back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η συζήτηση που ήδη άνοιξε στις δυτικές πρωτεύουσες για την παροχή μαχητικών αεροπλάνων στην Ουκρανία, τα πολλά προβλήματα της Σουηδικής κυβέρνησης ενώ ασκεί την προεδρία της Ε.Ε και η «επόμενη μέρα» για την κινεζική ηγεσία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για μαχητικά – Ουκρανία: Προτού ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από τη βαρυσήμαντη απόφαση Βερολίνου και Ουάσιγκτον να εξοπλίσουν με βαρέα άρματα μάχης την Ουκρανία, σε αρκετές δυτικές πρωτεύουσες έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για το επόμενο, μεγάλο βήμα: τον εξοπλισμό του Κιέβου με τα σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα που επίμονα ζητάει η κυβέρνηση Ζελένσκι, αναφέρει το Politico.

Η Ουάσιγκτον έχει ενημερώσει το Κίεβο ότι η προμήθεια αεροσκαφών είναι ένα «όχι, προς το παρόν», δήλωσε αμερικανός διπλωμάτης προσθέτοντας: «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί – αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια κόκκινη γραμμή για τα HIMARS, τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, και αυτή μετακινήθηκε. Μετά ήταν τα άρματα μάχης, και αυτή η κόκκινη γραμμή τώρα κινείται». Ενας δεύτερος διπλωμάτης από ευρωπαϊκή δύναμη τόνισε επίσης την ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η προμήθεια δυτικού οπλισμού. «Τα μαχητικά είναι εντελώς αδιανόητα σήμερα», εξηγεί, «αλλά μπορεί να έχουμε αυτή τη συζήτηση σε δύο, τρεις εβδομάδες».

Οι υπουργοί Αμυνας των συμμαχικών χωρών της Ουκρανίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια νέα σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη Νοτιοδυτική Γερμανία, όπου η αεροπορία και η αεροπορική υποστήριξη αναμένεται να αποτελέσουν βασικό σημείο συζήτησης. Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα είπε μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα εξετάσει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, εάν το Κίεβο τα ζητήσει. «Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δεν υπάρχουν ταμπού», τόνισε. Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συζήτηση του επόμενου μήνα στο Ράμσταϊν θα επικεντρωθεί επομένως περισσότερο στην εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που τα μαχητικά αεροσκάφη χρειαστούν επειγόντως σε κάποιο μελλοντικό σημείο, παρά στην επίτευξη συμφωνίας για τις βραχυπρόθεσμες παραδόσεις. Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας προβλέπουν μια σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη τρία έως πέντε χρόνια, ή και περισσότερο, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Δύση βρίσκεται κοντά στο όριο των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει χωρίς να προκαλέσει ακραία αντίδραση από τη Μόσχα.

Για Αθήνα – τανκς – Γερμανία: Τους δισταγμούς της Αθήνας να στείλει άρματα μάχης στη Γερμανία σχολιάζει το RedaktionsNetzwerk Deutschlands, αναφέρει η DW. «Με 853 τανκς η χώρα διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων μάχης Leopard στην Ευρώπη. Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και στη Σουηδία και τη Φινλανδία, να της παράσχουν άρματα μάχης Leopard. Μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έβλεπε άμεση ανάγκη για δράση, ιδίως από τη στιγμή που και το Βερολίνο δίσταζε, όμως η νέα απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αλλάζει το σκηνικό». Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο εξηγεί επιπλέον πως, πέραν του ότι τα ελληνικά άρματα μάχης είναι προηγούμενης γενιάς, «ο σημαντικότερος λόγος που η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους είναι οι απειλές πολέμου από τη γειτονική Τουρκία. Ενόψει των εντάσεων με την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να αποδυναμώσει τη δική του άμυνα. […] Οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα είναι σήμερα πιο τεταμένες από ό,τι ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εκτοξεύει εδώ και μήνες πολεμικές απειλές, διεκδικεί ελληνικά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως και η Λέσβος και προειδοποιεί τους Έλληνες πως ‘θα μπορούσαμε να έρθουμε ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα’. Πρόσφατα, ο Ερντογάν απείλησε επίσης αρκετές φορές να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στην Αθήνα».

«Σε τρεις μήνες αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες ο Μητσοτάκης ελπίζει να υπερασπιστεί την απόλυτη πλειοψηφία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείξει καμία αδυναμία τώρα, όταν πρόκειται για την εθνική άμυνα», επισημαίνει το δημοσίευμα, καταλήγοντας πως «για τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν πολιτικά μόνο εάν τα άρματα μάχης αντικατασταθούν σταδιακά από πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Αλλά αυτό δεν φαντάζει εφικτό στο εγγύς μέλλον».

Για ΗΠΑ – ρωσικές αεροπορικές: Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις προς την Αγκυρα, ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές να απαγορεύσουν στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις με αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής προς και από την Τουρκία, γράφει η Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανικές πηγές. Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει, από τον περασμένο μήνα, ότι οι Τούρκοι που θα διαπιστωθεί πως παρέχουν υπηρεσίες ανεφοδιασμού, εξασφάλισης ανταλλακτικών εξαρτημάτων κ.ά. σε αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής που πετούν από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κατά παραβίαση των κυρώσεων, πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, πρόστιμα και άλλες ποινές. Η Τουρκία αποτελεί καθοριστικό τεστ που θα κρίνει το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν στην πράξη να επιβάλουν τη μακροπρόθεσμη απομόνωση της Ρωσίας, σημειώνεται στο άρθρο.

Για Σουηδία: Η Σουηδία είχε ήδη μεγάλους πονοκεφάλους με την προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της: την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αλλά τώρα ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έχει να αντιμετωπίσει και το πρώτο μεγάλο εγχώριο σκάνδαλο, γράφουν οι FT. Ο Νίλσον, υφυπουργός και στενότερος σύμβουλος του Κρίστερσον, παραιτήθηκε αργά χθες το βράδυ αφού παραδέχτηκε ψέματα στην Αστυνομία για παράνομη αλιεία χελιού.

Προβλήματα για τον Κρίστερνσον παντού: στην εσωτερική πολιτική (αφού παραδέχτηκε ότι γνώριζε την παράνομη αλιεία του Νίλσον, όταν τον προσέλαβε στα τέλη του περασμένου έτους), στο ΝΑΤΟ και στο έγκλημα των συμμοριών (μετά από μια σειρά πυροβολισμών και βομβιστικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες στη Στοκχόλμη). Όλα αυτά, ενώ ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων έχει μειωθεί απότομα. Τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα μήνα στο 29%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Novus. Εντυπωσιακά, η προκάτοχός του — σοσιαλδημοκράτης Μαγκνταλένα Άντερσον-είναι σχεδόν δύο φορές πιο δημοφιλής στο 54 τοις εκατό.Η Άντερσον είχε καλέσει τον Κρίστερσον να απολύσει τον σύμβουλό του προτού ο Νίλσον υποκύψει τελικά στο αναπόφευκτο, αναγνωρίζοντας: “η Σουηδία βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση.” Η Τουρκία μπλοκάρει επ’ αόριστον την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά το περιστατικό όπου ένας ακροδεξιός Δανός προβοκάτορας έκαψε ένα Κοράνι μπροστά από την πρεσβεία της Στοκχόλμης το Σαββατοκύριακο, αλλά η ιστορία πίσω από το περιστατικό θέτει αμήχανα ερωτήματα για τον Κρίστερσον. Η κυβέρνησή του βρίσκεται στην εξουσία μόνο λόγω της υποστήριξης των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών. Αλλά ο Ράσμους Παλουντάν, ο Δανός που έκαψε το Κοράνι και απειλεί τώρα να το κάνει εβδομαδιαίως έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να το κάνει μόνο στη Στοκχόλμη χάρη στην πληρωμή ενός δημοσιογράφου στο τηλεοπτικό κανάλι των Σουηδών Δημοκρατών. Τα ερωτήματα για την καταλληλότητα των ακροδεξιών υποστηρικτών του, που είναι ήδη έντονα από το Ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο ισχυρά.

Για Γερμανία – Τουρκία: «Ο ταραχοποιός» είναι ο τίτλος στην τελευταία έκδοση του Stern αφιερωμένος στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «προκειμένου να διασφαλίσει την εξουσία, υποδαυλίζει επικίνδυνες διενέξεις – και στη Γερμανία». Στο οκτασέλιδο αφιέρωμα του περιοδικού οι συντάκτες σημειώνουν ότι ο Ερντογάν «διαπραγματεύεται με τον Πούτιν και με τη Δύση, ξεμπροστιάζει το ΝΑΤΟ, διεξάγει πόλεμο στη Συρία. Παίζει στη μεγάλη διεθνή σκηνή. Αλλά στο εσωτερικό μάχεται σκληρά για την εξουσία». Ο «σκληροπυρηνικός» και «λαϊκιστής» Ερντογάν, κυρίως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, έδειξε το άλλο του πρόσωπο: «Αυτό του αυταρχικού ηγέτη, που διώκει την αντιπολίτευση και φυλακίζει δημοσιογράφους».

Οι επικείμενες εκλογές είναι για τον Ερντογάν «η μεγαλύτερη δοκιμασία για την εξουσία» εκτιμά το περιοδικό. Και για να κερδίσει αυτή τη μάχη χρειάζεται κάθε ψήφο – «ακόμη και των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, τους οποίους προσπαθεί να κερδίσει με κάθε τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η πρόσφατη φημολογία για επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα της Γερμανίας.

Στην Τουρκία: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε χθες το αίτημα του κουρδικού κόμματος HDP, που ζητούσε να αναβληθεί για μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές η έκδοση της ετυμηγορίας αναφορικά με την προσφυγή που ζητά να κηρυχθεί παράνομο, λόγω σχέσεων με την τρομοκρατία αναφέρει ο Guardian. Ετσι, το HDP κλήθηκε να παρουσιάσει την τελική υπερασπιστική του γραμμή στις 14 Μαρτίου, μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Σημειώνεται ότι για να κηρυχθεί ένα κόμμα παράνομο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ήτοι των 10 από τους 15 δικαστές.

Για Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ, ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, διασφάλισε μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στο τιμόνι της χώρας στο πρόσφατο συνέδριο του ΚΚ, ενώ η κυριαρχία του – παρά το πλήγμα αξιοπιστίας που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα – θεωρείται αδιαμφισβήτητη από τους πάντες, εντός και εκτός συνόρων. Παρ’ όλα αυτά, στους διαδρόμους της εξουσίας του Πεκίνου η κινητικότητα συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές και σημαντικές εκκρεμότητες.

Μία από αυτές, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσουν οι νέες ομάδες των ισχυρών που θα πλαισιώσουν τον Σι, σε διάφορες θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Μαρτίου, κατά τις καθιερωμένες κοινές συνεδριάσεις του κοινοβουλίου και του πολιτικού συμβουλίου, όπου θα φανεί ποια είναι τα πρόσωπα που εμπιστεύεται περισσότερο ο κινέζος ηγέτης, τόσο για να τους αναθέσει καίρια καθήκοντα όσο και για να μην αισθάνεται διαρκώς απειλούμενος από τις φιλοδοξίες τους. «Η εξουσία και η θέση του Σι είναι απίθανο να βρεθούν απέναντι σε προκλήσεις από τις τάξεις των υψηλόβαθμων στελεχών του ΚΚ, όμως ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει ήδη να μορφοποιείται ανάμεσα στις διάφορες ομάδες και φατρίες των πιστών του» σημειώνει ο Βου Γκουογκουάνγκ, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού της Κίνας, Ζάο Ζιγιάνγκ, ενώ σήμερα συνεργάζεται με διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα των ΗΠΑ. «Στα χρόνια που έρχονται – εκτιμά ο ίδιος – αυτός ο ανταγωνισμός θα είναι αναπόφευκτος (…) Η έλευση νέων γενεών, σε επίπεδο αναδιάταξης εντός της ελίτ και διαδοχής στα κέντρα εξουσίας, θα πυροδοτεί επίσης τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτές τις υποομάδες των υποστηρικτών του Σι που διαμορφώνονται σήμερα».

Με βάση τους FT πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι νέοι «εκλεκτοί» του Σι για τις διάφορες θέσεις-κλειδιά θα προέλθουν από τις τάξεις των ανθρώπων που έχουν ήδη συνεργαστεί μαζί του τα προηγούμενα χρόνια (πριν ακόμη βρεθεί στην ηγεσία) και αναδείχθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά το πρόσφατο συνέδριο, παρακάμπτοντας την ηλικιακή γραμμή της ιεραρχίας και της διαδοχής. Πρόκειται για στελέχη που έχουν αποδείξει την πίστη τους στο πρόσωπο και στις απόψεις του και προέρχονται κυρίως από τις περιοχές της Φουτζιάν και της Ζετζιάνγκ (δύο περιφέρειες των οποίων ο Σι διετέλεσε κυβερνήτης), της Σανγκάης και της Σανσί, όπως επίσης από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και του κρατικοβιομηχανικού συμπλέγματος.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα