back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

HRW: Εκατοντάδες παιδιά κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ

Διαβάστε επίσης

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί σήμερα τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ για «μαζικές παραβιάσεις της δέουσας διαδικασίας» για την κράτηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, σε υπερπλήρεις φυλακές, επικαλούμενη κυβερνητικά στοιχεία που διέρρευσαν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνει ότι μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που αναστέλλει βασικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η βία των συμμοριών τον περσινό Μάρτιο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται σε υπερπλήρεις φυλακές για «γενικά καθορισμένα εγκλήματα».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ έπειτα από πολλές παρατάσεις, παρά τις επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα που έκανε αργά τη νύχτα το Reuters να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

«Αυτή η βάση δεδομένων που διέρρευσε δείχνει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Ταμάρα Ταρασιούκ Μπρόνερ, προσωρινή διευθύντρια της Human Rights Watch για την Αμερική, η οποία σημείωσε ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον Μάρτιο.

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τα στοιχεία αυτά.

Σύμφωνα με την HRW, η βάση αυτή δεδομένων προέρχεται από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας και έχει κατάλογο με τους ανθρώπους που διώχθηκαν ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Αύγουστο της περσινής χρονιάς. Δείχνει ότι γύρω στα 1.082 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια, είχαν προφυλακιστεί μέχρι τον Αύγουστο, σημειώνει η HRW.

Αυτό κατέστη δυνατό βάσει νόμου του Μαρτίου του 2022 με τον οποίο μειώθηκε η ηλικία ποινικής ευθύνης για τα εγκλήματα που σχετίζονται με συμμορίες από τα 16 έτη στα 12, προσθέτει η οργάνωση.

Επικαλούμενη τη βάση δεδομένων που διέρρευσε, η HRW προσθέτει ότι δεκάδες έχουν πεθάνει ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, κυρίως στις φυλακές της Ιθάλκο και της Λα Εσπεράνσα, στις οποίες κρατούνται αντίστοιχα ο τριπλάσιος και ο τετραπλάσιος αριθμός ανθρώπων από αυτόν που έχουν σχεδιαστεί να στεγάζουν.

Άλλες φυλακές, όπως η γυναικεία φυλακή της Ιλοπάνγκο και η ανδρική του Σαν Μιγκέλ, έχουν τον εξαπλάσιο αριθμό κρατουμένων από αυτόν που προβλέπεται από τις προδιαγραφές τους, συνεχίζει η μκο.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είχαν προφυλακιστεί ως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την οργάνωση, ενώ σε σχεδόν 40.000 είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για «παράνομη σύμπραξη», έγκλημα το οποίο περιλαμβάνει αυτούς που μετέχουν σε συμμορίες ή λαμβάνουν «έμμεσα οφέλη».

Οι αρχές έχουν επίσης απαγγείλει κατηγορίες σε 8.000 για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», έναν ευρύ όρο βάσει του νόμου του Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος, σύμφωνα με την HRW, ανοίγει την πόρτα για αυθαίρετες συλλήψεις και κάνει ελάχιστα για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα