Συμβαίνει τώρα

Π. Σεβαστίκογλου: Παραιτούμαστε αν έως τις 8 Φεβρουαρίου δε βρεθεί λύση στην υποβάθμιση των πτυχίων των Δραματικών Σχολών

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

Σε ένα διάστημα που γίνεται πολύς λόγος για τα διπλώματα των Σχολών Υποκριτικής και των Μουσικών Σχολών προκαλώντας αντιδράσεις απ όλο το φάσμα του πνευματικού κόσμου της χώρας, ο σκηνοθέτης και καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου Πέτρος Σεβαστίκογλου, ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις του με τους καλλιτέχνες και στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω του Αθήνα 984, για την επιχειρούμενη υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα.

Στη συνομιλία του με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου στον ραδιοφωνικό αέρα του σταθμού της πόλης, με αφορμή και τη χθεσινή ανακοίνωση της διεύθυνσης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, γνωστοποίησε ότι θα παραιτηθούν όλοι καθηγητές της Δραματικής  Σχολής  σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, έως τις 8 Φεβρουαρίου.

«Θέσαμε ως απώτατο όριο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι αν δεν επιλυθούν έως τότε τα επίδικα ζητήματα και συνεχιστεί η κατάληψη των σπουδαστών και σπουδαστριών στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, θα χαθεί το φετινό έτος.
Είναι μια περίπλοκη όσο και δυσάρεστη κατάσταση που σοβεί επί χρόνια -και με δική μας ευθύνη, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων- με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην υπογραφή του πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος, δίχως να έχει δοθεί λύση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η βαθμίδα κατάταξης των πτυχίων των αποφοίτων Δραματικών Σχολών.
Αν και για την ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη  το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δεν αλλάζει σε τίποτε στο υπάρχον τοπίο, απλά φωτογραφίζει την κατάσταση, εμείς εκτιμούμε πως τη μονιμοποιεί».

Κάνει λόγο για  προσχηματική πρόσκληση διαλόγου του ΥΥΠΟ προς τους καλλιτέχνες επισημαίνοντας πως «το λογικό είναι πρώτα να συζητάς και μετά να αποφασίζεις».

Ο κ. Σεβαστίκογλου προσθέτει, ότι «πρόκειται για μια απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας χωρίς ενημέρωση ούτε καν του ΥΠΠΟ και τώρα τρέχουν να μπαλώσουν την κατάσταση…. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι»

Και διερωτάται πως γίνεται  η ΥΠΠΟ αφ ενός να διατείνεται ότι επί 3 χρόνια δουλεύουν όλοι για να βρεθεί διέξοδος και ταυτόχρονα σε συνέντευξή της να παραπέμπει ουσιαστικά τη λύση του θέματος στα επόμενα χρόνια;

«Χρειάζεται πολιτική βούληση» συμπληρώνει για να υπογραμμίσει εμφατικά πως «η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει απαξιωτικά  όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον  καλλιτεχνικό κόσμο… Όταν καταργούνται τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα Λύκεια, όταν μειώνονται οι επιχορηγήσεις για τον κινηματογράφο και το Θέατρο, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται τα σήριαλ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, δίνεται  σήμα ότι ο Πολιτισμός για τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι αυτός που οφείλει να είναι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ