back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Γαλλία «υποστηρίζει» την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλία «υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία» στην Κολομβία, δήλωσε χθες Τρίτη στην Μπογοτά η υφυπουργός Εξωτερικών Χρυσούλα Ζαχαροπούλου η οποία επισκέπτεται τη χώρα στο πλαίσιο περιοδείας της στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

«Υποστηρίζουμε την κολομβιανή ειρηνευτική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η κυρία Ζαχαροπούλου, υποσχόμενη πως η Γαλλία θα συνεχίζει να «υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία».

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, που ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο, διαπραγματεύεται με ένοπλες οργανώσεις με σκοπό να επιτευχθεί «πλήρης» ειρήνη στη χώρα έπειτα από κάπου έξι δεκαετίες πολέμου.

Ο κ. Πέτρο είχε εξάλλου δεσμευτεί να προωθήσει οικολογική μετάβαση στην Κολομβία, καθώς και να προστατεύσει το τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στην επικράτεια της χώρας του με διεθνή υποστήριξη.

«Η Γαλλία και η Κολομβία είμαστε εταίροι στα παγκόσμια διακυβεύματα, ιδίως στην προστασία του περιβάλλοντος και στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σχολίασε η ελληνογαλλίδα υφυπουργός.

Η κυρία Ζαχαροπούλου άρχισε χθες περιοδεία η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικολογική μετάβαση. Στο πρόγραμμά της από την 23η Ιανουαρίου ως την 1η Φεβρουαρίου συμπεριλήφθηκαν επισκέψεις κατά σειρά στην Κολομβία, στην Κόστα Ρίκα, στα Μπαρμπάντος και στην Αγία Λουκία.

Στην Κολομβία, η υφυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση πίστωσης 50 εκατ. ευρώ, η οποία θα ακολουθήσει πίστωση 120 εκατ. ευρώ που είχε προσφερθεί το 2021 μέσω της γαλλικής υπηρεσίας ανάπτυξης, για να προωθηθούν έργα βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη Μπαρανκίγια, πρωτεύουσα του διαμερίσματος Ατλάντικο, ιδίως την αποκατάσταση λιμνοθάλασσας και τη δημιουργία αστικού δάσους.

Θα ανακοινώσει επίσης πρόγραμμα υποστήριξης των γυναικών που έχουν μεταναστεύσει στην Κολομβία από τη Βενεζουέλα και θα συναντηθεί, πέρα από τις επίσημες επαφές που θα έχει, με αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και κοινοτήτων αυτοχθόνων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα