back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η επιθυμία της Ουκρανίας για άμεση ένταξη στην Ε.Ε που προσκρούει στην απροθυμία αρκετών κρατών – μελών και ενώ σήμερα είναι η ιστορική Σύνοδος Ε.Ε – Ουκρανίας στο Κίεβο, οι εκλογές στην Κύπρο χωρίς πραγματικό διακύβευμα και προοπτικές μιας νέας πολιτικής είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ουκρανία- Ε.Ε: Επρόκειτο για μια καθαρά τεχνοκρατική συνάντηση, αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κίεβο μεταξύ μιας «φάλαγγας» Ευρωπαίων αξιωματούχων και μελών της Ουκρανικής κυβέρνησης, σχολιάζουν οι FT.

Η Ουκρανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Ιούνιο και τώρα ζητά άμεση ένταξη. «Ευρωπαϊκή μέρα ένταξης» χαρακτήρισε άλλωστε τη χθεσινή ο πρόεδρος της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι… Όμως η αλήθεια είναι ότι αρκετά κράτη – μέλη δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα.

Παρά τον ισχυρό συμβολισμό των συνομιλιών χθες στο Κίεβο, στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές συζήτησαν πολύ πρακτικά ζητήματα: τη συμμετοχή της Ουκρανίας σε κοινή αγορά φυσικού αερίου με την Ε.Ε, απελευθέρωση των χρεώσεων κινητής τηλεφωνίας και τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας στην εμπόλεμη χώρα.

Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη η δήλωση του Ζελένσκι ότι θα ήθελε φέτος να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε, και το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας θα κυριαρχήσει στις σημερινές συζητήσεις. Πάντως, ενόψει της Συνόδου αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν ιδιωτικά προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες να χαμηλώσουν τους τόνους περί ένταξης της Ουκρανίας, το 2026 πριν ξεφύγει ο έλεγχος. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ως προς το τι υπόσχονται στην Ουκρανία και τι είναι εφικτό να γίνει.

«Η Ευρώπη είναι μαζί σας για όσο χρειαστεί, έως τη μέρα που η ουκρανική σημαία θα υψωθεί εκεί που ανήκει: στις Βρυξέλλες, μπροστά από το κτίριο της Κομισιόν, στην καρδιά της Ε.Ε» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για κάποιους πάντως θα ήταν πιο ρεαλιστικό να δοθεί μια σταδιακή ένταξη της Ουκρανίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι δεν έχει ελπίδες σύντομα να ενταχθεί. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι θα παλέψει γι’ αυτό.

Στο μεταξύ, ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία θα δημιουργηθεί στη Χάγη, ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο, αναφέρει το Politico. «Θα συντονίζει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και θα ενσωματωθεί στην κοινή ομάδα έρευνας που υποστηρίζεται από την υπηρεσία μας Eurojust», είπε η πρόεδρος η Φον ντερ Λάιεν, που κατέφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα μαζί με περισσότερους από δώδεκα άλλους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ για διήμερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρότρυνε την ΕΕ να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και δήλωσε ότι συζήτησε ένα νέο πακέτο κυρώσεων με την πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ταχύτητα της εκστρατείας κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας «επιβραδύνθηκε ελαφρώς», ενώ η Ρωσία «αύξησε τον ρυθμό προσαρμογής της στις κυρώσεις». Η Φον ντερ Λάιεν του απάντησε πως η ΕΕ θα έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο της έναρξης του πολέμου πριν από έναν χρόνο.

Πρόσθεσε ότι το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7 στοιχίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα. «Κάνουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντας την πίσω μία γενιά. Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε κι άλλο την πίεση».

Για Φινλανδία – Σουηδία – ΝΑΤΟ: Η Φινλανδία και η Σουηδία παραμένουν δεσμευμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μολονότι η Τουρκία εναντιώνεται στην υποψηφιότητα της δεύτερης από αυτές, δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στη Στοκχόλμη. Η Αγκυρα άφησε να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να εγκρίνει το ενταξιακό πρωτόκολλο μόνο για τη Φινλανδία, ωστόσο ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψαν αυτήν την ιδέα, με το επιχείρημα ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών είναι αλληλεξαρτώμενη, αναφέρει το Politico. «Δεν μου αρέσει αυτό το κλίμα, αυτή η στάση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται σαν το προβληματικό παιδί της τάξης. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό», είπε η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. «Η Σουηδία πληροί επίσης όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Η Μάριν τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων» να ενταχθούν μαζί οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ και ότι θέλουν να εγκριθεί το αίτημά τους από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας «το συντομότερο δυνατόν».

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του εξακολουθεί να τηρεί την τριμερή συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι το καλοκαίρι η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία για την ένταξη των δύο πρώτων στο ΝΑΤΟ. «Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και φιλοδοξούμε να το ολοκληρώσουμε μαζί», είπε ο Κρίστερσον, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει πολλά αιτήματα στη Σουηδία σχετικά με την έκδοση κούρδων προσφύγων που συνδέονται με το ΡΚΚ πίσω στην Τουρκία, ενώ απαιτεί να αρθεί και το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει η Στοκχόλμη. Τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας βρίσκονται σε ένταση, ιδιαίτερα έπειτα από πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση στη Στοκχόλμη, όπου ακροδεξιοί έκαψαν το Κοράνι.

Για Κύπρο – εκλογές: Αν ελπίζατε σε αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο μετά τις εκλογές την Κυριακή… χάσατε, σχολιάζουν οι FT. Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι δεν είναι άλλωστε… άγνωστοι. Είχαν στενούς δεσμούς με τον νυν πρόεδρο, κεντροδεξιό Νίκο Αναστασιάδη η θητεία του οποίου ξεκίνησε το 2013 εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Και ενώ κατάφερε να βγάλει τη χώρα του από την κρίση και να αναζωογονήσει το τραπεζικό σύστημα… ωστόσο η θητεία του χαρακτηρίστηκε από αρκετά σκάνδαλα και κυρίως αυτά που αφορούσαν τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια».

Πάντως, δεν αναμένεται νικητής στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών τη Κυριακή και επομένως θα πρέπει να περιμένουμε έως τις 12 Φεβρουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η πολιτική καριέρα του οποίου εκτοξεύθηκε από όταν έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος, και μετά υπουργός Εξωτερικών. Κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κάτι που προκάλεσε ρήγμα στο κόμμα του, το ΔΗΣΥ καθώς οι ψηφοφόροι είναι διασπασμένοι μεταξύ της δικής του υποψηφιότητας και εκείνης του αρχηγού του κόμματος, Νεοφυτου Αβέρωφ. Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, βετεράνος διπλωμάτης που έχει τη στήριξη του κομμουνιστικού κόμματος, ΑΚΕΛ και είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το 2013.

Κανείς δεν αναμένει λοιπόν κάτι… νέο ή κάποιον νέο να προκύψει από τις εκλογές. Όπως άλλωστε λέει και ο ίδιος ο Αναστασιάδης «όποιος και εάν εκλεγεί… είναι δικός μου άνθρωπος, ο ένας ήταν υπουργός Εξωτερικών μου, ο άλλος αρχηγός του κόμματός μου και ο τρίτος, διαπραγματευτής μου».

Στην Ισπανία: Ενώπιον πολιτικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή του νέου νόμου για τα σεξουαλικά αδικήματα, αναφέρει το Politico. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση σε σχέση με διάταξη του νόμου που φαίνεται πως έχει οδηγήσει στη μείωση των ποινών φυλάκισης για τους καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, πλέον δεν είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν βία ή εκφοβισμός σε σεξουαλική επίθεση. Η νομοθεσία, που καθιερώθηκε τον Οκτώβριο, στοχεύει να προστατεύσει τα θύματα τέτοιων επιθέσεων, όμως η νομική διατύπωση της έννοιας της σεξουαλικής επίθεσης που έχει εισαχθεί στον νόμο έχει επιφέρει μείωση των ελάχιστων ποινών, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Για Βουλγαρία: Οι Βούλγαροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 2 Απριλίου για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, αφού απέτυχαν κατ’ επανάληψη οι προσπάθειες συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού αναφέρει το Euractiv. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ υπέγραψε χθες το σχετικό διάταγμα, ενώ ταυτόχρονα διαλύθηκε και το Κοινοβούλιο. Μέχρι τότε θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τρεις προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση απέτυχαν μετά τις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες επτά κόμματα εισήλθαν στο Κοινοβούλιο. Οι προσπάθειες υπό το κεντροδεξιό GERB, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα και εντέλει τους Σοσιαλιστές απέτυχαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα