back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το κινεζικό μπαλόνι, συμφώνησε να αναβληθεί το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Ουανγκ Γι, για να του μεταφέρει την απόφασή του να αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα, με αφορμή το κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Μπλίνκεν εξήγησε επίσης στον Ουάνγκ Γι ότι εξαιτίας αυτού του συμβάντος «δεν κρίνεται πρόσφορο να μεταβεί στο Πεκίνο αυτήν την περίοδο». Επέμεινε όμως ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και ότι η επίσκεψή του μπορεί να πραγματοποιηθεί «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προηγουμένως συμφώνησε να αναβληθεί το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο στην επίσκεψή του στη Φιλαδέλφεια ότι ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μπαλόνι την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να ταξιδέψει ο Μπλίνκεν στην Κίνα αυτήν την περίοδο.

Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου» την παρουσία του κινέζικου μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει κάποια στρατιωτική ή άλλη απειλή.

Οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επικοινώνησαν «σε πολλά επίπεδα» με την κυβέρνηση της Κίνας για το θέμα αυτό, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα