back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη-Akishino στην Ιαπωνία – Ενέργεια και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα

Διαβάστε επίσης

Με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, Πρίγκιπα Akishino καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρίγκιπα διάδοχο συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ειδικά για την πρωτοβουλία GR – eco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

Κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Hiroyuki Hosoda, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον κ. Hosoda πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα