back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επέλαση της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα – Καταιγίδες, χαλάζι και χιονοπτώσεις έως και αύριο

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας με το 112 να έχει ενεργοποιηθεί σε πολλές περιοχές, εφιστώντας την προσοχή των κατοίκων και συστήνοντας περιορισμό των μετακινήσεων.

Σύμφωνα με το έκτακτο επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και αύριο Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Ειδικότερα για σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

– μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο

– στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές

– από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία

– από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου

– από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

– στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)

– στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)

– στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω)

– από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Αύριο Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και αύριο Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24/1) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ενώ από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχει σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, της Ζακύνθου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Έντονα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ στον Έβρο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά αναμένονται από απόψε έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στον Έβρο, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και να ενημερώνονται για την κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την Αστυνομία.

Μήνυμα του 112 σε Τεγέα και του Κορύθιο Αρκαδίας

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Τεγέα και Κορύθιο Αρκαδίας καλώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Τεγέας και Κορυθίου Αρκαδίας τις επόμενες ώρες, αποφύγετε τις μετακινήσεις σας λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://bit.ly/3hdLanA ».

Πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο

Μήνυμα από το «112» στους κατοίκους της Μαγνησίας

Το «112» έστειλε στις 13:00 μήνυμα στους κατοίκους του Βόλου, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη Μαγνησία γενικότερα, με την προτροπή να περιοριστούν οι μετακινήσεις ενώ έχουν ήδη προκληθεί μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το απόγευμα. Στο Πήλιο πέφτει πυκνό χιόνι, αλλά ο συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου και κυρίως στο άξονα Βόλου-Χανίων -Ζαγοράς διατηρεί τους δρόμους καθαρούς, ενώ παράλληλα μηχανήματα ρίχνουν και αλατι για να μην παγώσει το οδόστρωμα.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται στα Χάνια, όπου το ύψος του χιονιού έχει φθάσει σχεδόν τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες αγγίζει τα 25 εκατοστά. Η κακοκαιρία στην περιοχή συνεχίζεται και η χιονόπτωση έχει επεκταθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα και χιονίζει από την Πορταριά και πάνω.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χιονόπτωση είναι προς το παρόν ήπια, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα από χθες που καθαρίζουν συνεχώς τον δρόμο και ρίχνουν αλάτι. Ελέγχουμε την κατάσταση πλήρως. Το ίδιο συμβαίνει και στα ορεινά του Αλμυρού όπου στην Ανάβρα χιονίζει, ενώ στην υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει από χθες».

Μήνυμα του 112 και στους κατοίκους της Εύβοιας

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και στους κατοίκους της Εύβοιας, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

Η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη Ζάκυνθο, προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα σε όλο το νησί.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του Δήμου από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους δρόμους ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης από σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Ακόμα η τεράστια ποσότητα βροχής που έπεσε στη Ζάκυνθο μετέτρεψε τους δρόμους σε απέραντα ποτάμια, με αποτέλεσμα να γίνουν απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα. Μέχρι αυτή την ώρα, είναι κλειστή η επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Καλαμακίου ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Βασιλικού στη θέση Ξηροκάστελο.

Ακόμα στην περιοχή της Λιθακιάς από την έντονη βροχόπτωση έπεσε στον δρόμο μια πέτρινη μάντρα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές ‘Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Λαγανάς, Τσιλιβή και Σαρακινάδο.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί λόγω υψηλής στάθμης υδάτων

Στη Ζάκυνθο δύο οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους στις περιοχές Αργάσι και Γαϊτάνι, λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα – Που χρειάζονται αλυσίδες

Μήνυμα από το 112 για πυκνές χιονοπτώσεις  έχουν λάβει και οι κάτοικοι της Δυτ. Μακεδονίας, όπου οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.

Επίσης από την 03:22΄ ώρα της Πέμπτης (26-01-2023) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Χρειάζονται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου – Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στην Κεντρική Μακεδονία, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να είναι σε εγρήγορση.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να βρίσκονται επί ποδός από τα ξημερώματα».

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινά χωριά της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, χωρίς όμως να σημειωθούν, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, προβλήματα κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Στα λευκά ντύθηκε και ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά.

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, λόγω καιρικών συνθηκών,τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην τοπική κοινότητα Ριζωμάτων, με απόφαση του δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη.

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το απόγευμα σε όλο το κεντρικό Πήλιο με αποτέλεσμα να έχουν «ντυθεί» στα λευκά τα πάντα από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Η θερμοκρασία στα Χάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, σήμερα είναι στους -2 και δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το βράδυ, το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται και στα ορεινά της Ηπείρου, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.

Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού.

Ειδικότερα χιονίζει στα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα. Στις 09:30 έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί από τις 03:30 τα ξημερώματα, στα διόδια του Δροσοχωρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων Γρεβενών και Τρικάλων.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη για την εκ νέου αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας.

Κλειστά σχολεία 

Εν τω μεταξύ, κλειστά θα είναι παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Άργος, Ερμιόνη και Σύμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ  ΜΠΕ- ΦΩΤΟ: Αρχείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα