13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ιράν: Οι αρχές εξετάζουν τη χρήση βίντεο για τον εντοπισμό και την τιμωρία γυναικών που δεν φορούν μαντίλα

Διαβάστε επίσης

Οι ιρανικές αρχές σχεδιάζουν να κάνουν χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για να επιβάλλουν την απαίτηση στις γυναίκες να φορούν μαντίλα.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης θέλει να επεκτείνει τη χρήση των συστημάτων παρακολούθησης που αφορούν την οδική κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Etemad. Βάσει του σχεδίου, οι γυναίκες που εντοπίζονται να μην φορούν τη μαντίλα τους, αρχικά θα προειδοποιούνται με γραπτό μήνυμα , ενώ επανειλημμένες παραβάσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμα.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Etemad είχε γράψει ήδη για μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν την αυστηροποίηση των τιμωριών για παραβιάσεις του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα. Τότε γινόταν λόγος για κοινωφελή εργασία, μαθήματα μετεκπαίδευσης, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα, εργασιακούς περιορισμούς και πρόστιμα.

Εδώ και μήνες, η περιβόητη αστυνομία ηθών, που πραγματοποιεί περιπολίες για να ελέγχει την τήρηση του νόμου για τη μαντίλα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους.

Πολλές γυναίκες στις μητροπόλεις του Ιράν δεν φορούν πλέον μαντίλες.

Επικριτές στο Ιράν διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει κοινωνική υποστήριξη για τη νέα αυστηροποίηση του νόμου.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ισλαμική Δημοκρατία βιώνει ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής, κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί αφού είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, μετά την σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα