμαστε οι μόνοι ελεγχόμενοι !

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα