back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δ. Μαραμής: Παγκόμια πρεμιέρα για την όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

Διαβάστε επίσης

Για το νέο του φιλόδοξο καλλιτεχνικό έργο, την όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΣΚΗ), μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Τασούλα Επτακοίλη, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής.

Πρόκειται για ένα έργο με το οποίο ολοκληρώνεται η κρητική μουσικοθεατρική τριλογία του: Ερωτόκριτος, Καπετάν Μιχάλης, Ελευθέριος Βενιζέλος και η οποία, όπως ο ίδιος εξήγησε, βασίζεται σε εννοιολογικές θεματικές που τον αφορούσαν πάντα όπως έρωτας και όνειρο, ελευθερία και επανάσταση, όραμα και ηγεσία.

«Πρόκειται για τρία έργα τα οποία συνδέει ο κρητικός πολιτισμός, η κρητική γραμματεία και πλέον και η ιστορία. Υπάρχει έντονη διαφορετικότητα μεταξύ τους. Ξεκίνησα με την αναγεννησιακή κρητική μυθιστορία του Ερωτόκριτου που μιλά για τον έρωτα, ακολούθησε το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη ”Καπετάν Μιχάλης” ως λαϊκή όπερα από την οποία αναδύονται οι έννοιες ελευθερία και επανάσταση και τώρα αφήνουμε στην άκρη τη μυθοπλασία και τη λογοτεχνία και περνάμε σε γεγονότα και ιστορικά πρόσωπα που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού κράτους, με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο», ανέφερε.

Τόνισε δε , ότι η έμπνευση γεννιέται μέσα από τις σελίδες της ιστορίας με τα γεγονότα της εποχής να μετουσιώνονται ποιητικά μέσα από τη μουσική σε ένα καταιγιστικό ταξίδι μέσα στον χρόνο. Όπως επισήμανε , το δραματικό υλικό της όπερας αντλείται κυρίως από την ιστορική περίοδο 1910-1930 φωτίζοντας μια πολυτάραχη εποχή με συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα όπως η ανόρθωση της χώρας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός, η Μικρασιατική Καταστροφή, η Συνθήκη της Λωζάνης και η ελληνοτουρκική φιλία.

«Όλα όσα διαδραματίζονται επί σκηνής, βασίζονται σε αληθινές μαρτυρίες και διαλόγους, τηλεγραφήματα, ντοκουμέντα, αγορεύσεις στη Βουλή, την αλληλογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου με την πρώτη του σύζυγο και την αυτοβιογραφία της δεύτερης. Δεν υπάρχει τίποτα που να κινείται στη σφαίρα του φανταστικού. Μέσω της μουσικής θέλουμε να τονίσουμε τη δραματικότητα, το συναίσθημα και την ψυχολογία των ηρώων», σημείωσε.

Στη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης , οι θεατές θα παρακολουθήσουν τους χαρακτήρες που δομούν το έργο όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι δύο σύζυγοι του Έλενα Σκυλίτση και Μαρία Κατελούζου, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ισμέτ Ινονού ενώ σύμφωνα με τον κ. Μαραμή « το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου έχει το ρόλο του λαού ο οποίος σαν χορός αρχαίας τραγωδίας, είτε συμμετέχει στα ιστορικά γεγονότα είτε τα αφηγείται».

Την όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος» διευθύνει ο κορυφαίος αρχιμουσικός Μύρωνας Μιχαηλίδης, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διεθνούς φήμης Ελβετός σκηνοθέτης Guy Montavon και το λιμπρέτο ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς.

Στην παράσταση συμμετέχουν τέσσερις καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές, οι Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο), καθώς και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

«Δεν έχω άγχος όσον αφορά στο αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει πάντα η ένταση των τελευταίων ημερών για τις τελικές λεπτομέρειες», συμπλήρωσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα