back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρόταση δυσπιστίας: Σύγκρουση «κoρυφής» σήμερα στη Βουλή – Που θα εστιάσει ο πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με την αντίστροφη κοινοβουλευτική σειρά σε δύναμη των κομμάτων.

Ο Γραμματέας του Μέρα 25 Γ. Βαρουφάκης απουσιάζει στην Κούβα και στη θέση του θα μιλήσει η αντιπρέοδρος του κόμματος Σοφία Σακοράφα, ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι εκτός Αθηνών και τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια χθες.

Σφοδρή αναμένεται η κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα, με το κλίμα να είναι πολωμένο απο την πρώτη ημέρα της διαδικασίας και την αντιπαράθεση να εκτείνεται σε ένα ευρύ πεδίο που ξεκινά απο τις υποκλοπές και περιλαμβάνει τις δικαστικές εξελίξεις στο Ειδικό Δικαστήριο, την υπόθεση Νοβάρτις αλλά και την σύγκριση πεπραγμένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε σύγκριση πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης και της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , ενώ εκφράζεται βεβαιότητα ότι στη σημερινή ψηφοφορία θα φανεί για άλλη μια φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ήδη αποδεικνύεται και θα φανεί ξεκάθαρα σήμερα, πως η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί ένα «δώρο» του κ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση “διότι έδωσε και δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην 4ετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα και στην 4ετία της κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για όλα: Για την οικονομία, την απασχόληση, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταλογίσει στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυναμία να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής με συνέπεια να επιλέγει το πεδίο της τοξικότητας, ενώ απαντώντας στην κριτική για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση Ανδρουλάκη τόσο για την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, όσο και σε επίπεδο θεσμικής θωράκισης.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξάλλου υπογραμμίσει ότι “οι οποιεσδήποτε επισυνδέσεις για ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εάν γινόντουσαν δεν τελούσαν υπό την γνώση και την έγκριση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού”, ενώ κατέστησε ήδη σαφές και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι περιμένει την κατάληξη της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη επιθυμώντας να μην αφήσει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται όμως να επιχειρήσει και από την πλευρά του να περάσει στην πολιτική αντεπίθεση βασιζόμενος στις “τρεις ενότητες ερωτημάτων” που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οφείλει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτές αφορούν, όπως προκύπτει από τις τοποθέτησε κυβερνητικών στελεχών, σε επισυνδέσεις που γίνονταν όσο κυβερνούσε και στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην κατάθεση της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα για χρήματα που πήγαιναν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στο sms για “το μοίρασμα ποσοστών μεταξύ καναλαρχών στην προσπάθεια δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ Channel”, αλλά και στην στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ “στην πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα”.

Τις ομιλίες των αρχηγών θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Απόστολος Χονδρόπουλος, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα