back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Χειλάς: Το αποτελεσματικότερο lockdown απέναντι στους ιούς είναι η μάσκα

Διαβάστε επίσης

Με την πανδημία του κορονοϊού να μαίνεται παγκοσμίως, το παραμικρό σύμπτωμα εποχικής ίωσης που μπορεί να εμφανίζει κάποιος αυτή την περίοδο, προκαλεί σε πολλούς συνανθρώπους μας φόβο και ανησυχία.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση του χειμώνα που η πανδημία της Covid-19 δεν έχει μεν λήξει, ωστόσο, είναι σε ύφεση χάρη στα εμβόλια και στη φυσική νόσηση ενώ υπάρχει και μια αναμενόμενη έξαρση της επιδημίας της γρίπης», ανέφερε ο κ. Γιώργος Χειλάς, Πνευμονολόγος και Επιμελητής Α’ στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Όπως εξήγησε, προκειμένου να βγούμε αλώβητοι αυτό τον χειμώνα και έχοντας σύμμαχό μας τον καιρό που φέτος βοηθά τα μάλα προς αυτή την κατεύθυνση, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστούμε έναντι του κορονοϊού και της γρίπης.

«Από την πρώτη στιγμή επιμείναμε ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε και για τις δύο αυτές περιπτώσεις καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα για τους ιούς», εξήγησε, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση μέσω του σταθμού της πόλης τόσο προς τους ασθενείς να μην κάνουν κατάχρηση των αντιβιοτικών όσο και στους γιατρούς που δεν έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα, να μην συνταγογραφούν αντιβιοτικά φάρμακα για τις ιώσεις.

«Οι ιοί δεν είναι ευαίσθητοι απέναντι στα αντιβιοτικά, είναι μόνο τα μικρόβια. Επομένως, το να ”βομβαρδίζουμε” τον οργανισμό μας με αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει λόγος, δεν θα βοηθήσει πουθενά. Μπορούμε απλώς να ακολουθήσουμε συμπτωματική αγωγή όπως να χρησιμοποιήσουμε κάποιο spray για το λαιμό και το βήχα, σιρόπι η αντιπυρετικό και μέχρι εκεί», συμβούλεψε.

«Ακόμα και το να αρρωστήσουμε είναι φυσιολογικό. Ας μην υπερφορτωνόμαστε με φάρμακα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εμπεδώσουμε την αξία των εμβολιασμών απέναντι στους ιούς.

«Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο μας προκειμένου να μην έχουμε μεγάλες πανδημίες κάθε χρόνο , όπως είναι ο κορονοιός. Χρειάζεται υπομονή, καλή διάθεση και εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Να εμπιστευτούμε αυτούς που μας έβγαλαν από το αδιέξοδο, σε μια πρωτοφανή επίθεση ενός ιού παγκοσμίως», σημείωσε.

Παράλληλα επανέλαβε τη σημασία της χρήσης μάσκας στην καταπολέμηση τόσο του COVID-19. όσο και της γρίπης και των λοιπών εποχικών ιώσεων.

«Επιτέλους, φέτος διανύουμε έναν κανονικό χειμώνα. Όμως, επειδή η κοινωνία είναι ανοιχτή και υπάρχει συγχρωτισμός των ανθρώπων, παρατηρείται αύξηση των λοιμώξεων που ενδημούν όπως ο κορονοϊός και η γρίπη αλλά και πάλι η κατάσταση δεν ξεπερνά τα φυσιολογικά πλαίσια. Αυτό που εμείς μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να προσέχουμε τον συγχρωτισμό και όπου μπορούμε να τον αποφεύγουμε. Και φυσικά, όπως μας δίδαξε η περίοδος της πανδημίας, να φοράμε τη μάσκα μας όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους. Το αποτελεσματικότερο lockdown απέναντι στους ιούς είναι η μάσκα», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα