back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα για τις μισθολογικές αυξήσεις

Διαβάστε επίσης

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την κυβέρνηση τα συνδικάτα ανοίγουν από σήμερα την βεντάλια των διεκδικήσεων τους, ζητώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, αποκατάσταση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων από το κύμα ακρίβειας.

Στις 12.30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας για την κρίση του κόστους ζωής και την εθνική οικονομία, κατά την διάρκεια της οποίας θα δημοσιοποιηθεί η πρόταση της ΓΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ταυτόχρονα, η πρόταση της ΓΣΕΕ θα αποσταλεί στον Οργανισμό Μεσολάβηση και Διαιτησίας.

Η Συνομοσπονδία, διεκδικεί την αύξηση του κατώτατο μισθού στα 850 ευρώ, τουλάχιστον, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Παρά τις δύο αυξήσεις που έγιναν το 2022, κατά 2% τον Ιανουάριο και κατά 7,5% τον Μάιο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού και -σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ – κινείται στα όρια της φτώχειας.

Ωστόσο, τα συνδικάτα δεν περιορίζονται μόνο στην διεκδίκηση της αύξησης των κατώτατων αποδοχών.
Παράλληλα, ζητούν την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων ώστε οι μισθολογικές αυξήσεις να επεκταθούν σε ολόκληρη την πυραμίδα των αμοιβών, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και -φυσικά την λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος από την πληθωριστική κρίση, δεδομένου ότι στο τέλος της μισθολογικής εξίσωσης κυρίαρχο ρόλο δεν διαδραματίζει μόνο το ύψος των αποδοχών αλλά η αγοραστική δύναμη.

Σήμερα, περίπου 950.000 εργαζόμενοι, πανελλαδικά, καλύπτονται από τις 26 συλλογικές συμβάσεις εργασίας που παραμένουν σε ισχύ, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 25% του συνόλου.

Στον αντίποδα, περίπου 2,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι, παραμένουν ακάλυπτοι.

Σύμφωνα με έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, τα συνδικάτα, δεν θα περιοριστούν στο να προτείνουν αυξήσεις ή μέτρα για την συλλογική διαπραγμάτευση, αλλά θα διεκδικήσουν δυναμικά.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν προτίθενται να κινηθούν σε προεκλογικούς χρόνους, τους οποίους καθορίζει η πολιτική ατζέντα, αλλά με βάση την οικονομία της καθημερινότητας και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί στους εργαζόμενους, ασχέτως του πότε θα εκδηλωθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Η συγκυρία, ευνοεί τα συνδικάτα, καθώς ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πληθωριστική κρίση και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έχουν προγραμματιστεί κορυφαίες συλλογικές διαδικασίες.

Το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθεί το 32ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας. Απαρτίζεται από 416 Πρωτοβάθμια Σωματεία- μέλη, τα οποία εκπροσωπούν περίπου 295.000 εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στις 9 Μαρτίου, θα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες και του 38ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ενώ το ΠΑΜΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα