back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Λ. Κουρσούμης: Δεν κλείνει το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

Διαβάστε επίσης

 

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019 ο κ. Λεωνίδας Κουρσούμης έκανε μια ανάρτηση στο facebook. «Στηρίζουμε τους άστεγους. Μαζεύουμε βιβλία, χρηστικά αντικείμενα, ρουχισμό» έγραφε και καλούσε τον κόσμο να δώσει ό,τι δεν του ήταν απαραίτητο.

Ο ίδιος, με σπουδές Οικονομικών στο ΑΠΘ και προϋπηρεσία σε εκδοτικούς οίκους, είχε χάσει τη δουλειά του στη διάρκεια της κρίσης. Άστεγος επί 18 μήνες, βρήκε εκείνη την περίοδο προσωρινή στέγη σε μια αποθήκη στα Άνω Πατήσια.

Λίγες ώρες μετά από την ανάρτησή του στο facebook οι κοινοποιήσεις είχαν φτάσει στις 10 χιλιάδες.
Τις επόμενες ημέρες είχαν συλλεγεί περισσότερα από 1000 βιβλία και στο πρώτο bazaar του «Ανέστιου»– όπως βαφτίστηκε το παλιοβιβλιοπωλείο-στα μέσα Μαρτίου του 2019, συγκεντρώθηκε ένα ποσό που έδωσε τη δυνατότητα σε εκείνον και στους δύο συνεργάτες του τον Αλέξανδρο και τον Αντώνη-επίσης άστεγους- να νοικιάσουν ένα μικρό διαμέρισμα.

Αυτό λοιπόν το περίσσευμα από ό,τι δεν ήταν χρήσιμο στους άλλους, έγινε μαγιά για το μετέπειτα δημιούργημά του επίμονου Λεωνίδα Κουρσούμη. Ενός άπορου πλάνητα στους δρόμους της Αθήνας, από όπου άρχισε να μαζεύει πεταμένα βιβλία από τους κάδους σκουπιδιών, για να τα πουλήσει στη συνέχεια για λίγα ευρώ στο Μοναστηράκι και να δημιουργήσει το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων», που έκτοτε λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο στην Πλατεία Κάνιγγος, στην οδό Γραβιάς 14-16 (10 πμ- 18μμ). Όσο για την παραλαβή των βιβλίων γίνεται σε μια αποθήκη -κατόπιν παραχώρησης- στην οδό Πειραιώς 132 με ωράριο (από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι).

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και στη διαδρομή της στο χρόνο έχει κυλήσει πολύ νερό.

Τέσσερα χρόνια και μια πανδημία μετά, προσφέρονται για έναν απολογισμό δράσης σε σχέση με τον «Ανέστιο»…Το όραμα του Λεωνίδα Κουρσούμη που μέσα από αντιξοότητες και δυσκολίες πήρε σάρκα, οστά και μπόρεσε να συγκεντρώσει από δωρεές γύρω στα 90 χιλιάδες βιβλία, απασχολώντας και 4 πρώην αστέγους.

          ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ

«Η φετινή χρονιά είχε δύο πρόσωπα. Ένα καλό κι ένα πιο δύσκολο, κυρίως από ψυχολογικής πλευράς» λέει ο κ.Κουρσούμης στον Αθήνα 984 και στην Τασούλα Επτακοίλη, με αφορμή μια αναστάτωση που προέκυψε σε συνέχεια αναρτήσεων στα σόσιαλ μίντια, στα οποία γινόταν λόγος για καταστροφή και κλείσιμο του Παλαιοβιβλιοπωλείου, με στόχο βέβαια να αποτραπεί.

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε. Θα το πολεμήσουμε, δεν το βάζουμε κάτω. Έχουμε μεγάλη υποχρέωση και ευγνωμοσύνη στους τέσσερις φίλους και συνεργάτες που δεν θέλουμε να επιστρέψουν στην αστεγία. Όπως και στους ανθρώπους που μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια με ένα ποταμό αγάπης» συμπληρώνει, έχοντας αποδείξει, μέσα από την προσωπική του διαδρομή ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται όσο δύσκολα κι αν είναι.

Που βρισκόμαστε όμως σήμερα, στην πράξη; Πως βγήκε αυτή φήμη για το κλείσιμο του Παλαιοβιβλιοπωλείου και σε τι συνίσταται το πρόβλημα;

 

         BAZAAR  ΣΤΟΝ ΑΝΕΣΤΙΟ ΕΩΣ ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ

Πέρα από οποιεσδήποτε εικασίες το ουσιώδες, όπως παραδέχεται, «έχει να κάνει με την κάλυψη των λειτουργικών  εξόδων. Και με αυτή την ευκαιρία ανακοινώνουμε μία προσφορά.  Ένα bazaar που θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου με πολύ χαμηλές τιμές -έως και 3 ευρώ για κάθε  βιβλίο- ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του εγχειρήματος και την επιβίωσή μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα