back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πακιστάν: Για την αστυνομία, η επίθεση στην Πεσάβαρ με 100 νεκρούς διαπράχθηκε σε αντίποινα για επιχειρήσεις της

Διαβάστε επίσης

Η επίθεση η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατό άνθρωποι σε ισλαμικό τέμενος μέσα στο γενικό αρχηγείο της αστυνομίας στην Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, διαπράχθηκε σε αντίποινα για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων, τόνισε χθες Τρίτη ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη.

Στον χώρο λατρείας εντός της περιμέτρου της αυστηρά φυλασσόμενης εγκατάστασης ήταν συγκεντρωμένοι 300 ως 400 αστυνομικοί για τη μεσημβρινή προσευχή.

Η κυβέρνηση της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα, της οποίας η Πεσάβαρ είναι η πρωτεύουσα, ανακοίνωσε νεότερο απολογισμό των θυμάτων, κάνοντας λόγο για 100 νεκρούς και 221 τραυματίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ράνα Σανάουλα, η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 97 αστυνομικούς και τρεις πολίτες.

Οι 27 από τους τραυματίες εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χθες βράδυ.

«Βρισκόμαστε στη γραμμή του μετώπου» στον αγώνα εναντίον των ένοπλων ισλαμιστικών κινημάτων και «γι’ αυτό γίναμε στόχος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας στην Πεσάβαρ, ο Μουχάμαντ Ιτζάζ Χαν.

«Να προκαλέσουν πανικό»

«Οι τρομοκράτες θέλουν να προκαλέσουν πανικό βάζοντας στο στόχαστρο αυτούς που κάνουν το καθήκον τους, το οποίο είναι να υπερασπίζονται το Πακιστάν», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ.

Οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον περιπόλων, οδοφραγμάτων και τμημάτων της αστυνομίας έχουν κλιμακωθεί στην Πεσάβαρ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως και σε περιοχές φυλών γύρω από αυτήν, αφότου οι αφγανοί Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία στην Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021.

Διαπράττονται κυρίως από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), το οποίο απέκτησε ελευθερία κινήσεων μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, και από το ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν»), τον τοπικό βραχίονα του ΙΚ. Όμως οι πολύνεκρες ενέργειες, όπως αυτή της Δευτέρας, παραμένουν μάλλον σπάνιες.

Σύμφωνα με τον Μουάζαμ Τζα Ανσάρι, επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία, βομβιστής-καμικάζι κατάφερε να παρεισφρήσει στον χώρο λατρείας έχοντας πάνω του δώδεκα κιλά εκρηκτικών «σε μικρά κομμάτια».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι φράξια που ενίοτε συμμαχεί με το ΚΤΠ και ενίοτε δρα αυτόνομα πιθανόν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Ο Σαχίντ Αλί, 47χρονος αστυνομικός που βρισκόταν επιτόπου, αφηγήθηκε πως η έκρηξη έγινε λίγη ώρα αφού ο ιμάμης άρχισε την προσευχή.

«Είδα μαύρο καπνό να υψώνεται στον ουρανό. Έτρεξα για να σωθώ», είπε.

Παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς τα μέτρα ασφαλείας στην τοποθεσία αυτή, όπου έχουν την έδρα τους διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, απέτυχαν.

Χθες οι αρχές ανέσυραν κι άλλα πτώματα από τα συντρίμμια του τζαμιού, η οροφή και τοίχος του οποίου κατέρρευσαν εξαιτίας της έκρηξης.

Στο νοσοκομείο, ο Ουατζαχάτ Αλί, 23χρονος αστυνομικός, αφηγήθηκε πως παρέμεινε εγκλωβισμένος κάτω από συντρίμμια, με ένα πτώμα να τον πλακώνει, επί επτά ώρες. «Είχα χάσει κάθε ελπίδα πως θα επιζούσα», παραδέχθηκε.

Δεκάδες αστυνομικοί ήδη ενταφιάστηκαν σε κηδείες με τιμητικά αγήματα και τα φέρετρα τυλιγμένα με σημαίες του Πακιστάν.

Αναλυτές επισημαίνουν πως το ΚΤΠ ενθαρρύνθηκε από την επιτυχία των αφγανών Ταλιμπάν. Το Ισλαμαμπάντ προσάπτει σε αυτούς τους τελευταίους πως επιτρέπουν στην οργάνωση να χρησιμοποιεί την αφγανική επικράτεια για να σχεδιάζει και να οργανώνει επιθέσεις, κάτι που το de facto καθεστώς στην Καμπούλ αρνείται.

«Η τρομοκρατία ξανάγινε το μεγάλο πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια του Πακιστάν, όπως πριν από μια δεκαετία, κι η κατάσταση θα χειροτερέψει αν δεν καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για να επανορθωθεί», σύμφωνα με τον αναλυτή Μαντίχα Αφζάλ του αμερικανικού κέντρου μελετών Brookings Institution.

Το ΚΤΠ αρνείται πως αυτό ευθυνόταν για την επίθεση της Δευτέρας. Από την ίδρυσή του, το 2007, κατηγορείται για χιλιάδες θανάτους πολιτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν. Εκδιώχθηκε από τις ζώνες των φυλών με στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που εξαπολύθηκε το 2014.

«Ιερός τόπος»

Αφού επέστρεψε δυναμικά τους τελευταίους μήνες, θέλει να προβάλλει λιγότερο βάρβαρη εικόνα, λέει πως πλέον βάζει στο στόχαστρο αποκλειστικά τις δυνάμεις ασφαλείας, σε καμία περίπτωση χώρους λατρείας.

Ωστόσο αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στην έρευνα που διενεργείται δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων της εμπλοκής φράξιας διαφωνούντων του ΚΤΠ, του ΙΚΧ, ή επίθεσης που οργανώθηκε από πάνω από μία ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση.

«Συχνά στο παρελθόν ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και το ΚΤΠ, διέπρατταν επιθέσεις σε τζαμιά χωρίς να τις αναλαμβάνουν την ευθύνη, καθώς το σουνιτικό τέμενος θεωρείται ιερός τόπος», τόνισε.

Στην Ουάσιγκτον, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση της Δευτέρας.

Αναφερόμενη στην «τραγική» επίθεση, πρόσθεσε πως «η τρομοκρατία είναι ασυγχώρητο να βάζει στο στόχαστρο ανθρώπους σε χώρους λατρείας».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα