back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – Μήνυμα 112 σε 6 περιοχές

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας,της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων προειδοποιώντας του για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην περιοχή τους.

Παράλληλα, αντίστοιχο μήνυμα εστάλει και στους κατοίκους της Αττικής.

Το μήνυμα προειδοποιεί για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες αύριο στην Βόρεια, Βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική και συνιστά στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. 

Αυξημένη επιφυλακή 

Με το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή, νέα, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει της κακοκαιρίας «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ» που θα πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα τελευταία μετερεωλογικά δεδομένα και δόθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Όλοι συναρμόδιοι φορείς δήλωσαν την ετοιμότητά τους και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

Πρώτον, να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Δεύτερον, να υπάρξει διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, σε σταθμούς βάσης, στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Τρίτον, να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και παραμένουν σε συνεχή επαφή με όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε περίπτωση που τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση. Η κακοκαιρία θα είναι έντονη και θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Η κακοκαιρία σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ αναμένεται να”χτυπήσει” την ανατολική Θεσσαλία και κυρίως το Πήλιο,τα νησιά των Σποράδων και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Βόλου τα επόμενα 24ωρα ,αρχής γενομένης από τις πρώτες νυχτερινές ώρες και γι αυτό μέσω του 112 οι κάτοικοι καλούνται να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τίθενται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.

Για το σκοπό αυτό, ενισχυμένα κλιμάκια της τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, ευρισκόμενες σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

Επιπλέον, με αποφάσεις που θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων. Προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της Τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί των οχημάτων οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή τους χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτές είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα αντιολισθητικά μέσα και να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών και άλλων Αρχών.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδικό banner με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Στα λευκά Φλώρινα, Κοζάνη και Πτολεμαϊδα

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» πάντως, έχει ήδη αρχίσει και σε αρκετές περιοχές έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις. Στην Φλώρινα, την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα, το χιόνι πέφτει ήδη πυκνό.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Συγκεκριμένα,

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Χιονοπτώσεις

Οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν επηρεάζοντας και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Πιο αναλυτικά:

Α) Την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν (και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο), τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.

3. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής, στα ορεινά και ημιορεινά που από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, οπότε θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα υπάρχουν στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης, καθώς επίσης στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της στο twitter (@EMY_HNMS). Επισημαίνεται ότι τα έκτακτα δελτία επικαιροποιούνται τουλάχιστον ανά δωδεκάωρο.

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένονται από αύριο Κυριακή.

Οι δήμοι έθεσαν ήδη σε επιφυλακή ολόκληρο τον μηχανισμό τους, τις υπηρεσίες τους και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί και να παρέχουν βοήθεια όπου ζητηθεί.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες, ώστε να συνδράμουν αμέσως σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ήδη στις περισσότερες περιοχές γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των δήμων ήταν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, το οποίο διαθέτουν και σε δημότες, ειδικά στις περιοχές του νομού όπου αναμένεται τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής θα λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, για τη προστασία από το χιόνι και το κρύο σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και για όσο διάστημα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από τους δημάρχους έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τα μέτρα ασφαλείας, με συμβουλές και οδηγίες προς τους δημότες και έχουν ανοίξει τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

Τέλος, στο σύνολό τους οι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις όποιες εκδηλώσεις είχαν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή.

Υπό συνεχή παρακολούθηση από τους αρμόδιους φορείς η εξέλιξη της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τα επόμενα 24ωρα, για τη λήψη μέτρων αναλόγως με την κατά τόπους ένταση των φαινομένων, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Βασίλης Κόκκαλης.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα, οι αποφάσεις, όπως σημείωσε ο κ. Κόκκαλης, θα ανακοινωθούν αύριο. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και εκπροσώπων των κοινοπραξιών για τη λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα