14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σολτς: Δεν τίθεται θέμα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών ή στρατού στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Δεν τίθεται ζήτημα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών ή αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, τονίζει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «διαρκούς πλειοδοσίας» για οπλικά συστήματα. Επαναλαμβάνει δε ότι προϋπόθεση για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία είναι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και ότι στόχος παραμένει η αποτροπή αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

«Θα μιλήσω και πάλι με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν, διότι είναι απαραίτητο να μιλάμε μεταξύ μας. Εναπόκειται σε αυτόν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία και να τελειώσει αυτόν τον τρομερό και παράλογο πόλεμο που έχει κοστίσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Όσο η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο με αμείωτη επιθετικότητα, η τρέχουσα κατάσταση δεν θα αλλάξει», δηλώνει ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel και διευκρινίζει ότι οι μέχρι τώρα συνομιλίες του με τον ρώσο πρόεδρο «δεν γίνονται σε αγενή τόνο», αλλά ο κ. Πούτιν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι προτίθεται «να ενσωματώσει τμήματα της γειτονικής του χώρας δια της βίας». Αυτό είναι απαράδεκτο, δηλώνει ο καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι δυτικοί σύμμαχοι να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή χερσαίες δυνάμεις, ο Όλαφ Σολτς κάνει λόγο για «τον κίνδυνο διαρκούς πλειοδοσίας σχετικά με τα οπλικά συστήματα» και ξεκαθαρίζει ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους του, αλλά το ζήτημα αεροσκαφών ή στρατού δεν τίθεται καν.

«Όταν δεν έχει προλάβει να ληφθεί μία απόφαση και ξεκινά στη Γερμανία η επόμενη συζήτηση, αυτό δεν είναι δείγμα σοβαρότητας και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνητικές αποφάσεις. Τέτοιες συζητήσεις δεν θα πρέπει να διεξάγονται για λόγους ενίσχυσης του εγχώριου πολιτικού προφίλ», επισημαίνει με το βλέμμα στην πρόσφατη απόφαση αποστολής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Ένας Γερμανός Καγκελάριος που παίρνει στα σοβαρά τον όρκο του πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει ο κ. Σολτς και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται ένας τέτοιος πόλεμος και ο ίδιος «δεν θα επιτρέψει να υπάρξει τέτοιου είδους κλιμάκωση». Αυτόν τον στόχο συμμερίζονται όλοι στην κυβέρνηση, διευκρινίζει, σε μια έμμεση αναφορά στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε αντιδράσεις με τη δήλωσή της ότι «δεν πολεμούμε μεταξύ μας, αλλά εναντίον της Ρωσίας».

Ο καγκελάριος αναφέρεται ακόμη στη «δυναμική» αντίδραση της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση, με την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών, την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και άλλες χώρες και τα μέτρα συγκράτησης των τιμών. «Χάρη σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, οι “ντροπιαστικές προσπάθειες” της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τους φόβους των πολιτών, απέτυχαν. «Δεν είχαμε έναν “χειμώνα της οργής”. Στο σημείο αυτό φάνηκε η δύναμη της δημοκρατίας μας, της οικονομίας μας και του κοινωνικού μας κράτους», δηλώνει ο Όλαφ Σολτς.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα