back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο βίαιης αλλαγής συνόρων

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα σήμερα απέχει μόνο ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα «ξεκλειδώσει» σημαντικές νέες δεξαμενές κεφαλαίων που μπορούν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο που διοργάνωσε η σχολή Δημόσιας Πολιτικής για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τις επιδόσεις της οικονομίας σε όρους ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι ξεπεράσαμε την κρίση του COVID πολύ ταχύτερα από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει, ενώ τόνισε ότι «προσδοκούμε ανάπτυξη κοντά στο 2%, παρά τις πολλές αντιξοότητες και προκλήσεις, το 2023».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε εφαρμόσει, από την εργασιακή μεταρρύθμιση έως την αναμόρφωση του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έως την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, είναι όντως μεταρρυθμίσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και με αυτή την έννοια έχουμε ανοίξει το δρόμο για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον».

«Αυτή η μετάβαση σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έλαβε την ιστορική απόφαση τον περασμένο Αύγουστο να θέσει τέλος σε αυτό που αποκαλούμε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο η Ελλάδα υπαγόταν για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Πλέον, είμαστε ουσιαστικά απαλλαγμένοι από την αυστηρή ευρωπαϊκή εποπτεία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε και τις σημαντικές επιδόσεις της χώρας στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, επισημαίνοντας πως «το 2021 ήταν χρονιά που καταγράφηκε ιστορικό υψηλό, το 2022 ήταν επίσης χρονιά με ρεκόρ και ελπίζουμε ότι και το 2023 θα έχουμε νέο ρεκόρ».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια δόθηκε έμφαση στη μείωση των φόρων, τα επόμενα τέσσερα χρόνια -εφόσον ο λαός μάς εμπιστευτεί ξανά- θα επικεντρωθούν στην αύξηση των μισθών».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως «στη δική μας γειτονιά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο γείτονα» και επισήμανε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία και ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο».

«Έχουμε λοιπόν έναν πρόσθετο λόγο για να είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς την Ουκρανία στη μάχη που δίνει για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος», υπογράμμισε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα