back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βουλή: Στήριξη ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στα νησιά για το υψηλό κόστος μετακίνησης τους

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνη ήταν η παραδοχή για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές των νησιωτικών περιοχών λόγου του αυξημένου κόστους των μετακινήσεων τους, κατά την συζήτηση στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Επιτροπής Περιφερειών που συνεδρίασε με θέμα, «το υψηλό κόστος μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στα νησιά του Αιγαίου», με την παρουσία πολυμελούς υπουργικής κα αθλητικής αντιπροσωπείας .

Τόσο οι Υφυπουργοί, Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας όσο και οι αρμόδιοι αθλητικοί παράγοντες αλλά και οι βουλευτές όλων των κομμάτων, συμφώνησαν στην ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και των αθλητών νησιωτικών περιοχών -πέραν της εφαρμογής του ισοδύναμου μέτρου για τις μετακινήσεις τους.

Η Δωρεάν μετακίνηση των αθλητών ερασιτεχνικών σωματείων στα νησιά με την νομοθέτηση μόνιμου μέτρου, ήταν μία πρόταση που βρήκε σύμφωνους όλους όσους πήραν το λόγο στην Επιτροπή της βουλής.

Πρώτος έθεσε το θέμα, ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της βουλής, Μάνος Κόνσολας, χαρακτηρίζοντας «δίκαιο το αίτημα των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων των νησιωτικών περιοχών για μόνιμη λύση στο πρόβλημα του κόστους των μετακινήσεων των αθλητών».

«Δεν αποτελεί ούτε καν αίτημα, αλλά είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τον αθλητισμό στα νησιά για να κρατήσει τους νέους εκεί», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Η λύση απέναντι στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές απομακρυσμένων περιοχών, προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων. Υπουργείων, σωματείων, αρμόδιων φορέων ώστε να δεσμευτούν σε μόνιμη βάση οι σχετικοί πόροι για να στηριχθούν οι αθλητικές κυψέλες των νέων στα νησιά».

Σύμφωνος, στο να θεσμοθετηθεί με διάταξη μόνιμη και όχι παροδική λύση η οποία θα αφορά και τις περιφέρειες όχι μόνο τους δήμους, για να μπορούν να καλύπτοντα οι δαπάνες μετακίνησης των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων στα νησιά, δήλωσε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

«Είχαμε περάσει διάταξη, ικανοποιώντας το αίτημα ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων το 2020 να είναι δυνατή, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του αθλήματος καθώς και η κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα. Η διάταξη ισχύει μέχρι 31 Μαρτίου του 2023 και ήδη ετοιμάζουμε να δοθεί παράταση.

Αυτή η διάταξη, παράκληση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, να μην είναι παροδική αλλά μόνιμη και να αφορά και τις περιφέρειες -όχι μόνο τους δήμους- για να μπορούν να καλύψουν δαπάνες μετακίνησης νόμιμα, ομάδων και αθλητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στην εγγραφή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών ομάδων στη πλατφόρμα «Πέλοπας», ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων που διαθέτει η χώρα.

«Είναι θέμα ελαχίστων ημερών για να ανοίξει εκ νέου το μητρώο για να προχωρήσει κανονικά η εγγραφή νέων σωματείων», είπε «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πληρότητα της τάξεως του 91% ενώ είναι ακόμα ένα μικρό ποσοστό που δεν έχει ενταχθεί και δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν. Έχοντας πλέον την πλήρη εικόνα θα κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις», ανέφερε.

Όπως είπε, «το σύνολο των ερασιτεχνικών σωματείων είναι 1.011 με τα νησιωτικά ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να αντιστοιχούν στο 15% των αθλητικών σωματείων της χώρας».

«Είναι στη διαβούλευση το 7ο νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού και σε αυτό έχουμε τροποποιήσει τα κριτήρια απασχόλησης προπονητών.

Τροποποιούμε τη διάρκεια απασχόλησης και το ύψος της αμοιβής τους, Εκεί προβλέπουμε ότι, κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων, αθλητικά σωματεία που εδρεύουν σε νησιωτικές περιφερειακές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 25.000 κατοίκων απασχολούν προπονητές με σύμβαση πλήρους ή μερικής ή περιοδικής εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών με αμοιβή η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 150 ευρώ ανά μήνα.

Επίσης, στα επίπεδα προπονητών αθλημάτων Α’ επιπέδου εντάσσονται και οι προπονητές των αθλητών που έχουν συμμετάσχει σε θερινούς ή χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες ή έχουν κατακτήσει πρώτη ως και έκτη νίκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ή πρώτη ως τέταρτη νίκη σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και οι οποίοι ήταν στο προηγούμενο διάστημα προπονητές χαμηλότερου επιπέδου. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια προπονητή Α΄ επιπέδου», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Και συνέχισε:

«Η αρχή της νησιωτικότητας επιβάλει τη λήψη μέτρων προς τη διευκόλυνση των νησιών με σκοπό τη δίκαιη μεταχείριση μεταξύ των πολιτών. Κάνουμε μια ομαδοποίηση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί.

Γίνεται αντιληπτό πόσο πιο χρήσιμο θα ήταν το Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων αν είχε ολοκληρωθεί δύο χρόνια πριν και δεν καθυστερούσε με διάφορους παλληκαρισμούς.

Η βούληση υπάρχει για να βοηθήσουμε τον αθλητισμό και τις νησιωτικές περιοχές και είμαστε εδώ για να καταγράψουμε τις προτάσεις που θα γίνουν», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

Υπέρ της νομοθέτησης πάγιου μέτρου για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στα νησιά δήλωσε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Πάγια πεποίθηση του υπουργείου είναι ότι η διάταξη πρέπει να είναι πάγια και όχι μεταβατική, προσωρινή, για να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν νησιωτικές κυρίως περιοχές αλλά και ορεινές.

Είμαστε υπέρ μιας πάγιας ρύθμισης και αν υπάρχει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για μονιμοποίηση του μέτρου», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Η Ειδική Επιτροπή στην οποία συμμετέχετε σας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσετε λύσεις οι οποίες πάνε μπροστά διάφορες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Μία πολύ σημαντική είναι φυσικά και οι αθλητικές δραστηριότητες. Εμείς θα συνδράμουμε ως Υπουργείο ώστε να διαμορφώσουμε την ατζέντα η οποία θα πάει μπροστά το θέμα και μετά τις εκλογές.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στα αθλητικά σωματεία και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές».

Ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, μίλησε για «τεράστια προβλήματα των αθλητών που ζουν σε νησιά», και τόνισε την ανάγκη «πέραν του όρου νησιωτικότητα να ενταχθεί και ο όρος μικρονησιωτικότητα με κατοίκους κάτω των 800 αλλά ακόμα και των 50 κατοίκων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολύ σωστή τη πρόταση να παγιωθεί ο νόμος για τη χρηματοδότηση των μετακινήσεων αθλητών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων των νησιών».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, σημείωσε ότι πράγματι ο «αθλητισμός ενώνει τις νεολαίες των νησιών» ενώ ευχαρίστησε δημόσια τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής και προσωπικά τον γενικό γραμματέα της, κ. Κουτουλάκη, που συνεχίζει όπως είπε αυτούς τους αγώνες ένθερμα.

Παράλληλα σημείωσε ότι, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων σε νησιά και κυρίως σε μικρά νησιά.

«Οι μετακινήσεις και τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα και ειδικά μετά τις πρόσφατες αυξήσεις έγιναν απαγορευτικά.

«Υπάρχει θεσμοθετημένο το ισοδύναμο μεταφορικό μέτρο, αλλά πρέπει να υπάρξει κάλυψη στις μετακινήσεις των αθλητών για όλα ανεξαιρέτως τα νησιά», τόνισε η κ. Σακοράφα.

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε η κ. Σακοράφα είναι «να υπάρξει έκπτωση κατά 60% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ή επιδότηση 50% στα σωματεία για τις δαπάνες διαμονής και διατροφής αθλητών και προπονητών στο τόπο διεξαγωγής των αγώνων, ίσως μια μεγάλη έκπτωση στα ΚΤΕΛ για ορεινές περιοχές και να δοθούν υποτροφίες σε νησιώτες αθλητές».

«Ποτέ άλλοτε δεν ασχολήθηκε κυβέρνηση τόσο παρεμβατικά και εμφατικά με τη νησιωτικότητα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκης.

Όπως είπε, υπάρχει στενή και συνεχής επαφή με τον Σύνδεσμο ακτοπλοϊκών μεταφορών και παρέχονται σε μεγάλο βαθμό και συστηματικά εκπτώσεις από τις εταιρίες».

Έμφαση έδωσε και στο μεταφορικό ισοδύναμο μέτρο που επιχορηγεί μετακινήσεις μεμονωμένων αθλητών, επισημαίνοντας ότι το 2022, δόθηκαν 71 εκ ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμού του προγράμματος επενδύσεων.

«Εκείνο που έχουμε συζητήσει και είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού, είναι πως μπορεί να είναι πιο στοχευμένο το ισοδύναμο μέτρο ώστε να μπορούν και τα σωματεία, που είναι εγγεγραμμένα και επισήμως αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Αθλητισμού, να δικαιούνται -με μία ειδική ρύθμιση- μέρος των επιχορηγήσεων.

«Όχι μόνο δεν απαξιώνουμε το ισοδύναμο μέτρο αλλά ενθαρρύνουμε την αξιοποίηση του ως ένα εκ των μέτρων, κατάλληλο για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος των μετακινήσεων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Το σημαντικό πρόσημο του κράτους στη νησιωτικότητα, έρχεται να εκφραστεί από τα μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα από τα φτωχότερα στα πλουσιότερα και αυτή η έγνοια μετριέται ήδη σε οικονομικό αποτέλεσμα».

«Μαζί με το ΣΕΓΑΣ, με το οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και κάναμε ένα εξαιρετικό προγραμματισμό, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες επιχορηγώντας αγώνες. Πόροι που διατίθενται επενδύονται με πολύ στοχευμένο τρόπο για το καλύτερο και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να τους αυξήσουμε. Μέσα στο 2023 και με ευρωπαϊκούς πόρους θα αλλάξει εντελώς ο χάρτης στη στήριξη των νησιών», κατέληξε.

«Το θέμα της μετακίνησης αθλητικών ομάδων κυρίως των μικρών νησιών, χρειάζεται τη βοήθεια τη συμπαράσταση του κράτους γιατί το κόστος είναι υπέρογκο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Μπαλτάκος.

Ο Ευάγγελος Λιόλιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, έκανε λόγο για «τρομαχτικές ανάγκες των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων στα νησιά».

«Θέλουμε τη βοήθεια όλων σας γιατί αυτά τα νησιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση.

Το κόστος των μετακινήσεων παραμένει μεγάλο και οι ανάγκες είναι αυξημένες» είπε προτείνοντας «να καταβάλλεται πλήρως το κόστος των μετακινήσεων των αθλητών».

Ο Γιάννης Πολυχρονάκος, πρόεδρος του Πανναξιακού Σωματείου, έκανε λόγο για «εξώφθαλμη αδικία σε βάρος των αθλητών που είναι σε νησιά», ενώ τόνισε την ανάγκη άμεσης λύσης με δωρεάν μετακινήσεις τους και κάλυψη των εξόδων τους.

Από την πλευρά των βουλευτών των κομμάτων και μελών της Ειδικής Επιτροπής, τονίστηκε πολλές φορές η δυσκολία των μετακινήσεων των αθλητών στα νησιά τόσο σε κόστος όσο και σε χρόνο καθώς και η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης τους με σταθερές λύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα