back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κολονά στην Οδησσό

Διαβάστε επίσης

Στην Οδησσό βρίσκεται από σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά με στόχο, όπως η ίδια ανακοίνωσε, «να σηματοδοτήσει τη στήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία της Ουκρανίας, σήμερα όπως και χθες». Η Γαλλίδα υπουργός διανυκτέρευσε χθες στη Μολδαβία και έφτασε στην Ουκρανία με κάποια καθυστέρηση λόγω της εκτόξευσης πυραύλων από τη ρωσική πλευρά.

«Σας ευχαριστώ για τη θαρραλέα επίσκεψή σας που είναι κρίσιμη ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στη χώρα μου» είπε υποδεχόμενος τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα εκτιμηθεί η στρατιωτική βοήθεια την οποία χρειάζεται η Ουκρανία η οποία, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, δεν έχει εκφράσει αίτημα για παροχή γαλλικών τάνκς Leclerc.

«Για κάθε στρατό, το να έχει 10 διαφορετικούς τύπους τανκς στις δυνάμεις του δημιουργεί προβλήματα» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι οι Ουκρανοί «ήθελαν από την αρχή άρματα μάχης Leopard 2» που η Γερμανία υποσχέθηκε τελικά να παραδώσει.

Η Γαλλίδα υπουργός πρόκειται να επισκεφθεί ένα κέντρο προσφύγων στη Χερσόνα στο οποίο λειτουργούν ΜΚΟ που υποστηρίζονται οικονομικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Η υπουργός αναμένεται επίσης να περπατήσει στην παλιά πόλη της Οδησσού, η οποία εγγράφηκε χθες στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τέλος, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των CMA-CGM και Louis Dreyfus στο λιμάνι της Οδησσού, δύο γαλλικών ομίλων που ασχολούνται με την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη το περασμένο καλοκαίρι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η Γαλλίδα υπουργός αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς για το Κισινάου, προκειμένου να συναντήσει την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, ενώ αύριο Παρασκευή θα μεταβεί στη Ρουμανία για να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αρχηγό του κράτους, Κλάους Γιοχάνις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα