back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Αβραμίδης: Βασική προτεραιότητα για τον δήμο της Αθήνας ο τομέας της ανακύκλωσης

Διαβάστε επίσης

Ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και ο τομέας της ανακύκλωσης, παραμένει βασική προτεραιότητα για τον δήμο της Αθήνας.

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων Νίκος Αβραμίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, τα τελευταία τρία χρόνια, ο δήμος έχει καταφέρει να τριπλασιάσει τα αποτελέσματά του, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έχει ανακτηθεί σε μεγάλο ποσοστό η εμπιστοσύνη του δημότη προς τον δήμο.

«Το κομμάτι της ανακύκλωσης αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Οι επιδόσεις του δήμου τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν οι καλύτερες . Το 2022 κλείσαμε περίπου στο 8%. Πλέον όλοι μαζί κάνουμε βήματα μπροστά», ανέφερε, θέτοντας ως στόχο για το 2023 το 10%.

«Το τονάζ του δήμου είναι τεράστιο και αφορά περίπου 325.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Επομένως , το 10% που έχουμε θέσει ως στόχο για τη χρονιά που διανύουμε, είναι 32.000 τόνοι ανακυκλώσιμων, μαζί με την κομποστοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, ο δήμος της Αθήνας πρωτοπορεί και σε άλλους τομείς, εξυπηρετώντας πλέον και εναλλακτικά ρεύματα ανακύκλωσης όπως ανακύκλωση οχημάτων, μεταλλικά υλικά, μπαταρίες, παλιά computer, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων.

«Καλύπτουμε τα πάντα, από μπαταρίες μέχρι βαριά ανακύκλωση όπως τα παρατημένα οχήματα στους δρόμους. Μέσα σε μια τριετία έχουμε μαζέψει περίπου 3.500 αυτοκίνητα και 2.500 μηχανάκια και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αποδίδουμε το δημόσιο χώρο, δεδομένου ότι ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο καλύπτει θέση στάθμευσης σε μια πόλη στην οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο παρκάρισμα ενώ και τα συγκεκριμένα οχήματα ανακυκλώνονται στο σύνολό τους», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας ευαισθητοποίησης των δημοτών, ο κ. Αβραμίδης γνωστοποίησε ότι το προσεχές διάστημα, ο δήμος Αθηναίων ξεκινά μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το τι σημαίνει, ανακύκλωση, τι πετάμε στον μπλε κάδο ενώ πρόκειται να μοιραστούν σε 250.000 νοικοκυριά οι γνωστές πλέον σε όλους μας μπλε σακούλες.

‘Άλλωστε, ο δήμος Αθηναίων, συμμετέχει πλέον ενεργά και ανελλιπώς στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) , μια ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ενθαρρύνει άπαντες να προβούν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων τους.

Στον φετινό διαγωνισμό που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο, εξασφάλισε μια σημαντική διάκριση, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στο διαγωνισμό φωτογραφίας, με την ”Βιώσιμη Φούστα”, μια φούστα πολύχρωμη, εντυπωσιακή, φτιαγμένη από 1,5 τόνο ρούχων και υφασμάτων προς ανακύκλωση και η οποία αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη ύλη της δράσης του δήμου Αθηναίων.

«Η βιομηχανία του ρούχου αποτελεί την 4η αιτία μόλυνσης του περιβάλλοντος παγκοσμίως. Διαθέτουμε ένα τεράστιο δίκτυο κόκκινων κάδων ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων που σταδιακά αντικαθίστανται από μωβ. Τοποθετούμε περίπου 250.000 μωβ κάδους σε όλες τις γειτονιές και ζητάμε από τους Αθηναίους να τοποθετήσουν εκεί ρούχα, παπούτσια ή τσάντες που πλέον δεν χρειάζονται», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων πηγαίνει σε ευπαθείς ομάδες στις κοινωνικές δομές του δήμου.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα