back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και την εκπαίδευση – Τι απαντά η Π.Ο.Θ.Α.

Διαβάστε επίσης

Τρεις Ομάδες Εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και κατάθεση ρυθμίσεων στη Βουλή από την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να δώσει λύση στα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Ειδικότερα τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζουν τρεις Ομάδες Εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση ενώ απαντήσεις στα ζητήματα για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα επιχειρεί να δώσει η Κυβέρνηση και με την κατάθεση ρυθμίσεων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών χθες στη Βουλή, με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

«Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών», απαντά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό». Οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθούν όπως έχουν ανακοινωθεί (48ωρη απεργία αύριο Τετάρτη 1/2 και μεθαύριο Πέμπτη 2/2 και συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη). Πιο επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής όλων στην Απεργία, μετά την κατάθεση των ρυθμίσεων στη Βουλή, χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Οι ανακοινώσεις:

Τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνουν σήμερα το αντικείμενο και τη σύνθεση των τριών Ομάδων Εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Έργο των τριών Ομάδων Εργασίας (Θέατρο, Χορός, Μουσική) είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων προς τον σκοπό ανάληψης κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας των συναρμόδιων Υπουργείων για την δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες. Επιπλέον, η Ομάδα Εργασίας Μουσικής θα έχει ως έργο και την εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για την διαμόρφωση εθνικού πλαισίου Ωδειακής Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την δημιουργία δημόσιων πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδών παραστατικών τεχνών ως το 2025.

Πρόεδρος και των τριών ενδεκαμελών Ομάδων Εργασίας ορίζεται η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, ενώ και στις τρεις Ομάδες Εργασίας συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ, Γιώργος Βούτσινος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, Οδυσσέας Ζώρας και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ιωάννα Λυτρίβη.

Επιπλέον, στην Ομάδα Εργασίας Θεάτρου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, και ο Διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Ρήγας. Στην Ομάδα Εργασίας Χορού, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο Δάφνις Κόκκινος, Διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Στην Ομάδα Εργασίας Μουσικής συμμετέχουν ο Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και ο Σίμος Παπάνας, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Οι Ομάδες Εργασίας θα διαβουλεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με αντιπροσωπευτικούς φορείς παραστατικών τεχνών και αντιπροσωπευτικά όργανα σπουδαστών, δύνανται να συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους του χώρου, ενώ προβλέπεται να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Κατατέθηκαν χθες στη Βουλή δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες δίνουν οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022 και τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την πρώτη ρύθμιση, επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών, καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους.

Σύμφωνα με την δεύτερη ρύθμιση, εξαιρούνται ρητά από τo πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα. Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την Κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου. Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο. Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με τις ως άνω ρυθμίσεις μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία είχε δημιουργηθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το εάν το ΠΔ 85/2022 επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την πρόσληψη, απασχόληση και αμοιβή καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αλλά και ακαδημαϊκά τους ζητήματα. Επιπλέον διασφαλίζεται οριζόντια στο Δημόσιο η δίκαιη αμοιβή τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος:

Προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά στην 48ωρη Απεργία

Σήμερα Τρίτη 31/1 η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.

Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι «εμπαιγμός». Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας.

Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων τεχνικών.

Προχωράμε κανονικά, ακόμα πιο δυναμικά και πιο πεισμωμένοι στην 48ωρη απεργία μας αύριο Τετάρτη 1/2 και μεθαύριο Πέμπτη 2/2, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας μας έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/2 από τις 11:00 έως τις 14:00

Καθώς και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχει με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) για τις 1 και 2 Φεβρουαρίου.

Την ταφόπλακα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εναποθέσει στις διεκδικήσεις μας, εμείς θα τη σηκώσουμε όλοι μαζί.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ

 

Η ανακοίνωση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου:

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης η Κυβέρνηση καθορίζει την αμοιβή των καλλιτεχνών και των μουσικών με Υπουργική απόφαση.

Δηλαδή καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση.

Προφανώς επανέρχεται η σκέψη που σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη υπήρχε, για δημιουργία νέας κατηγορίας για τους καλλιτέχνες ενδιάμεσα του ΔΕ και του ΤΕ.
Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ.

Δε θα δεχτούμε καμία μείωση των ήδη μειωμένων από την ακρίβεια μισθών μας. Τώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η συμμετοχή όλων στην Απεργία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα