back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παρίσι και Καμπέρα θα συνεργαστούν για να εφοδιάσουν την Ουκρανία με “χιλιάδες” οβίδες των 155 χιλιοστών

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλία και η Αυστραλία θα συνεργαστούν για να εφοδιάσουν την Ουκρανία με οβίδες των 155 χιλιοστών, ώστε να στηρίξουν το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Σεμπαστιάν Λεκορνί και Ρίτσαρντ Μαρλς.

«Πολλές χιλιάδες οβίδες των 155 χιλιοστών θα κατασκευαστούν από κοινού», είπε ο Λεκορνί ενώ ο Μαρλς έκανε λόγο για «ένα σχέδιο ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» και «μια νέα συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών» της Γαλλίας και της Αυστραλίας.

Η συμφωνία αυτή «αποτελεί μέρος της προσπάθειας στήριξης» της Ουκρανίας ώστε Καμπέρα και Παρίσι να διασφαλίσουν ότι «θα αντέξει στη σύγκρουση και θα βάλει ένα τέλος στον πόλεμο με τους δικούς της όρους», πρόσθεσε ο Μαρλς.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, είπε ο Λεκορνί, αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υπουργοί Άμυνας συνεδρίασαν στο Παρίσι μαζί με τους ομολόγους τους των Εξωτερικών, τη Γαλλίδα Κατρίν Κολονά και την Αυστραλέζα Πένι Γουονγκ, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανανέωσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Αυστραλία υπέστησαν ρήξη το 2021, όταν η Καμπέρα ακύρωσε μια σημαντική σύμβαση για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων, προτιμώντας να αποκτήσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Ο Μαρλς επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Αυστραλία δεν σχεδιάζει να αποκτήσει συμβατικά υποβρύχια, μέχρι να της παραδοθούν τα πυρηνοκίνητα, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Γαλλίας ότι θα μπορούσαν οι δύο χώρες να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία.

Οι οβίδες των 155 χιλιοστών χρησιμοποιούνται σε πολλά συστήματα πυροβολικού που έδωσαν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, όπως στα γαλλικά Caesar, τα αμερικανικά M777 και τα γερμανικά Panzerhaubitze 2000.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα