back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΣΕΕ: Υπερφορολόγηση και ακρίβεια εξουθενώνουν τα νοικοκυριά

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά εισοδηματικής εξουθένωσης κινούνται τα νοικοκυριά στην χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ για την κατανομή του φορολογικού βάρους σε συνδυασμό με την κρίση τιμών, αλλά και την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Συνομοσπονδίας Εργατών, φέτος, για κάθε ευρώ από την άμεση φορολόγηση των εισοδημάτων, το κράτος θα εισπράττει τρία ευρώ από την έμμεση φορολόγηση (όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης).

Παράλληλα, για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων οδήγησαν σε μεγαλύτερη επιβάρυνση συγκριτικά με την οικιακή ενέργεια, ενώ η Ελλάδα καταγράφει τον έκτο υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού στην ΕΕ.

Ήδη, όπως παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, οι έμμεσοι φόροι και η φορολογία εισοδήματος αποφέρουν συνολικά περισσότερο από το 75% των συνολικών εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Η χώρα μας, εισήλθε στην κρίση τιμών με δεδομένη την υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών εξαιτίας του προγράμματος δημόσιο νομικής προσαρμογής, καθώς η αύξηση του φορολογικού βάρους -άμεσου και έμμεσου- από το 2009 έως το 2019, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη χώρα του αναπτυγμένο κόσμου (8,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) .
Με διαφορά η μεγαλύτερη στα 38 κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και σχεδόν πενταπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών αυτών.

Υπερφορολόγηση και απώλειες

Ο ΦΠΑ, αποφέρει το 60% των εσόδων από την έμμεση φορολογία και επιβάλλεται στους καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Μάλιστα, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι ο τέταρτος υψηλότερος στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως και ο
ειδικός φόρος κατανάλωσης στην βενζίνη, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην δεκάδα των χωρών με την υψηλότερη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η έμμεση φορολόγηση, μετακυλίεται στον καταναλωτή σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, το οποίο στην περίπτωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγγίζει ακόμα και το 100%.

Ως προς το κεφάλαιο αποταμίευση, από το 2009 έως το 2019, ο ρυθμός καθαρής αποταμίευσης διαμορφώθηκε στο -12%. Γεγονός, το οποίο αποτελεί την “πλέον ακραία εξέλιξη” μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ.

Οι φορολογικές πιέσεις αποτυπώνονται και στον τομέα της Υγείας.
Από το 2008 έως το 2014, οι πολίτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες για την υγειονομική φροντίδα τους, αυξήθηκαν κατά 230% . ποσοστό, το οποίο υποχώρησε μόλις κατά 25% μεταξύ 2014 και 2019.

Βαθύ ήταν το αποτύπωμα των εισοδηματικών πιέσεων και στο δημογραφικό, καθώς “οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οδήγησαν στην φορολογική επιβάρυνση οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα, ειδικά για οικογένειες με τρία ή τέσσερα παιδιά και μεσαίο προς υψηλό επίπεδο εισοδημάτων”.

Αναντίστοιχες παρεμβάσεις

Οι επιστημονικό συνεργάτες της ΓΣΕΕ, αποτυπώνουν δύο συμπεράσματα:

– Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις ή ενισχύσεις ακολούθησαν, ήταν αναντίστοιχες των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί, ενώ
– ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες καταγράφεται μετακύληση βαρών στα πλουσιότερα νοικοκυριά, ο όρος “πλουσιότερος” αποτελεί έννοια σχετική, καθώς προ μηνμονίων κάποια από νοικοκυριά δεν συμπεριλαμβάνονταν στην κατηγορία αυτή, όπου βρέθηκαν μετά την συμπίεση εισοδήματος που υπέστη η μεσαία τάξη.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα