Στις κλινικές και στα νοσοκομεία της χώρας, στην Αθήνα και στην περιφέρεια, καθρεφτίζονται οι δυνατότητες, οι αδυναμίες, ο άναρχος σχεδιασμός και η παθολογία ενός συστήματος υγείας που έχει προ πολλού γονατίσει και χρήζει γενικής αναδιάρθρωσης.
Τα προβλήματα και τις παθογένειες που έχουν ριζώσει στο «καλό» και στο «κακό» πρόσωπο του ΕΣΥ, εμποδίζοντας την πορεία προς τον εκσυγχρονισμό του, αναδεικνύει στον Αθήνα 984 ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
*Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ-ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Μιλώντας για το μεταπανδημικό τοπίο στον Γιώργο Αποστολίδη στέλνει σήμα επαγρύπνησης.
«Η πανδημία είναι εδώ. Με περισσότερους από 100 νεκρούς κάθε εβδομάδα, δεν έχει τελειώσει… Παρόλο που απομακρύνθηκαν οι προβολείς από τη δημόσια υγεία, είναι τεράστιο το φορτίο αυτή την περίοδο και λόγω της έξαρσης της γρίπης, των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της γενικότερης νοσηρότητας».
* ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΣΥ – ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ- Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-
Σε μια απόπειρα χαρτογράφησης των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία και ενώ στα χρόνια της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης θα περίμενε κανείς να είχε συρρικνωθεί ο όγκος της δουλειάς, κοινός παρονομαστής σε κάθε διαπίστωση παραμένει η έλλειψη προσωπικού.
«Κάθε χρόνο είμαστε όλο και λιγότεροι, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστια λειτουργικά προβλήματα κυρίως στις Παθολογικές Κλινικές κι όχι μόνον» επισημαίνει ο κ Παπανικολάου.
Ειδικότερα, στην Αττική εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα.
«Στο Γεώργιος Γεννηματάς χτυπούν κόκκινο οι ελλείψεις ειδικευόμενων στις Παθολογικές κλινικές, χωρίς να έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αύξηση των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάσταση στο Σισμανόγλειο, στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ μόνιμο είναι το έμφραγμα στο Σωτηρία» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εκτός όμως από τη μητροπολιτική Αθήνα και η περιφέρεια βαριανασαίνει.
«Όλα τα νοσοκομεία σε Ιεράπετρα, Ρόδο, Μεσολόγγι, Γιαννιτσά, Κοζάνη ταλανίζονται από την υποστελέχωση… Αυτός είναι ο λόγος που τα προβλήματα αντιμετωπίζονται εμβαλωματικά με μεταφορές γιατρών σε νοσοκομεία όμορων νομών» επισημαίνει ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ενώ -όπως λέει- οι εξαγγελίες για χορήγηση -βάσει τροπολογίας- 1.800 και 1.200 ευρώ στο μετακινούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παραμένουν στη δημόσια συζήτηση στη Βουλή.
«Αυτά τα έξτρα χρήματα για τις έκτακτες ανάγκες πάντως» είτε ότι «δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ στους αποδέκτες τους, είτε πληρώνονται πολύ αργά. Η προηγούμενη ρύθμιση για την ενίσχυση γιατρών που έκαναν εφημερίες εκτός έδρας, χρονολογείται από το 2021 και δόθηκε με τεράστια καθυστέρηση, ενώ δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ αύξηση στους μισθούς μας όπως είδαμε από τα εκκαθαριστικά του Φεβρουαρίου, παρότι έχει νομοθετηθεί».
Την ώρα που σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι 1 δισ. ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%».
* ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΜΑΣ- ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Τα δεδομένα όμως ανατρέπουν τις αρχικές υποθέσεις και στην εξίσωση της Υγείας υπεισέρχεται και η κρίσιμη παράμετρος του burn out. H διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα όρια του επαγγελματισμού και του ανθρωπίνως εφικτού.
«Καθημερινά ξεπερνάμε τις δυνατότητες και τις αντοχές μας» συνεχίζει ο κ Παπανικολάου και για του λόγου το αληθές δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε σχέση με τις εφημερίες και τη δυστοπία της πραγματοποίησής τους.
«Δίνονται εντολές σε γιατρούς να εφημερεύσουν τη μία ημέρα σε νοσοκομείο κοντά στη βάση τους και την επόμενη σε κάποιο άλλο σε απόσταση που ξεπερνά τα 70 χλμ. Πως όμως θα φτάσουν ξάγρυπνοι έως εκεί; Και πως θα αναλάβουν καθήκοντα σε αυτή την κατάσταση;» διερωτάται και στο ίδιο πλαίσιο διευκρινίζει ότι
η 7η Υγειονομική Περιφέρεια στην Κρήτη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στο Ρέθυμνο καλεί γιατρούς από το ΠΓΝ Ηρακλείου ή το Βενιζέλειο…
Έντονος προβληματισμός εκφράζεται και για τις λίστες αναμονής που δεν συρρικνώνονται σημαντικά, παρά τις εντατικές προσπάθειες και τη συνεχή προτεραιοποίηση των περιστατικών.
*ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Τέλος, ο κ. Παπανικολάου καλεί την κυβέρνηση άμεσα:
*Να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό όλες τις κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
*Να μονιμοποιήσει το επικουρικό υγειονομικό προσωπικό- ιατρικό και νοσηλευτικό- όπως έχει δεσμευθεί προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.