back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ν. Γιατρομανωλάκης: Η προς ψήφιση διάταξη στοχεύει στην εξαίρεση των καλλιτεχνών από το ΠΔ 85/2022

Διαβάστε επίσης

 

Δυναμικά συνεχίζουν οι καλλιτέχνες τις κινητοποιήσεις τους, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα με τροπολογία στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς η πλειονότητα του πνευματικού κόσμου θεωρεί ότι οδηγεί σε απαξίωση τον κλάδο, συνολικά.

Στο πλευρό των καλλιτεχνών και τα σωματεία ΥΠΠΟΑ, πραγματοποιούν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αίτημα να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς των δημόσιων μουσείων.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης μέσω του Αθήνα 984 απάντησε στα ερωτήματα της Μαργαρίτας Μυτιληναίου με την πρόθεση να διευκρινιστούν θολά σημεία και απορίες.

Όπως επισήμανε εισαγωγικά, «Το ΠΔ δεν έχει να κάνει μόνο με τους καλλιτέχνες. Αφορά ένα προσθετολόγιο για το δημόσιο, συνολικά, από γιατρούς μέχρι δασονόμους… Άρα δεν θα ήταν σωστό να καταργηθεί εξ ολοκλήρου, όμως έγινε.
Έτσι θα γίνει και με τη συγκεκριμένη διάταξη η οποία τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία στη Βουλή με στόχο να εξαιρεθεί όλο το κομμάτι των καλλιτεχνών από το ΠΔ προκειμένου να βρούμε το χρόνο να συζητήσουμε το θέμα ψύχραιμα, με καθαρή ματιά και στη σωστή βάση».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης αντέκρουσε τις χθεσινές δηλώσεις του ηθοποιού Αργύρη Ξάφη στο σταθμό της πόλης, ότι η ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί, καταργεί μέσω ΚΥΑ, υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των σωματείων με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, δεδομένου ότι τα Υπουργεία θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα να αποφασίζουν για τους μισθούς των ηθοποιών.

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο… Σήμερα, στο κομμάτι της εξαίρεσης από το ΠΔ προσθέτουμε άλλο ένα άρθρο, που ουσιαστικά πατάει σε προϋπάρχον του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, το οποίο προβλέπει ότι οι κάθε είδους αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ καθαρίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμοδίου υπουργού… Σήμερα δεν ψηφίζουμε αυτό διότι ανάγεται στο 2015. Εμείς, εγκαλούμαστε για μία διάταξη που ισχύει από 8ετίας.
….Το μόνο που κάναμε σε αυτή τη διάταξη, με καλή πρόθεση, είναι ότι προσθέσαμε στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ τους Δήμους και τους ΟΤΑ. Αυτό κάναμε και αυτό πρόκειται να ψηφίσουμε αφότου ανακαλύψαμε ότι πολλοί Δήμοι πλήρωναν καλλιτέχνες με λάθος τρόπο. Ρίχνοντάς τους δηλαδή οικονομικά και κατά παράκαμψη των δεουσών διαδικασιών.
…Γι αυτό το λόγο εντάξαμε τους Δήμους και τους ΟΤΑ. Για να αμείβονται σωστά και δίκαια αυτοί οι άνθρωποι».

*Αναφορικά με τις συμβάσεις εργασίας, σημείωσε πως ο νόμος έχει ψηφιστεί και εφαρμοστεί από το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήδη, έχουν ανανεωθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στο ΚΘΒΕ και στο Εθνικό θέατρο, επί αυτής της κυβέρνησης» τόνισε ο κ Γιατρομανωλάκης.

Και συνέχισε: «Εμείς με αυτή τη διάταξη λέμε πως αν δεν υπάρξει ειδική ρύθμιση και ένα ειδικό μισθολόγιο μέσω ΚΥΑ, οι καλλιτέχνες θα υπαχθούν στο Ενιαίο μισθολόγιο».

*Διακηρύσσοντας την πρόθεση της κυβέρνησης οι καλλιτέχνες να αμείβονται δίκαια και η ιδιαιτερότητα της φύσης του επαγγέλματός τους να αντανακλάται στις αμοιβές τους, συμπέρανε ότι όλο αυτό είναι προς όφελος, όχι σε βάρος του κλάδου.

*Σε σχέση με όσα ακούγονται  ότι δήθεν έγιναν από κυβερνητικής πλευράς, έχουν μοναδικό  στόχο να πληγούν οι καλλιτέχνες, διατύπωσε το παράπονο ότι  «δεν είναι τα μόνα ψεύδη  σε αυτή την ιστορία».

*Ως προς το αν ισχύει με τα νέα δεδομένα ότι ένας ηθοποιός αφού αποφοιτήσει από την όποια δραματική σχολή, δεν θα μπορεί να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις ώστε να γίνει δεκτός στο δεύτερο έτος της Σχολής Θεατρολογίας, όπως προηγουμένως αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις, ο κ Γιατρομανωλάκης έκανε και πάλι λόγο για παρανόηση.

«Και αυτό είναι ψέμα. Δεν υπάρχει άλλη λέξη. Τίποτα δεν άλλαξε στο ακαδημαϊκό ή άλλο status των δραματικών σχολών. Παραμένει ό,τι ίσχυε. Κι ακόμα και να μην ίσχυε, τώρα που εξαιρούνται όλα από το ΠΔ, πάλι ισχύει. Αλλά αυτό δεν άγγιξε τέτοια θέματα. Ήδη, βγήκαν προσκλήσεις για κατακτήτριες αποφοίτων δραματικών σχολών στο 3ο εξάμηνο. Δεν αλλάζει κάτι», κατέληξε κλείνοντας ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα