Εποικοδομητική συζήτηση με την ομόλογό του από τη Μοζαμβίκη Βερόνικα Μάκαμο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στη Μοζαμβίκη δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική .
Η συζήτηση έγινε τηλεφωνικά διότι η δια ζώσης συνάντηση δεν ήταν εφικτή για έκτακτους λόγους υγείας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
Είχαν «ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας -και εντός των Διεθνών Οργανισμών- υπό το φως και του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις που υπογράφηκε σήμερα και της κοινής προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επίσης, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Μοζαμβίκης και οι διεθνείς εξελίξεις», όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα έχει αυξανόμενο και ενεργό ενδιαφέρον για την Αφρική», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε χθεσινές δηλώσεις του, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του Ναλέντι Πάντορ στην Πρετόρια (φωτο), όπου βρέθηκε χθες.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» για την επίσκεψή του, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νότια Αφρική μετά από 25 έτη, ενώ αναφέρθηκε και στην ομογένεια της περιοχής που αριθμεί περίπου 50.000 ανθρώπους που ζουν εκεί και «πιστεύουμε ότι είναι και θα μπορούσε να είναι μια τεράστια ιστορία επιτυχίας».
Το μέλος της κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι «η Αφρική είναι ένας από τους έξι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής και θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Αφρική, μια από τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου. Είναι για εμάς προφανές, ότι διαδραματίζετε πολύ σημαντικό ρόλο ως μέλος της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC), της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας και της Αφρικανικής Ένωσης και θα έχετε επίσης την προεδρία των BRICS» (σ.σ. του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών)».
Υπογράμμισε δε πως οι σχέσεις των χωρών «βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ενώ υπενθύμισε πως η Νότια Αφρική έχει προσυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ