13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο ηγέτης του ISIS στη Σομαλία σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή

Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε επιδρομή την Τετάρτη σε σπήλαιο στα βουνά της βόρειας Σομαλίας, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας εκ των ηγετών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως έγινε γνωστό χθες Πέμπτη από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μπιλάλ αλ Σουντάνι –ο φερόμενος ως ηγέτης του ΙΚ στη Σομαλία– σκοτώθηκε μαζί με άλλους 10 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Το πράσινο φως για την επιχείρηση έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η επιδρομή εξαπολύθηκε εντός 24 ωρών, τόνισαν.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «ο Μπιλάλ αλ Σουντάνι ήταν υπεύθυνος για την ενθάρρυνση της αυξανόμενης παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους στην Αφρική και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι η επιδρομή προετοιμαζόταν εδώ και «αρκετούς μήνες». Υπογράμμισε πως δεν υπήρξαν θύματα ούτε μεταξύ των αμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση ούτε μεταξύ του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή.

Επεσήμανε ότι προηγήθηκαν ασκήσεις προσομοίωσης της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων σε τοποθεσίες όπου είχαν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να μιμηθούν τη μορφολογία του εδάφους της περιοχής.

«Ήμασταν έτοιμοι να αιχμαλωτίσουμε τον Μπιλάλ αλ Σουντάνι», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεσμευόμαστε να εντοπίσουμε και να εξαλείψουμε όλες τις τρομοκρατικές απειλές εναντίον των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού, όπου κι αν βρίσκονται, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη», είπε άλλος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα