18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συρία: Η Δαμασκός απορρίπτει την έκθεση του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χλώριο το 2018

Διαβάστε επίσης

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε “πλήρως” σήμερα την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που την κατηγορεί για μια επίθεση με χλώριο το 2018 κοντά στη Δαμασκό που προκάλεσε τον θάνατο 43 ανθρώπων.

Την Παρασκευή, ερευνητές του ΟΑΧΟ δήλωσαν σε έκθεση ότι υπήρχαν “βάσιμοι λόγοι να πιστέψουμε” ότι τουλάχιστον ένα ελικόπτερο της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας έριξε κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2018, δύο βαρέλια με τοξικό αέριο πάνω από κτίρια κατοικιών στην πόλη Ντούμα, η οποία βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών.

“Η Συρία απορρίπτει πλήρως τα συμπεράσματα της έκθεσης” του ΟΑΧΟ “για την υποτιθέμενη χρήση” χλωρίου στη Ντούμα τον Απρίλιο του 2018, δήλωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

“Η έκθεση στερείται επιστημονικών στοιχείων”, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας “παραπλανητικά συμπεράσματα”.

Εκείνη την εποχή, οι Δυτικοί κατηγόρησαν την προεδρία του Μπασάρ αλ Άσαντ για αυτή την “φρικτή” επίθεση. Και λίγες μέρες αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων που χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με τις χώρες αυτές, στο πρόγραμμα χημικών όπλων της συριακής κυβέρνησης.

Η Δαμασκός και ο Ρώσος σύμμαχός της δήλωσαν ότι η επίθεση σκηνοθετήθηκε από διασώστες, κατηγορία που απέρριψε ο OΑΧΟ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές του ΟΑΧΟ εξέτασαν μια “σειρά πιθανών σεναρίων” και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “οι δυνάμεις της συριακής πολεμικής αεροπορίας (ήταν) οι δράστες αυτής της επίθεσης”.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται τη χρήση χημικών όπλων και δηλώνει ότι παρέδωσε τα αποθέματά της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2013, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από μια επίθεση που φέρεται να έγινε με αέριο σαρίν, η οποία σκότωσε 1.400 ανθρώπους στη Γούτα, ένα προάστιο της Δαμασκού.

Ο πόλεμος στη Συρία που ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας μετρά σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα