back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Ουκρανία θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες εάν συμμετάσχουν Ρώσοι ή Λευκορώσοι

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία δεν θα απέκλειε το μποϊκοτάρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αν επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν στους Αγώνες του Παρισιού 2024, δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού της.

«Τα σχέδια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να εξετάσει τρόπους, ώστε αυτοί οι αθλητές να επιστρέψουν σε διεθνείς αγώνες μας βρίσκουν αντίθετους», δήλωσε ο υπουργός, Βαντίμ Γκουτσάιτ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά την Πέμπτη (26/1).

«Η θέση μας είναι αμετάβλητη: όσο υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν πρέπει να βρίσκονται σε διεθνείς αγώνες», έγραψε ο Γκουτσάιτ στη σελίδα του στο Facebook.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για περαιτέρω πιθανά βήματα και για τη συνέχιση των κυρώσεων των Ρώσων και Λευκορώσων από διεθνείς διοργανώσεις», είπε.

«Αν δεν ακουστούμε, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουμε και να αρνηθούμε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Αργότερα έγραψε ότι θα ξεκινούσαν συνομιλίες με τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες για ένα πιθανό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού «σε περίπτωση που επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στις διεθνείς διοργανώσεις».

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές έχουν αποκλειστεί σε ορισμένες διοργάνωσες, ενώ τους επιτρέπεται να αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία σε άλλες.

Χθες το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας αποφάσισε να προσφέρει στους αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στους Πανασιατικούς Αγώνες και μέσω αυτών να διεκδικήσουν εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι.

Σε μια συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι αντιτάχθηκε στην ιδέα να συμμετέχουν Ρώσοι αθλητές κάτω από οποιοδήποτε ουδετερότητα στους Θερινούς Αγώνες του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα