back to top
23.7 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

23.7 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η επικείμενη Σύνοδος μεταξύ Ε.Ε – Ουκρανίας και οι ελπίδες του Κιέβου για άμεση ένταξη, ο προβληματισμός για την Τουρκία και ο κοινός συντονισμός Σουηδίας και Φινλανδίας προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε Βρετανία και Γαλλία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ουκρανία – Ε.Ε: Η απόφαση της Ε.Ε να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία ήταν μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού στην ιστορία της χώρας. Αλλά τώρα κράτη – μέλη της Ένωσης ανησυχούν ότι οι Βρυξέλλες δεν δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί η πορεία του Κιέβου προς την Ε.Ε, σχολιάζουν οι FT. Αυτή η ατμόσφαιρα επικρατεί σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθούν στο Κίεβο, αυτή την εβδομάδα με αρκετούς διπλωμάτες να τους παροτρύνουν να ρίξουν τους τόνους που έχουν οι ίδιοι σηκώσει σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. «Φυσικά, κρατάμε ψηλά τις ελπίδες τους» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θα βρεθεί στο Κίεβο «αλλά τώρα θα πρέπει να υπάρξει μια διαχείριση της σχέσης μας με την Ουκρανία».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ανοιχτά υπονοήσει ότι θα μπορούσαν να γίνουν μέλος της Ε.Ε μέσα σε δύο χρόνια ή έχουν μιλήσει για μια «μαγική» διαδικασία fast track που θα μπορούσε να ξεπεράσει τις επίπονες χρόνιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά στάνταρτς σχετικά με την οικονομία, τη διακυβέρνηση και την δικαιοσύνη. «Δεν θα συμβεί αυτό» σχολιάζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Για ΝΑΤΟ – Σουηδία / Φινλανδία: Η Φινλανδία, και όχι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή γειτονική της Σουηδία, είχε το προβάδισμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Τώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Σουηδία θα μπορούσε να μείνει πίσω, καθώς εντείνεται η τουρκική αντίδραση στην αίτηση ένταξης της Στοκχόλμης.

Η τουρκική ηγεσία λέει τώρα αυτό που πολλοί υποπτεύονταν εδώ και καιρό: ότι θα μπορούσε να εγκρίνει την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απορρίψει την αίτηση της Σουηδίας. Αυτό εγείρει μεγάλα ερωτήματα για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η επίσημη γραμμή, γράφουν οι Financial Times, είναι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να ενταχθούν μαζί. Οι δύο γείτονες είναι τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη και η κοινή τους ένταξη θα εξασφάλιζε ότι η Βαλτική Θάλασσα θα γινόταν «λίμνη του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με αρκετούς υπουργούς στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Αλλά οι δύο χώρες χρειάζονται την επικύρωση και από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ. Ενώ τα 28 την έχουν εγκρίνει σε χρόνο-ρεκόρ, η Ουγγαρία – που δεν θεωρείται ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ούτε για τη Φινλανδία ούτε για τη Σουηδία – και η Τουρκία δεν το έχουν κάνει ακόμη. Τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη πρέπει να αντιμετωπίσουν το δίλημμα του τι πρέπει να κάνουν αν η Αγκυρα εγκρίνει μόνο τη Φινλανδία. «Αυτό φέρνει τη φινλανδική πολιτική ηγεσία σε μια δυσάρεστη κατάσταση», λέει ο Τσάρλι Σαλόνιους-Πάστερνακ, ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. Υποστηρίζει ότι η Φινλανδία πρέπει να έχει ένα Σχέδιο Β. Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ελσίνκι θεωρούν ότι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό ο Ερντογάν τηρεί αυτή τη θέση απευθυνόμενος στο εγχώριο ακροατήριο ενόψει της δύσκολης μάχης για την επανεκλογή του τον Μάιο. Η υπομονή μπορεί να είναι συνετή. Οι διαπραγματευτές βλέπουν μια ευκαιρία μεταξύ αυτών των εκλογών και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο. «Το σημαντικό τώρα είναι να ηρεμήσει η κατάσταση», υποστηρίζει η Αννα Βισλάντερ, διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στη δεξαμενή σκέψης του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Οι σουηδοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να είναι αρκετά σίγουροι ότι η Τουρκία θα επικυρώσει… στο τέλος, αλλά αντιλαμβάνονται επίσης ότι ο δρόμος θα συνεχίσει να είναι ανώμαλος».

Η Σάνα Μαρίν, πρωθυπουργός της Φινλανδίας, θα επισκεφθεί τον σουηδό ομόλογό της Ουλφ Κρίστερσον αύριο και είναι πιθανό οι δυο τους να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το βάθος της τουρκικής οργής έχει σαφώς αιφνιδιάσει τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας. Ως υπόθεση εργασίας παραμένει η κοινή προσχώρηση. Οι αξιωματούχοι των σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής ανυπομονούσαν να καταρτίσουν αμυντικά σχέδια για ολόκληρη την περιοχή – η Σουηδία εκτός του ΝΑΤΟ θα άφηνε ένα κενό που θα καθιστούσε την ενίσχυση της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας πιο δύσκολη σε περίπτωση επίθεσης.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν επίσης σαφώς να αποφύγουν έναν δεύτερο γύρο παζαρέματος με την Τουρκία για πιθανές παραχωρήσεις. Το ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει επενδύσει την αξιοπιστία του στο να προσελκύσει την Τουρκία στο θέμα αυτό, θα φαίνονταν επίσης αδύναμοι αν ένας από τους δύο καταλληλότερους υποψηφίους της σύγχρονης εποχής απορριπτόταν, έστω και προσωρινά. Ο χρόνος είναι λίγος. Η Φινλανδία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία, μήκους 1.340 χιλιομέτρων, και προσπαθεί απεγνωσμένα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της αίτησης, ενώ ο ανατολικός της γείτονας έχει ήδη εισβάλει στην Ουκρανία. Η Σουηδία θα μπορούσε να υπολογίζει σε διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και χωρίς ένταξη και θεωρεί τη Φινλανδία ως ρυθμιστικό κράτος έναντι της Ρωσίας.

Στη Βρετανία: Η γενική απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων αλλά και η συμμετοχή σε αυτή των εκπαιδευτικών και δασκάλων στη Βρετανία, η μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία είναι το βασικό θέμα στον Τύπο. Περισσότερα από 100,000 μέλη της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών αναμένεται να μετάσχουν σήμερα στην απεργία ζητώντας επίσης να πληρωθούν και τη σημερινή μέρα, αναφέρει η Daily Telegraph, ενώ η υπουργός Παιδείας, Γκίλιαν Κίγκαν προειδοποιεί τους δασκάλους ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Ο Guardian αναφέρει πως η σημερινή κινητοποίηση μισού εκατομμυρίου εργαζομένων θα προκαλέσει «σημαντικές καθυστερήσεις» στις δημόσιες συγκοινωνίες και αλλαγή του προγράμματος για αρκετούς καθώς τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, θα υπολειτουργούν τα τρένα την ώρα που τα συνδικάτα υπόσχονται να μην σταματήσουν.

Η Daily Mail κάνει λόγο για «κυνική κινητοποίηση» των δασκάλων καθώς αφήνουν τους γονείς να μην γνωρίζουν ποιοι δάσκαλοι απεργούν και ποιοι όχι. Τουλάχιστον 20,000 σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά σε Αγγλία και Ουαλία και επτά εκατομμύρια μαθητές θα χάσουν τα μαθήματά τους.

Στη Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους στη δεύτερη ημέρα απεργιακής δράσης ύστερα από την 19η Ιανουαρίου, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές αξίωναν την ακύρωση του κυβερνητικού σχεδίου που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, ενώ επιμηκύνει την περίοδο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αναφέρουν οι FT.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ήταν οι τομείς όπου τα αποτελέσματα της απεργίας ήταν περισσότερο αισθητά. Μόνο ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV) και ακόμα λιγότεροι τοπικοί και περιφερειακοί συρμοί κινήθηκαν χθες, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα στο παρισινό μετρό. Η εταιρεία Total Energies ανακοίνωσε ότι το 55% του προσωπικού από τις πρωινές βάρδιες απήργησε, ενώ τα συνδικάτα ανέφεραν ότι απείχε από την εργασία του ένας στους δύο εκπαιδευτικούς.

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης, το απεργιακό κύμα συνεχίζει να στηρίζει το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, από τις πιο διαλλακτικές, μέχρι την πιο ριζοσπαστική, την CGT. Σύμφωνα με τον Λοράν Μπερζέρ, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, της CFDT, η συμμετοχή στις χθεσινές απεργίες και διαδηλώσεις ήταν «εξίσου καλή, αν όχι καλύτερη από τις 19 Ιανουαρίου, ένα καθαρό μήνυμα προς την κυβέρνηση». Σε κοινό μέτωπο εμφανίστηκαν στις χθεσινές διαδηλώσεις και οι διάφορες συνιστώσες της Αριστεράς, με τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λικ Μελανσόν να δηλώνει από τη Μασσαλία, όπου πήρε μέρος στην τοπική απεργιακή διαδήλωση, ότι «είναι μια ιστορική μέρα, μια μορφή εξέγερσης των πολιτών» και να προαναγγέλλει κατάθεση πρότασης στην Εθνοσυνέλευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στο Ιράν: Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε ένα νεαρό ζευγάρι σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών τον καθένα για βίντεο που ανάρτησαν στο Twitter, στο οποίο χορεύουν σε δημόσιο χώρο αναφέρει η DW. Η Αστιάζ Χαγκιγκί και ο αρραβωνιαστικός της Αμίρ Αχμαντί, αμφότεροι 20 ετών, κατηγορήθηκαν μετά τη δημοσίευση του βίντεο για «διάδοση διαφθοράς και ανηθικότητας», «συνάθροιση και συμπαιγνία με σκοπό τη διατάραξη της εθνικής ασφάλειας» και συμμετοχή σε προπαγάνδα κατά του καθεστώτος. Στο βίντεο, η Χαγκιγκί χορεύει χωρίς να φορά το χιτζάμπ της, κάτι που απαγορεύεται στο Ιράν. Την 1η Νοεμβρίου το ζευγάρι συνελήφθη. Εκτός από φυλάκιση, καταδικάστηκαν σε διετή απαγόρευση χρήσης του Διαδικτύου και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στην Κίνα: Η πόλη του Πεκίνου πέτυχε μια «προσωρινή, συλλογική ανοσία» και η έκρηξη των κρουσμάτων του COVID-19 φτάνει στο τέλος της, ανέφερε χθες τοπικός αξιωματούχος, ένδειξη ότι το άνευ προηγουμένου κύμα της πανδημίας στην Κίνα κοπάζει αναφέρει ο Guardian. Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο, αφότου η κυβέρνηση έβαλε απότομα τέλος στην πολιτική του «μηδενικού COVID». Είναι δύσκολο ωστόσο να υπάρξει ακριβής εκτίμηση καθώς τα επίσημα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μικρό μέρος του πραγματικού αριθμού των ασθενών και των νεκρών. Ορισμένες ενδείξεις ωστόσο δείχνουν ότι η εξάπλωση της ασθένειας επιβραδύνεται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα