back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ι. Καλίν σε ΗΠΑ: Δώστε F-16 στην Τουρκία άνευ όρων και όχι F-35 στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Νέα μηνύματα κατά των ΗΠΑ έστειλε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, σε δηλώσεις του σχετικά με το ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα.

«Εάν το Κογκρέσο θέσει κάποιο όρο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία και ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα ανατρέψουν την ουδέτερη θέση τους στο ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν, και συμπλήρωσε:

«Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των F-16 ως πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν προϋποθέσεις, χάνουν την ουδετερότητά τους».

Ο Καλίν τόνισε ακόμη πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει εκτός του προγράμματος των F-16, αναφερόμενος και στις πληροφορίες που σχετίζουν τη συγκεκριμένη απόφαση με την άρση του βέτο από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζουμε την πρόθεση και την επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά εάν το θέμα κολλήσει στο Κογκρέσο, θα κάνουμε μια ανάλογη εκτίμηση», σημείωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τόνισε πως η Τουρκία υποστηρίζει στη θεωρία την αρχή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

«Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία έκανε μια συνταγματική τροποποίηση πέρυσι. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αυτές οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η σουηδική πλευρά λέει ότι μόλις γραφτεί και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, θα μπορέσει να εκπληρώσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Εμείς θα το ξανακοιτάξουμε και θα κάνουμε μια ανάλογη αξιολόγηση. Με τη Φινλανδία δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα όπως με τη Σουηδία» ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak.

Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα