back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως στέλνει 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι ΗΠΑ στέλνουν 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των συμμάχων που δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι ενωμένοι κατά της εισβολής της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την ανακοίνωση του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν για την παράδοση 31 αρμάτων μάχης Abrams στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o ουκρανός πρόεδρος συμπλήρωσε: «Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε σε έναν κοινό στόχο», τον οποίο περιέγραψε ως «απελευθέρωση» της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, η Σλοβακία και η Νορβηγία επίσης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας δήλωσε, ότι η Ουκρανία θα πιέσει τώρα τους Δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης.

Το Κίεβο κέρδισε μια σημαντική ώθηση για τις στρατιωτικές δυνάμεις του αφού η Γερμανία συμφώνησε να δώσει βαρέα άρματα και οι ΗΠΑ αναμένεται να κάνουν μια παρόμοια ανακοίνωση εντός των επόμενων ωρών.

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει έναν στόλο γερασμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν προτού ακόμη η χώρα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, πριν από 31 χρόνια. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις εναντίον των ρωσικών θέσεων.

«Αν τα πάρουμε τα δυτικά μαχητικά τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια. Όχι μόνο τα F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», είπε ο Γιούρι Σακ.

Η στρατιωτική στήριξη της Δύσης είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο. Πριν από τη ρωσική εισβολή ωστόσο, ακόμη και η ιδέα παράδοσης φονικών όπλων στην Ουκρανία ήταν αμφιλεγόμενη, ωστόσο πλέον πέφτει το ένα ταμπού μετά το άλλο. «Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, μετά το έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν συστήματα Himars, μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα, τώρα μας δίνουν άρματα. Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», είπε ο Σακ.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία να της δοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στο ινστιτούτο μελετών RUSI του Λονδίνου, είπε ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα ωφεληθεί πολύ από τα δυτικά μαχητικά. Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι τα αεροσκάφη αυτά θα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος και θα αναγκάζονται να πετούν πολύ χαμηλά κοντά στη γραμμή του μετώπου, κάτι που θα μείωνε δραματικά το βεληνεκές των πυραύλων τους και θα περιόριζε τις δυνατότητες να πλήττουν στόχους.

Ένας Ουκρανός πιλότος με την κωδική ονομασία Juice είπε τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι πολλοί συνάδελφοί του μαθαίνουν αγγλικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ελπίζοντας ότι κάποια ημέρα το Κίεβο θα λάβει δυτικά αεροσκάφη, όπως τα μαχητικά F-16

Προηγουμένως ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς, την Τζόρτζια Μελόνι και τον Ρίσι Σούνακ για τη στενή συνεργασία των χωρών τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνομιλία έγινε μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα εγκρίνει την αποστολή αυτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Newsroom, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα