Πιο προσιτός και ευνοϊκός γίνεται για τους οφειλέτες που χρωστούν σε δημόσιο και τράπεζες ο “εξωδικαστικός μηχανισμός”, με στόχο να υπαχθούν ακόμη περισσότεροι οφειλέτες στις ρυθμίσεις των χρεών τους προς τους πιστωτές τους, οι οποίες διενεργούνται από την “Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού χρέους” μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου.
Το τελευταίο διάστημα οι ρυθμισμένες οφειλές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ χρέη προς δημόσιο και τράπεζες, ενώ σε εκκρεμότητα προς έγκριση βρίσκονται άλλες 34.000 αιτήσεις οφειλετών για χρέη 19,5 δισ. ευρώ.
Με βάση στοιχεία της “Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους”, το 74% των υποψήφιων προς ρύθμιση αιτήσεων ή των ρυθμισμένων χρεών αφορά κυρίως οφειλές φυσικών προσώπων και μόλις το 26% οφειλές επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις οφειλές το 79% είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το 21% προς το Δημόσιο. Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς τράπεζες τα 15 έτη ,ενώ προβλέπεται “κούρεμα “ σε έως 80% επί της βασικής οφειλής και 85%-100% επί των τόκων.
Παρόλα αυτά υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες εξετάζουν βελτιώσεις,υπέρ των οφειλετών, στα κριτήρια και στην διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μεταξύ αυτών η μείωση του επιτοκίου πληρωμής των δόσεων από 5% σε 3% ,η εξαίρεση ένταξης στον “εξωδικαστικό μηχανισμό “ υφιστάμενων ρυθμίσεων από τράπεζες, ενώ υποχρεωτική αναμένεται να γίνει η διαμεσολάβηση στην περίπτωση που έχει απορριφθεί η ρύθμιση από τους πιστωτές ή τον οφειλέτη.Τέλος θα διαγράφονται ,μετά από ένα τρίμηνο ,αιτήσεις οφειλετών που ενώ προχώρησαν στην πρώτη φάση δεν ολοκληρώνουν στη συνέχεια όλα τα στάδια υποβολής του αιτήματος για τη ρύθμιση των χρεών του.
«Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποδεικνύουν ότι αυτός λειτουργεί, πλέον, ικανοποιητικά», αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή της δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού.
«Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ»σημειώνει και προσθέτει ότι «η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ιδιαίτερα σημαντική τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας αυτό το εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Όμως, τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν στοιχείο πανηγυρισμού, αλλά απόδειξη ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και, δευτερευόντως, οι τράπεζες – διαθέτουμε τη δυναμική να κάνουμε πολύ περισσότερα, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό αποδοχής καθώς και το ύψος των ρυθμίσεων που υλοποιούνται».
Θάνος Πασχάλης