11.1 C
Athens
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

11.1 C
Athens
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν κυρώσεις στον νυν αντιπρόεδρο και πρώην πρόεδρο της Παραγουάης

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του νυν αντιπροέδρου της Παραγουάης και πρώην προέδρου της χώρας της Λατινικής Αμερικής, στους οποίους προσάπτει πως εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο αντιπρόεδρος Ούγο Βελάσκες και ο πρώην πρόεδρος Οράσιο Καρτές (2013-2018) αντιμετωπίζουν κυρώσεις για την «ανάμιξή τους στη συστηματική διαφθορά που υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Παραγουάη», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν λόγο στους λαούς τους και όχι να χειραγωγούνται για να επωφελείται μια διεφθαρμένη πολιτική ελίτ», υπερθεμάτισε ο κ. Μπλίνκεν μέσω Twitter.

Τυχόν πόροι των δύο ανδρών στη δικαιοδοσία των αμερικανικών αρχών θα δεσμευτούν και θα απαγορευτεί οι Αμερικανοί να έχουν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή μαζί τους.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Καρτές ενέχεται σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, που εκτυλίχθηκαν προτού γίνει πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της θητείας του και κατόπιν.

«Για πάνω από μια δεκαετία», ο Οράσιο Καρτές αξιοποιούσε «την παράνομα αποκτημένη περιουσία και επιρροή του για να επεκτείνει την πολιτική και οικονομική δύναμή του» αψηφώντας «τους παραγουανούς θεσμούς».

Εξάλλου, ο Ούγο Βελάσκες κατηγορείται για «παράνομη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος» και «δωροδοκίες». Ενόσω υπηρετεί στο αξίωμα του αντιπροέδρου, ο κ. Βελάσκες «αναμίχθηκε» σε δικαστικές διαδικασίες «για να προστατευθούν ο ίδιος και συνεργοί του από έρευνες» της δικαιοσύνης και «απείλησε» ανθρώπους που «θα μπορούσαν να εκθέσουν την παράνομη δραστηριότητά του», κατά τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παράλληλα υποστήριξε πως οι κ.κ. Καρτές και Βελάσκες είχαν «δεσμούς» με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ οργάνωνε «τακτικά εκδηλώσεις στην Παραγουάη όπου πολιτικοί έκλειναν συμφωνίες για χάρες, πούλαγαν κρατικές συμβάσεις και συζητούσαν για επιχειρήσεις επιβολής του νόμου έναντι δωροδοκιών», αναφέρει δικό του δελτίο Τύπου. «Αντιπρόσωποι τόσο του Καρτές όσο και του Βελάσκες έλαβαν δωροδοκίες στις συναντήσεις αυτές» για λογαριασμό τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επιβλήθηκαν κυρώσεις σε τέσσερα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στον κ. Καρτές ή θεωρείται πως ελέγχονται από τον δεξιό πρώην πρόεδρο.

Μέσα ενημέρωσης στην Παραγουάη μεταδίδουν πως τόσο ο κ. Βελάσκες όσο και ο κ. Καρτές απορρίπτουν τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον σε βάρος τους. Ο κ. Βελάσκες είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως όσα καταγγέλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «κατασκευασμένα».

Ο κ. Κάρτες είχε ήδη διαψεύσει τις κατηγορίες σε βάρος του τον Ιούλιο του 2022, όταν οι ΗΠΑ του επέβαλαν απαγόρευση εισόδου στην επικράτειά τους.

Οι κυρώσεις στους δυο πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος Κολοράδο κλιμακώνουν την πίεση, μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Σαντιάγο Πένια θα αναμετρηθεί στις εκλογές αυτές με τον Εφρέν Αλέγρε, υποψήφιο κεντροαριστερής συμμαχίας.

Η υπόθεση, που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Παραγουάη, ανάγκασε τον κ. Βελάσκες, που σκόπευε να είναι ο υποψήφιος του Κολοράδο στις φετινές εκλογές, να αποσυρθεί από την κούρσα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα