back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οκτώ Παλαιστίνιοι νεκροί και τουλάχιστον 16 τραυματίες σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν

Διαβάστε επίσης

Τους οκτώ έφτασαν οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ενώ τουλάχιστον 16 τραυματίστηκαν σήμερα σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στη διάρκεια της οποίας έριξε δακρυγόνα μέσα σε παιδιατρική κλινική νοσοκομείου, δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας.

“Η κατάσταση στον καταυλισμό (Παλαιστίνιων προσφύγων) της Τζενίν είναι κρίσιμη”, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Μάι αλ Κάιλα σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους “μια ηλικιωμένη γυναίκα”, και τουλάχιστον 16 τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις “έριξαν σκοπίμως δακρυγόνα” στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Τζενίν, “προκαλώντας ασφυξία σε κάποια παιδιά”, κατήγγειλε, ενώ πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, η απομάκρυνση πολλών τραυματιών είναι δύσκολη.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το περιστατικό. “Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν επιχείρηση στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν. Λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα”, είχε επισημάνει νωρίτερα στον λογαριασμό του στο Telegram.

“Σφαγή”

“Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει ό,τι κινείται”, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τζενίν, ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής “ζουν σε κατάσταση πολέμου”.

“Αυτό που συμβαίνει στη Τζενίν και τον καταυλισμό της είναι μια σφαγή την οποία διαπράττει η κυβέρνηση κατοχής του Ισραήλ”, κατήγγειλε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Με τους σημερινούς θανάτους, ανεβαίνει σε 24 ο αριθμός των Παλαιστινίων, πολιτών ή μελών ένοπλων οργανώσεων, που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους σε βίαια επεισόδια με τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους.

Το 2022 ήταν η πιο φονική χρονιά για τη Δυτική Όχθη μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντας (2000-2005), σύμφωνα με τον ΟΗΕ. To AFP καταμέτρησε περισσότερους από 200 νεκρούς Παλαιστίνιους.

Έπειτα από σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη, κυρίως στη Τζενίν και τη Ναμπλούς, προπύργια ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα