18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πρόταση δυσπιστίας: Ένταση και κόντρες στη Βουλή με φόντο τις υποκλοπές

Διαβάστε επίσης

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Για μας στη βάρδια μας υπάρχει ευθύνη και τα λάθη και οι αστοχίες μας μεταβολίζονται σε μαθήματα», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας το πρωί στη Βουλή. «Δεν είμαστε η πρώτη αλάνθαστη κυβέρνηση της αντιπολίτευσης αλλά είμαστε μια κυβέρνηση που μαθαίνει,βελτιώνεται, κινείται και παράγει», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος είπε ότι το δίλημμα είναι ποιος συνομιλεί με τις δυνατότητες της χώρας και ποιος με τους φόβους της. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η συνωμοσιολογία διαβρώνει τη δημοκρατία, η τοξικότητα κατεδαφίζει τους θεσμούς και η υποκρισία πλήττει την αξιοπιστία της πολιτικής.

Ο. κ. Πιερρακάκης απέδωσε σε θεωρίες συνωμοσίας απέδωσε την καταγγελία Ραγκούση ότι πολίτης που είχε κλείσει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο, δέχθηκε μήνυμα υπενθύμισης μέσω Predator και επιμολύνθηκε το κινητό του, τονίζοντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να υφαρπάξει κανείς προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούμε να κατηγορούμε για όλα το κράτος. Όπως είπε το σύστημα της πλατφόρμας του gov.gr το χρησιμοποιούν 40.000 φαρμακοποιοί, γιατροί αλλά και τα ΚΕΠ. « Ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι του gov είναι άνθρωποι του predator δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην παρατήρηση του Γ. Ραγκούση πως γνώριζαν οι χειριστές του Predator ότι ο συγκεκριμένος πολίτης είχε ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο». Ο κ Πιερρακάκης σημείωσε ότι «ένα καλό πράγμα κάναμε και πάμε και αυτό να το διαλύσουμε να πετάξουμε λάσπη πάνω του.

«Περιμένουμε μια συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψέματα που έλεγαν για δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι η διακίνηση αλλά κυρίως η παραγωγή fake news είναι γνωστή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μηταράκης μίλησε για κατασκευασμένη σκευωρία απέναντι στη χώρα, λέγοντας ότι πρέπει να τελειώνουμε με τη μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξακολουθεί να αναφέρεται στη «νεκρή Μαρία», όταν το DER SPIEGEL απέσυρε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα να επηρεάσει την εθνική ομοψυχία ζήτησε ο Νίκος Δένδιας στην παρέμβαση του. «Κατακτήσαμε το κεκτημένο εθνικής συνεννόησης στην εξωτερική πολιτική και θα ήθελα να μην διαρραγεί προεκλογικά τη στιγμή που ο εξ ανατολών γείτονας διατηρεί την επιθετική ρητορική» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι η Ελλάδα απαντά με βάση το διεθνές δίκαιο με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Κόντρα Χατζηδάκη – Σκουρλέτη

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά δεν έχει καμία σχέση με τη δυσώδη αυτή υπόθεση», ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος απέδωσε τη δική του παρακολούθηση, όπως προκύπτει και από την έρευνα της ΑΔΑΕ,σε ορισμένους πράκτορες «0 0 0», για να θυμηθούμε -όπως είπε – και την παλιά ελληνική ταινία ή σε κάποιους Κλουζό για θυμηθούμε τον Πίτερ Σέλλερς.

Ο κ. Χατζηδάκης, είπε ότι δεν είναι ευχάριστο να μαθαίνει κάποιος ότι παρακολουθείται και να βρίσκεται στο στόχαστρο τέτοιων άθλιων μεθοδεύσεων, εκφράζοντας την επιθυμία του να διαλευκανθεί η υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

«Για άβολη θέση που βρίσκεται ο υπουργός», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ρωτώντας τον κ. Χατζηδάκη εάν πρόκειται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Σχολιάζοντας όσα είπε ο υπουργός περί πρακτόρων που τον παρακολουθούσαν, είπε ότι το άλλο όνομα του πράκτορα 000, είναι Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλουν να σας χειραγωγήσουν», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό,με τον προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη να παρεμβαίνει και να λέει ότι τον κ.Χατζηδάκη τον γνωρίζει πολλά χρόνια και δεν υπήρξε ποτέ χειραγωγήσιμος.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει σημαία του τη δήθεν μικρή Μαρία στον Έβρο και έχει δυο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν δέχεται μαθήματα πολιτικής σοβαρότητας, αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας. Όσο για το αν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ο υπουργός παρατήρησε ότι ήδη η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση και ότι δεν υπάρχει λόγος να κρούσουμε  ανοιχτές θύρες.

Ευθεία εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση Καλογρίτσα μέσω του Τάκη Θεοδωρικάκου, κατήγγειλε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Όπως είπε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ,στο ημερολόγιο του Καλογρίτσα που παρουσιάστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο,εμφανίζονται δυο ραντεβού του επιχειρηματία με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος ήταν τότε συνέταιρος του Καλογρίτσα στην GPO και σύμβουλος του Μητσοτάκη.
«Άρα ο σημερινός πρωθυπουργός γνώριζε τι συνέβαινε», ανέφερε ο κ. Παππάς.
Θεοδωρικάκος: Κάποιοι πρέπει να είναι σε μεγάλη απόγνωση για να πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα

Ως προπαγανδιστική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στις κρίσεις και τον διχασμό, παρουσίασε την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σχολιάζοντας τις θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «ύστερα από το αμίμητο του κ. Τσίπρα ότι «στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα», τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι έτοιμο να μας πει ότι και στον Έβρο δεν υπάρχουν σύνορα». Και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «Δεν κάνετε αντιπολίτευση στη ΝΔ, στην Ελλάδα κάνετε αντιπολίτευση και μάλιστα, αντιπολίτευση επικίνδυνη, ολέθρια και υπονομευτική».

Όμως ο υπουργός απάντησε και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, χωρίς πάντως, να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι κάποιοι πρέπει να είναι σε μεγάλη απόγνωση για να πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα επιχειρώντας να ποινικοποιήσουν μια κοινωνική σχέση και να κάνουν το άσπρο μαύρο. «Σε κανένα δεν θα επιτρέψω να κηλιδώσει μια κρυστάλλινη πορεία 38 ετών για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές επιδιώξεις», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Δεν είμαστε κατά της κυβέρνησης μόνο για τις υποκλοπές αλλά συνολικά για την αντιλαϊκή της πολιτική», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτηρίζοντας στρατηγικό λάθος την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, γιατί- όπως είπε- εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο κ. Βελόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για την εικόνα Τρούμπας που -όπως είπε- παρουσιάζει από χθες η Βουλή, μιλώντας για «τσίρκο,βόθρο και οχετό με υπουργούς της κυβέρνησης να τραμπουκίζουν», καλώντας τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τους σκυλοκαβγάδες.

Πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του Προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα με την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου σε σχέση με την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρείχε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Με γνωμοδότηση του, μετά από αίτημα του Προέδρου της Βουλής, το επιστημονικό συμβούλιο αναφέρει ότι δεν μπορούν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα να εμφανίζονται αυτοκλήτως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι δεν προβλέπεται υπόδειξη περί απόρρητης σύγκλισης της επιτροπής και πως «η επικοινωνία του προέδρου της Αρχής με την Βουλή γίνεται αποκλειστικά μέσω του Προέδρου της».

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, γιατί – όπως είπε- καλλιεργεί την απαράδεκτη αντίληψη ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα που καταπατώνται με τις υποκλοπές, είναι αμελητέο ζήτημα, άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, τόνισε ότι είναι όχι μόνο λάθος αλλά απαράδεκτο να λέει η κυβέρνηση στους πολίτες μην ασχολείστε με τη Δημοκρατία αλλά με την τσέπη σας. «Έτσι ευτελίζετε την προσωπικότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Kατηγορίες για υιοθέτηση μεθόδων Τραμπ, αντάλλαξαν στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, με αφορμή το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
« Η προσπάθεια που κάνετε τρία χρόνια τώρα, είναι -και εσείς κ. Βορίδη το έχετε πει ευθαρσώς -να μπουν θεσμικά εμπόδια για να μην υπάρξει αριστερή κυβέρνηση», ανέφερε ο κ.Βούτσης, λέγοντας ότι η όλη προσπάθεια γίνεται με εταιρείες και μεθόδους Τραμπ και Μπάνον για να υπάρξει επιρροή εξωθεσμική και μεταδημοκρατική.
Ο κ. Βορίδης απαντώντας και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση που είπε ότι το κόμμα του έχει θέσει το θέμα ,παρατήρησε ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί στη μεταπολιτευτική ιστορία. «Είστε αλά Τραμπ»,είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση,κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να στήσει ένα αφήγημα εκλογικής ήττας, υπονομεύοντας την εκλογική διαδικασία.

Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: “Ο φόβος έχει αλλάξει πλευρά”

Απαντήσεις στους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι «ο κ. Βορίδης είπε ότι όλες οι παρακολουθήσεις που γίνονται από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι νόμιμες και πως η νομιμότητα είναι εγγυητής του κράτους δικαίου. Θεωρεί νόμιμες τις παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ και του κ. Χατζηδάκη. Δηλαδή, για τον κ. Βορίδη, δικαίως θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, διότι όπως γνωρίζει ή θα όφειλε να γνωρίζει, νομιμότητα δεν σημαίνει απλώς τήρηση μίας διαδικασίας, νομιμότητα σημαίνει και ουσιαστικό έρεισμα. Η τήρηση μίας διαδικασίας χωρίς κανένα ουσιαστικό έρεισμα δεν είναι νομιμότητα, αντιθέτως είναι παράβαση καθήκοντος. Η τήρηση της νομιμότητας και άρα το καθήκον της ΕΥΠ και της αρμόδιας εισαγγελέως, δεν είναι να προωθούν και να εγκρίνουν ατεκμηρίωτα αιτήματα αλλά να ελέγχουν την αλήθεια και τη βασιμότητά τους».

Σημείωσε, επίσης, ότι «αυτά που λέει ο υπουργός Εσωτερικών εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση –η οποία γι’ αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων. Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ».

Δεύτερον, πρόσθεσε, «ο κ. Βορίδης είπε ότι όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική τοποθέτηση του επικεφαλής ο οποίος είναι και υπόλογος. Υποδεικνύοντας τον κ. Κοντολέωντα ή τον κ. Δημητριάδη. Τι ξέχασε; Τον προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, τον άνθρωπο ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, με βάση τη δική του επιλογή, διότι ο ίδιος το νομοθέτησε. Τι άλλο δεν είπε; Ότι η αρμοδιότητα αυτή είναι ανεκχώρητη».

Τρίτον, επισήμανε, «η απόδειξη από την ΑΔΑΕ, την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή, ότι αυτές οι παρακολουθήσεις συνέβησαν δεν είναι για τον κ. Βορίδη ένα πρόσθετο στοιχείο, ενώ ο ίδιος πριν λίγο καιρό σε κανάλι εθνικής εμβέλειας έλεγε ότι εφόσον υπάρξει στοιχείο που να αποδεικνύει την κατηγορία, αυτό δεν θα σημαίνει απλώς πολιτικές, αλλά κακουργηματικές ευθύνες για τον κ. Μητσοτάκη».

Τέταρτον, ανέφερε, «διαστρέβλωσε τη θέση της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι αυτή τάχα μίλησε για νόμιμες επισυνδέσεις, όμως η ΑΔΑΕ δεν έκανε καμία κρίση επί της νομιμότητας, η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο κ. Βορίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ευθύνη διότι δεν γνώριζε. Επέλεξε δηλαδή τη θέση που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος. Επικίνδυνα ανίκανος. Και άρα θα όφειλε να παραιτηθεί. Όποια υπερασπιστική γραμμή κι αν ακολουθηθεί οδηγεί ευθέως στην παραίτηση. Η μία που λέει ότι δεν γνώριζε και άρα είναι επικίνδυνα ανίκανος να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και η άλλη που λέει ότι γνώριζε και το συντόνιζε».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αφορά μία θεωρητική συζήτηση για την ερμηνεία του Συντάγματος ή του κράτους δικαίου, δεν αφορά καν μία μάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος, εδώ είμαστε όλοι χαμένοι από αυτή την υπόθεση, και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Διότι αυτή η υπόθεση διαρρηγνύει τη βασική παράμετρο με την οποία συζητούμε και παίρνουμε μία θέση. Την πίστη ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πράττει κάτι επειδή το θέλει, επειδή το θεωρεί σωστό και όχι επειδή εκβιάζεται. Αυτή τη συνθήκη έχει διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει κάνει στη δημοκρατία. Σε αυτή τη διολίσθηση καλούμαστε τώρα να βάλουμε φραγμό. Όσοι από τη ΝΔ συκοφαντούν και βρίζουν, έχουν επίγνωση ότι ένα τέτοιο καθεστώς δεν μπορεί να σταθεί για πολύ στα πόδια του. Ο φόβος τώρα έχει αλλάξει πλευρά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κινείται παρελκυστικά και αποπροσανατολιστικά, επειδή στερείται προτάσεων για το μέλλον και τρέμει για το παρελθόν του» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η συζήτηση αυτή «είναι καλοδεχούμενη, γιατί μας δίνει την ευκαιρία στον δρόμο προς τις κάλπες, να μετρηθούμε και να συγκριθούμε – όχι να συγκριθούμε μέσα σε νέφος τοξικότητας και πολωμένου πολιτικού κλίματος που έχει επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αλλά να αντιπαρατεθούμε στην βάση επιχειρημάτων, συγκρίνοντας πολιτικές, πεπραγμένα και αποτελέσματα».

Ο υπουργός εστίασε σε δέκα βασικούς δείκτες της οικονομίας και συνέκρινε τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει τις συγκρίσεις επειδή η διαφορά είναι καταλυτική.

Για την οικονομία ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια «στοχεύσαμε και πετύχαμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας. Την αναπτυξιακή και συμπεριληπτική πορεία της οικονομίας. Την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, την αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας. Και τα πετύχαμε όλα αυτά συλλογικά, με ευθύνη απέναντι στο σήμερα και το αύριο. Στις θυσίες των πολιτών αλλά και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η χώρα προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές».

Σημείωσε πως η μεγέθυνση της οικονομίας αντανακλάται στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που μπήκε το 2018 και στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, και που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν, επιτυγχάνοντας εφέτος την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ο υπουργός:

1ον) Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, σε επίπεδο 9μήνου 2022, η άνοδος είναι 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα ήταν 72,1 το 2015 με μονάδα βάσης το 100 και σήμερα είναι 79,3.

2ον) Την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ο μέσος όρος ανάπτυξης στην ευρωζώνη ήταν 2,08% και ο μέσος όρος στην Ελλάδα 0,53%. Δηλαδή, στο ένα τέταρτο του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Επί κυβέρνησης ΝΔ, ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1% και ο μέσος όρος στην Ελλάδα στο 1,73%. Δηλαδή σχεδόν διπλάσιος, ενώ η καλύτερη εγχώρια απόδοση διαρκώς διευρύνεται.

3ον) Στα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν 12,1 δισ. ευρώ, ενώ στα 3,5 χρόνια Νέας Δημοκρατίας είναι 16,5 δισ. ευρώ. Ποσό που θα αυξηθεί, αφού ακόμη δεν έχουμε στοιχεία για όλο το 2022.

4ον) Η ανεργία πράγματι, μειώθηκε κατά 7% επί ΣΥΡΙΖΑ, όμως μειώθηκε επιπλέον κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες επί Νέας Δημοκρατίας, παρά τις εξωγενείς κρίσεις.

5ον) Τα «κόκκινα» δάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ τα παρέλαβε στο 43,5% του συνόλου. Τα παρέδωσε στο ίδιο ποσοστό και σήμερα είναι στο 9,7%.

6ον) Οι καταθέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ, ενώ επί Νέας Δημοκρατίας έχουν αυξηθεί κατά 48 δισ. ευρώ.

7ον) Σε σχέση με τις αναβαθμίσεις – υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα αφού υποβαθμίστηκε 10 φορές, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε 18 φορές. Επί Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα μόνο αναβαθμίζεται, 11 φορές μέχρι σήμερα.

8ον) Το μέσο spread, δηλαδή η μέση διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, επί ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε στις 612 μονάδες βάσης, ενώ επί Νέας Δημοκρατίας στις 174,6 μονάδες βάσης, πάνω από τρεις φορές χαμηλότερα.

9ον) Ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων, στο 9μηνο του 2022 ανέρχεται στα 336 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 30 δισ. ευρώ από το σύνολο του 2018.

10ον) Το κενό ΦΠΑ (VAT Gap) το 2018, ήταν στο 25,6% και το 2020 βρίσκεται στο 19,7%.

Επίσης σημειώνεται μια σημαντική βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, που προέρχεται κυρίως από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών – ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη – της τελευταίας τετραετίας, αλλά και από τη σημαντική ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δράσεις που προωθήθηκαν για την τόνωση της διαφάνειας, σημειώνοντας ότι

1ον. Ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η ενωσιακή νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

2ον. Ενσωματώθηκε η οδηγία για τη διευκόλυνση της χρήσης πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

3ον. Έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης του ελέγχου λειτουργίας του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.

4ον. Δημοσιεύθηκε εθνικός κατάλογος όσων ασκούν ή άσκησαν σημαντικό δημόσιο λειτούργημα στην Ελλάδα.

5ον. Κατατέθηκε για πρώτη φορά το 2021, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Στρατηγικής στα θέματα του ξεπλύματος χρήματος.

6ον. Διαμορφώθηκε και υλοποιείται, με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

7ον. Υπό τον συντονισμό του υπουργείου Οικονομικών και με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση της έκθεσης εκτίμησης κινδύνου για θέματα ξεπλύματος χρήματος, βάσει του σχετικού μεθοδολογικού εργαλείου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

8ον. Συμμετέχουμε ενεργά στις ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της FATF, ώστε να είμαστε σε θέση, ως χώρα, να ανταποκρινόμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας, υπογράμμισε πως «όλα αυτά τα επιτεύγματα, πολύ σημαντικά και καθόλου αυτονόητα, έχουν αντίκτυπο στη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αλλά και στην ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις μεγάλες απαιτήσεις της περιόδου». Τα καταφέραμε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες, ισχυρότερες οικονομίες. Και αυτό αναγνωρίζεται από το σύνολο της παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής και επενδυτικής κοινότητας. Αναγνωρίζεται από τους πολίτες, και για αυτό θα επιλέξουν για κυβέρνηση την ΝΔ «που διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Που προσελκύει επενδύσεις, μειώνει φόρους, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Που αναβαθμίζει το κύρος και τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. Που θωρακίζει την άμυνα της χώρας, χτίζει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας.

Για πολιτικό αδιέξοδο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο Ά. Σκέρτσος

Πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πίσω από την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος με κίνητρα, όπως είπε, (α) την προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαγράψει το παρελθόν της θεσμικής εκτροπής που υπηρέτησε επί 4,5 χρόνια και (β) τη διαχείριση μιας επερχόμενης και αναπόφευκτης ήττας.

Ο κ. Σκέρτσος, που μίλησε για εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ. άσκησε αυστηρή κριτική σε ορισμένους συνταγματολόγους αλλά και σε εκείνους που “δανείζουν το κύρος τους” στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα χάνει τον ευρωπαϊσμό της, σημείωσε ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης “εμφανίζεστε ως τιμητές για πράξεις και παραλείψεις, που βλάπτουν δήθεν το κράτος δικαίου, ενώ ταυτόχρονα, με τον τρόπο που χειρίζεστε την τόσο σοβαρή υπόθεση για τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια, κάθε άλλο παρά θεσμικά δείχνετε να συμπεριφέρεστε”.

Είναι τόσα πολλά τα πεδία της πολιτικής, στα οποία υπάρχει πραγματική και απτή πρόοδος, που η αντιπολίτευση στερείται ζωτικού πολιτικού χώρου και αυτό δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Σκέρτσος εκτιμώντας ότι “γι’ αυτό και κάνει μανιώδη προσπάθεια, μέσα στην απουσία εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον, να εκμεταλλευτεί με κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο, μια ομολογημένη κυβερνητική αστοχία που πρώτοι διαγνώσαμε και θεραπεύσαμε”.

Τόνισε μάλιστα ότι, “όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει την ηγετική ομάδα αλλά και τα μυαλά που οδήγησαν την χώρα στην θλιβερή όσο και τόσο διδακτική παρένθεση του 2015-2019 δεν θα μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη πρόταση εξουσίας ούτε και αξιόπιστη και αντιπολιτευτική φωνή”.

Υπονομεύετε την εθνική ασφάλεια για τη χώρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία είπε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: “Εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη, το απόρρητο, που θέλουμε και πρέπει να χαρακτηρίζει την λειτουργία της ΕΥΠ, και θέλετε μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σουρωτήρι, και μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Αυτό είναι πραγματικά ασυγχώρητο, ενώ ταυτόχρονα παρανομείτε και αμφισβητείτε ευθέως, το ρόλο της Δικαιοσύνης. Μην κάνετε τον δικαστή.

Μην κουνάτε το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη. Αμφισβητείτε ευθέως το ρόλο της δικαιοσύνης όπως αποκλειστικά ορίζεται από το Σύνταγμα. Να διαλευκάνει αυτή και μόνη την υπόθεση. Όχι εσείς. Η Δικαιοσύνη. Το ταχύτερο δυνατό. Με σεβασμό στο απόρρητο που διέπει συνταγματικά το δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ, τον οποίο δεν σέβεστε εσείς” είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι

-δεν διστάζετε να διασύρετε τη χώρα στο εξωτερικό, όπως έχει δείξει υπόθεση της δήθεν νεκρής μικρής Μαρίας.

-δεν διστάζετε να εργαλειοποιείτε μια ανεξάρτητη αρχή, με τον έλεγχο, που τελικά πετύχατε στους αρμούς της, τοποθετώντας πολιτικά πρόσωπα τα οποία ήταν συνεργάτες υπουργών σας.

-δεν διστάζετε να αμφισβητείτε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό να γίνεται πρωτοσέλιδο στο τουρκικό Τύπο.

-δεν ορρωδείτε προ ουδενός, και μετατρέπετε τα μίσος σας για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε απειλή για την πατρίδα.

Γι’ αυτό είστε και θα παραμείνετε ακατάλληλοι να κυβερνήσετε όσο διακατέχεστε από τέτοιες αντιλήψεις, είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: Στις δημοκρατίες, στο κράτος δικαίου, που ξέχασε να περιφρουρήσει ο ΣυΡιζΑ όταν ήταν κυβέρνηση και υπέρ του οποίου κόπτεται τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, οφείλουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους.

Τόνισε μάλιστα ότι “κανείς δεν ίσταται πάνω από τους νόμους, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον πιο απλό πολίτη και από τους εκπροσώπους των τριών εξουσιών μέχρι και τις ανεξάρτητες αρχές. Διότι ανεξάρτητη αρχή δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη αρχή” είπε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας.

Υπογράμμισε επίσης ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν τη συνταγματικότητα των νόμων [..] την έχουν τα δικαστήρια και όχι οι ανεξάρτητες αρχές. Αυτό θα έπρεπε να το ξέρουν πρώτα απ’ όλους οι συνταγματολόγοι μας”.

Εσχάτως, συνέχισε “ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε την άποψη ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας ότι η Ελλάδα έχασε τον ευρωπαϊσμό της. Τα λένε αυτοί προσπάθησαν να μας βγάλουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αν είναι αστεία αυτή η κατηγορία, είναι λυπηρό να την νομιμοποιούν, δανείζοντας το κύρος τους, μερικοί επιλήσμονες των όσων υπέστησαν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, της πρώτη φοράς Αριστεράς”.

Ο κ. Σκέρσος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι “ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκιστών είναι η πραγματικότητα, και ο μεγαλύτερος κριτής είναι η κάλπη. Και οι απαντήσεις θα σας δοθούν, στην πρόταση δυσπιστίας, αύριο, από μία κοινοβουλευτική ομάδα που είναι ενωμένη σαν γροθιά, αλλά και σε λίγους μήνες από τον ελληνικό λαό, που στις κάλπες θα ψηφίσει να πάμε μπροστά, με τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν, και όχι πίσω, με εκείνους που παραμένουν ένας πολιτικός και ιστορικός αναχρονισμός..”.

Λίνα Μενδώνη: Ευτυχώς, εις τας Αθήνας Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

« Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες να επανεμφανιστεί στο δημόσιο λόγο με την υπόθεση των επισυνδέσεων στις οποίες έχει εναποθέσει τις ελπίδες του εν όψει των επικείμενων εκλογών, επειδή δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον της χώρας » ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός, υπογράμμισε ότι «ευτυχώς εις τα Αθήνας υπάρχει αυτός ο Πρωθυπουργός που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αυτή η Κυβέρνηση, που έχουν να επιδείξουν έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα, με θετικό αποτύπωμα σε όλες τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά την Επικράτεια και όχι μόνος εις τα Αθήνας».

Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εργαλειοποιεί την ΑΔΑΕ, όπως επί των ημερών του εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομία για να σταματήσει τις επενδύσεις και τα κοινωφελή έργα αδιαφορώντας για τις θέσεις εργασίας και φρενάροντας την ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «αποδεικνύει ότι μένει πιστός στο 2012, το 2013, το 2014 και επιμένει ο δημόσιος λόγος του να είναι τοξικός και άκρως υβριστικώς»

Ξεχνά ότι «διακυβέρνησης πέντε ολόκληρα χρόνια, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, κυβέρνησαν και κρίθηκαν. Εμείς, όμως δεν το ξεχάσαμε»

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε η υπουργός, έχει μάθει να λειτουργεί θεσμικά, να παράγει έργο, να επιδιώκει την σύγκριση στην βάση πεπραγμένων στο πλαίσιο αξιών που πρεσβεύει το Σύνταγμα και η νομοθεσία μας και οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση.

Ανέφερε ότι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες από την Κρήτη «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την σύγκρουση, επειδή η Κυβέρνηση επιλέγει την σύγκριση»

Η κυρία Μενδώνη, παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημόσιες πολιτικές για τον πολιτισμό, την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας που αναπτύχθηκαν αυτά τα χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ.

«Οι δράσεις και έργα μας, παράγουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού. Η ενίσχυση της υπεραξίας του σε διεθνές επίπεδο».

Η πρόκληση για μας, τόνισε η κυρία Μενδώνη « ήταν και παραμένει η μεταστροφή της πολιτιστικής διαχείρισης από την κληροδοτηθείσα στατιστική προσέγγιση των χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην αναπτυξιακή και δυναμική προσέγγιση»

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Κάποιοι εδώ παίζουν τα ρέστα τους

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η Κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται αυτήν την ώρα το κόστος αποσταθεροποίησης της χώρας. Κάποιοι εδώ παίζουν τα ρέστα τους. Η σύγκριση κυβερνητικών πεπραγμένων και έργου δεν ωφελεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση τώρα στον αμιγώς προεκλογικό χρόνο. Πρέπει η αντιπαράθεση να πάει αλλού. Πρέπει να πάει στη λάσπη, στην απόλυτη δηλητηρίαση του δημοσίου βίου και της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Γιατί ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, παρά τις πρωτοφανείς σε δυσκολία συνθήκες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, αντέχει. Αντέχει γιατί στην ουσία έχει πετύχει εκεί που οι προηγούμενοι έριξαν το καράβι στα βράχια πλέοντας σε ήρεμες θάλασσες. Αυτή η Κυβέρνηση, αυτός ο Πρωθυπουργός, σε συνθήκες τέλειας καταιγίδας -υγειονομικής, γεωπολιτικής, ενεργειακής, κλιματικής, οικονομικής και άλλα- κρατάει το τιμόνι σταθερά.

Κι όλα αυτά μας λέτε, πρέπει να γίνουν στο όνομα της Δικαιοσύνης. “Fiat iustitia, et pereat mundus”, ας γίνει δικαιοσύνη κι ας χαθεί ο κόσμος όλος. Στο όνομα λοιπόν της Δικαιοσύνης διυλίζετε το Μαξίμου και καταπίνεται τον Μάξιμο. Ξέρετε ποιόν «Μάξιμο» έτσι; Αυτόν τον μάρτυρα-κλειδί, αυτό το θεμέλιο της αξιοπιστίας που σήμερα διώκεται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το μισό Ποινικό Κώδικα.

Δυστυχώς σε όλο αυτό υπάρχουν και βοήθειες. Βοηθά λοιπόν εδώ με τον τρόπο του και ένας όχι και τόσο διακριτικός Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής. Ενώ μία άλλη Ανεξάρτητη Αρχή την ίδια ώρα, αυτή της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σιωπά. Είναι υπερβολικά διακριτική.

Βοηθάνε και κάνα δυο εκδότες. Ένας από αυτούς εκτός από τη μανία του να ρίξει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαθέτει και ιδιαίτερες προσβάσεις στην πραμάτια πρακτόρων και πρακτορίσκων σε λίστες και ονόματα παρακολουθήσεων. Υλικό μιας υπηρεσίας που παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξορθολογήσει τον τρόπο λειτουργίας της, λαμβάνοντας τις απαραίτητες θεσμικές πρόνοιες κάποια στιγμή, εντούτοις, μόνο υπηρεσία που χειρίζεται ευαίσθητα θέματα που άπτονται της Εθνικής Ασφάλειας δεν θυμίζει.

Πριν από δύο εβδομάδες στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, του συστήματος «παίζουμε τα ρέστα μας και ότι βγει», επιχειρήθηκε η πρόκληση κρίσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω συγκεκριμένου δημοσιεύματος με πρόσβαση σε υλικό που περιέγραψα προ ολίγου. Ο στόχος ήταν να εξωθηθεί κάποιος σε παραίτηση. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ο θιγμένος υποτίθεται Υπουργός, επειδή κάποιος κάποτε έγραψε ότι κάποιος είπε κάποτε κάτι υποτιμητικό – απαξιωτικό γι’ αυτόν.

Στόχος όμως κατέστησαν τελικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και σας ρωτώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε την εντύπωση κάποιος / κάποιοι από εσάς ότι μετά από τρία χρόνια δουλειάς και συνεργασίας, μετά από τρία χρόνια που περάσαμε από τη φωτιά κυριολεκτικά, δεν γνωρίζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ποιος είναι ο Υπουργός και ο Υπουργός ποιος είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ; Ότι η οποιαδήποτε σχέση μας καθορίζεται από κάτι που έγραψε κάποιος κάποτε ότι είπε κάποιος άλλος κι αυτό είναι όλο; Δεν το γνωρίζετε; Αυτή την εντύπωση έχετε;

Δεν καταλαβαίνετε ότι εδώ ο καθένας μας καλείται να λειτουργήσει στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, σύμφωνα με το θεσμικό μας ρόλο; Κι οι δύο από κοινού μαζί, μαζί με τη λοιπή Ηγεσία Πολιτική και Στρατιωτική για το κοινό καθήκον, που δεν είναι άλλο από την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και άρα μια πιο ισχυρή Ελλάδα. Τα βάλαμε λοιπόν κάτω, εξηγηθήκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας.

Όσο δηλώνω αυτό όλο τον καιρό ότι στηρίζω τη Στρατιωτική Ηγεσία, άλλο τόσο και η Στρατιωτική Ηγεσία δηλώνει ότι στηρίζει εμένα στο έργο μου και μαζί προχωράμε. Και αμφότεροι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, γιατί την εμπιστοσύνη αυτή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μας την απένειμε κάποιος χαριστικά, την κερδίσαμε.

Την κερδίσαμε τρία χρόνια μέσα από τη φωτιά κυριολεκτικά, αντιμετωπίζοντας κρίσεις πρωτοφανείς, στον Έβρο, στο Αιγαίο. Εκπονώντας έργο, έργο πρωτοφανές σε πρωτοφανή ταχύτητα και πρωτοφανή αποτελεσματικότητα. Και κάτω από τον εξονυχιστικό έλεγχο βέβαια (έτσι επιβάλλεται) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ξεκοκκαλίσατε όλες τις συμβάσεις και καλά κάνατε. Δεν βρήκατε τίποτα.

Κι έρχεστε τώρα να ελπίζετε ή ελπίζατε μάλλον ότι πού θα πάει, κάποιος θα παραιτηθεί μετά από όλα αυτά. Δεν συνέβη όμως αυτό γιατί υπάρχει κι η μεγάλη εικόνα, υπάρχει το μεγάλο καθήκον, η μεγάλη αποστολή: Η χώρα να κρατηθεί όρθια. Και σ’ αυτό το καθήκον, σας παρακαλώ αφήστε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ας μιλήσουμε λοιπόν γι’ αυτό το έργο. Ας επαναλάβω ξανά κάποια στοιχεία αυτού του έργου:

Ø Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα: Η MDCA με τις ΗΠΑ, οι δύο αναμορφώσεις που επέτειναν το αίσθημα ασφαλείας ιδίως σε ακριτικά μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη. Αυτή η κοινωνία του συμφέροντος που άμα θιγεί το συμφέρον του ενός, θίγεται αυτόματα και το συμφέρον του άλλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, η συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με τη Γαλλία. Δεν τις στηρίξατε αυτές τις συμφωνίες. Δεν σας έπεισαν ότι ενισχύουν τη χώρα και το στρατηγικό γεωπολιτικό της αποτύπωμα.

Ø Οι συμφωνίες παρόμοιου αμυντικού χαρακτήρα με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Σαουδική Αραβία, ενώ αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας παρόμοιου τύπου συμφωνίες με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Ø Τα 172 εξοπλιστικά προγράμματα! Σταχυολογώ με χρονική σειρά όσο μπόρεσα να τα βάλω σε χρονική σειρά. Η αύξηση των διαθεσιμοτήτων των καθηλωμένων μέχρι πρότινος Μιράζ 2000-5. Ήδη πάνω από δέκα είναι διαθέσιμα, πτήσιμα, λειτουργικά στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ø Η ολοκλήρωση και η ψήφιση των ρυθμίσεων για το πρόγραμμα Viper που το αποφασίσατε εσείς, το υλοποιούμε όμως εμείς. Ήδη πριν από μέρες παραδόθηκε το πέμπτο, εντός των ημερών έρχεται και το έκτο. Από εδώ και πέρα μέσα στο 2023, κάθε μήνα θα προστίθενται περισσότερα στη διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Τουρκία κατ’ αντιστοιχία προσπαθεί ακόμα να μπει σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης του δικού της στόλου F-16 στην εκδοχή Viper. Εδώ και τρία χρόνια κι ένα ακόμα που υλοποιείται, εμείς έχουμε ήδη μπει, η Τουρκία με αισιόδοξες προβλέψεις αν όλα πάνε καλά (που δεν είναι χωρίς εμπόδια δρόμος όπως ξέρετε πολύ καλά) θα κάνει κάποια χρόνια για να μπει.

Ø Ο στόλος των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27: Μετά τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης ώστε να υπάρχουν ανταλλακτικά, αυξάνονται οι διαθεσιμότητες κι αυτών των αεροσκαφών.

Ø Το εκπαιδευτικό κέντρο της Καλαμάτας: Ήρθε κάποιος μετά από χρόνια, να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» του μέλλοντος της εκπαίδευσης των Ικάρων μας. Αν δεν γινόταν αυτό, σήμερα που μιλάμε οι Ίκαροι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα διέθεταν εκπαιδευτικό τζετ στην εκπαίδευσή τους.

Αυτοί που θα απολαύσουν σε λίγο σήμερα τα Rafale και αύριο τα F-35 δεν θα διέθεταν στο εκπαιδευτικό κέντρο εκπαιδευτικό τζετ! Γιατί αυτά που είχαμε παρωχημένης τεχνολογίας θα είχαν φτάσει στο τέλος του βίου τους. Το λύσαμε και αυτό. Σε δυο μήνες από τώρα παραδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία το πρώτο από τα 10 εκπαιδευτικά τζετ Μ-346 από την ιταλική εταιρία.

Ø Εσείς σπεύσατε τότε να μιλήσετε για σκάνδαλο. Το σκάνδαλο είναι αυτό που σας περιέγραφα, ότι οι Ίκαροι μιας από τις καλύτερες Αεροπορίες στον κόσμο θα έμεναν σήμερα χωρίς εκπαιδευτικό τζετ επειδή κανένας δεν τόλμησε να λύσει αυτό το Γόρδιο Δεσμό. Το κάναμε.

Ø Η πρόσκτηση των Rafale: Εντός ημερών καταφτάνουν άλλα δύο στην Τανάγρα, σύνολο 12 κι έπεται η δεύτερη εξάδα μέσα στο 2023.

Ø Σε δύο – τρεις μήνες αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ στην LOR για τα F-35, έτσι ώστε και αυτή η πρόσκτηση του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του μέλλοντος αν θέλετε για την Πολεμική Αεροπορία να γίνει πραγματικότητα.

Ø Η αγορά των Μη Επανδρωμένων: Η πρόσφατη συνέργεια με το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση της ΕΑΒ και τεσσάρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας στη σχεδίαση και παραγωγή του ελληνικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος.

Ø Η δρομολόγηση, μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση με πολλά λεπτά σημεία, της σύμβασης για την πρόσκτηση των κατευθυνομένων βλημάτων Spike NLOS, τρεις συμβάσεις, μία για το Πολεμικό Ναυτικό, μία για το Στρατό Ξηράς (τα ελικόπτερα δηλαδή, την Αεροπορία Στρατού) και μία για την Πολεμική Αεροπορία στην τελική της ευθεία.

Ø Τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117: Άλλα τετρακόσια αναμένονται φέτος.

Ø Η ολοκλήρωση προγράμματος των δύο ΤΠΚ κλάσης “Vosper”: Ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνος, παραδόθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Επιτέλους ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2001, ολοκληρώθηκε.

Ø Τα τέσσερα ταχέα σκάφη ειδικών αποστολών που ενσωματώθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ø Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ROMEΟ, εντός έτους θα έρθουν τα πρώτα.

Ø Οι τρεις φρεγάτες Belh@rra: Ήδη η πρώτη ναυπηγείται στη Γαλλία μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Ø Η επικείμενη απόφαση που αναμένεται για τις τρεις κορβέτες.

Ø Ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που αποφασίστηκε και δρομολογείται.

Ø Η πρόσκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τα σύγχρονα υποβρύχια. Διέθεταν μέχρι πρότινος τορπίλες τεχνολογίας της δεκαετίας του 1980. Λύθηκε κι αυτό.

Ø Η νέα διαμόρφωση Δομής Δυνάμεων.

Ø Η νέα Διοίκηση του Ειδικού Πολέμου.

Ø Η συμφωνία με τη Γερμανία στο πλαίσιο της ανταλλαγής ώστε να παραχωρήσουμε παρωχημένα και μη υποστηρίξιμα από ανταλλακτικά τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ σε αντάλλαγμα με πιο καινούρια, πιο σύγχρονα γερμανικά, τύπου Marder. Άλλα τέσσερα Marder έρχονται εντός των ημερών κι άλλα δύο μέχρι τα μέσα, υπολογίζω, του άλλου μήνα, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη εικοσάδα. Κι ενδεχομένως αυτό όλο να είναι προπομπός μιας αμυντικής συμφωνίας με τους Γερμανούς. Αλλά η δουλειά συνεχίζεται χωρίς περίσπαση.

Ø Τρία χρόνια, λοιπόν, παραγωγής έργου με ταχύτητα και διαφάνεια.

Το προσωπικό:

Ø Αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.

Ø Πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών -δεκαπέντε χιλιάδες σε βάθος πενταετίας- ώστε να μειωθεί και ο μέσος όρος ηλικίας σε κρίσιμες ειδικότητες ειδικά στις Ειδικές Δυνάμεις.

Ø Κατάργηση φορολόγησης επιδομάτων στελεχών σε ειδικές κατηγορίες.

Ø Θέσπιση επιδόματος ειδικών αποστολών, για παράδειγμα τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολή. Γίνεται αγώνας δρόμου ώστε αυτή η ρύθμιση να εισαχθεί στο νομοσχέδιο που θα έρθει σε Ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ø Το νομοσχέδιο αυτό για τη μέριμνα του προσωπικού. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται είκοσι και πλέον ευεργετικές διατάξεις και οικονομικού αποτυπώματος για τα εν ενεργεία στελέχη, τους αποστράτους, τα μετοχικά ταμεία.

Ø Η αναδιοργάνωση και η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της Εθνοφυλακής, επίσης από τις σημαντικές πρόνοιες αυτού του νομοσχεδίου.

Ø Και βέβαια στο βάθος το νέο μισθολόγιο από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, την πρόταση επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα Γενικά Επιτελεία, τη συντονίζει το ΓΕΕΘΑ και σύντομα θα τεθεί προς συζήτηση μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, καθότι υπάρχει ευρύ οικονομικό αποτύπωμα όπως καταλαβαίνετε.

Άρα υπάρχει πολύ έργο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ίσως να ενοχλεί κάποιους. Σίγουρα ενοχλεί τους Τούρκους, τους γείτονες, αλλά δεν θα έπρεπε να ενοχλεί κανέναν στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως αδικεί κιόλας βασικούς συντελεστές που δούλεψαν με επιτυχία, αντιμετωπίζοντας εκ παραλλήλου και κρίσεις σοβαρές πρωτοφανείς και έφεραν αποτέλεσμα, αλλά σήμερα βάλλονται και καθίστανται μέρος ενός πολιτικού παιγνίου που ξεφεύγει από κάθε όριο. Γιατί αναρωτιέμαι; Γιατί εργάζονται τρία χρόνια απερίσπαστοι προκειμένου να ισχυροποιηθεί η Ελλάδα; Αυτό κάνουν.

Το έργο όμως υπάρχει και ξέρετε έχει ένα επιμέρους παράδοξο, αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό, το έργο και το αποτέλεσμα. Μιλάει από μόνο του κι αποστομώνει όποιον το αμφισβητεί.

Επομένως και γι’ αυτό αυτή τη προσπάθεια να απαξιώσετε αυτό το έργο θα πέσει στο κενό και στις εκλογές που θα έρθουν, θα μετρηθούμε για όσα κάνατε ή δεν κάνατε και για όσα κάναμε εμείς. Σε αυτά θα μετρηθούμε και για αυτά θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός κι αυτό που θα αποφασίσει σίγουρα θα είναι υπέρ αυτών που αγωνίζονται και μπορούν να το αποδείξουν για μία ισχυρή Ελλάδα .

Σας ευχαριστώ».

Δημήτρης Ράντος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα